Η κινητοποίηση του κόσμου, αλλά και η ανάδειξη του θέματος από τη “Μακεδονία” και τη “Θεσσαλονίκη”, έστρεψαν το βλέμμα των αρμοδίων σε ένα σοβαρό ζήτημα της πόλης: αυτό της διάσωσης και της ανάδειξης του μνημείου της πλατείας Αντιγονιδών.
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Όπως εξηγεί στη “Μ” ο αρχιτέκτονας-αρχαιολόγος Γιώργος Καραδέδος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκε για τη σωτηρία του μνημείου, “το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν πολύ θετικό, μένει όμως να μπει και η υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού στην απόφαση απαλλοτρίωσης του οικοπέδου. Οι φορείς της πόλης πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναδειχτεί το μνημείο. Εμείς, ως τμήμα Αρχιτεκτονικού της Πολυτεχνικής Σχολής, διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες”.
Το μνημείο της πλατείας Αντιγονιδών βρίσκεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, θαμμένο κάτω από το οικόπεδο που πρόκειται να απαλλοτριωθεί. Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγο διάστημα δεν είχε ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ζητούν την αξιοποίησή του. Τα μέλη του σωματείου “Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης”, κάτοικοι της περιοχής, καθηγητές πανεπιστημίου και αρχαιολόγοι κινητοποιήθηκαν προκειμένου να αναδειχτεί το θέμα και να σωθεί το μνημείο.
Ενδεικτικό είναι ότι μέσω του διαδικτύου τα ρεπορτάζ “ταξίδεψαν” μέχρι την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, και εκατοντάδες ομογενείς εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη σωτηρία του μνημείου. Άλλωστε, τμήμα του ναού της πλατείας Αντιγονιδών έχει ήδη ανασκαφεί και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ στόχος είναι να ανασκαφεί και το υπόλοιπο μεγάλο μέρος του και να στηθεί ξανά ο ναός στο σημείο της πλατείας.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Από το υπουργείο Πολιτισμού πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η επιτροπή του ΚΑΣ “γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης ή της απευθείας εξαγοράς του οικοπέδου, προκειμένου να προστατευθεί και να αναδειχτεί ένα σημαντικό μνημείο που έχει αποκαλυφθεί στο εν λόγω οικόπεδο και το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η απαλλοτρίωση γίνεται με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου και την απόδοσή του στο ευρύ κοινό”.
Επιπλέον, με νεότερο έγγραφό της η ΙΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων επισημαίνει: “Η υπηρεσία μας έχει ήδη προτείνει την ένταξη του έργου, για την προστασία και την ανάδειξή του, στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και της χρηματοδότησης των μελετών και των εργασιών, θα προχωρήσει στις αρμόδιες ενέργειες”.
Πηγή: Μακεδονία