Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου (Video)



Το αρχαίο Θέατρο είναι φτιαγμένο σε μια φυσική κοιλότητα του λόφου, ακουμπά στο τείχος και πρέπει να βρίσκεται στη -θέση αυτή από τον 5ο π.Χ. αι., όπως μαρτυρεί ο Ιπποκράτης.

Στις αρχές του 3ου π.Χ. αι., χτίστηκε η σκηνή με μαρμάρινη πρόσοψη. Το προσκήνιο το αφιέρωσε ο θάσιος Αυσίστρατος, γιος του Κόδη, στο Διόνυσο. Σώζονται ακόμα ένας ολόκληρος κίονας και διάφορα άλλα κομμάτια του. Τα χρόνια εκείνα, το -θέατρο χρησιμοποιούνταν για να δίνονται -θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Αργότερα, κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, ανακαινίστηκαν η ορχήστρα και τα εδώλια. Σε αρκετά εδώλια, σώζονται χαραγμένα τα ονόματα των ανθρώπων που κρατούσαν θέσεις.

Κάρατζιτς: Έκανα τα πάντα για να αποτρέψω τον πόλεμο

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, άρχισε σήμερα την υπεράσπιση του ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία λέγοντας πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να "αποτρέψει τον πόλεμο" και ότι θα έπρεπε να επαινείται για τις προσπάθειές του στην προώθηση της ειρήνης.

"Δεν θα έπρεπε να κατηγορούμαι, θα έπρεπε να έχω ανταμειφθεί για όλες τις καλές ενέργειες τις οποίες είχα κάνει. Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψω τον πόλεμο και να περιορίσω τον ανθρώπινο πόνο", δήλωσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Ουδείς σκέφθηκε ότι γινόταν μια γενοκτονία στη Βοσνία", είπε ενώπιον των δικαστών στη Χάγη, όπου εδρεύει το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι είναι ένας άνθρωπος "ήπιος",

Καμμένος καλεί Σαμαρά να απαντήσει αν έχει παραχωρήσει τον όρο «Μακεδονία» στα Σκόπια

Επίθεση κατά της τρικομματικής κυβέρνησης

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καλώντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει αν έχει παραχωρήσει τον όρο «Μακεδονία», σε ό,τι αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε τη Βέροια, όπου παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Την ώρα που η κυβέρνηση και οι εταίροι της διαπραγματεύονται την εθνική κυριαρχία της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει η δήθεν νέα δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης, με την κατάργηση του έθνους-κράτους, ο ελληνικός λαός συνεχίζει να γιορτάζει την εθνική του ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία].

ΠΑΣΟΚ: Το τέλος που του αξίζει

Tου Στεφανου Κασιματη

Ο σάλος που προκάλεσε στην αρχή η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δείχνει να έχει κάπως κοπάσει στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά η νηνεμία είναι παραπλανητική, με βεβαιώνουν σοβαροί άνθρωποι. (Ναι, υπάρχουν και από αυτούς στο ΠΑΣΟΚ, μην σας κάνει εντύπωση). Την επιφανειακή ηρεμία, υποστηρίζουν, επιβάλλει η κρισιμότητα των περιστάσεων και η ανάγκη να μην απειληθεί η ούτως ή άλλως εύθραυστη κυβερνητική σταθερότητα. Κάτω από τα προσχήματα, όμως, τα πνεύματα είναι οξυμένα και, ιδίως, μεταξύ των βουλευτών. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τον λόγο: επειδή είναι αυτοί που δέχονται την αηδία και την αγανάκτηση των πολιτών για τους χειρισμούς του Ευάγγελου του Βενιζέλου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπό άλλες συνθήκες, αν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αναγκαίος κυβερνητικός εταίρος, ο Β. ο Βενιζέλος θα είχε τελειώσει και τυπικά.

Αλλά και πάλι, ίσως να μην είναι έτσι. Γιατί κάποιος πρέπει να υπάρχει πίσω, για να κλείσει την πόρτα όταν θα έχει φύγει και ο τελευταίος: κάποιος να παίξει τον ρόλο του Ζίγδη στο ΠΑΣΟΚ, με άλλα λόγια.