Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Δημογραφικό: οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν θα τολμήσω να κάνω μια βαθειά τομή στο καυτό ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ μας πρόβλημα διότι δεν το επιτρέπει ο χώρος, αλλά θα σκιαγραφήσω, σύντομα, τις ψυχοκοινωνικές του διαστάσεις επειδή σε αυτές πιστεύω ότι βρίσκονται εγκλωβισμένες και οι γενεσιουργές αιτίες και μαζί και οι πιό αποδοτικές λύσεις του.

Καθώς περιμένουμε το ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του για απολύσεις, μειώσεις μισθών και μειώσεις συντάξεων, η υπάρχουσα ανεπάρκεια πόρων στα ασφαλιστικά μας ταμεία θα ενταθεί ακόμη περισσότερο καθώς θα λείπουν οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ και θα αυξάνονται οι ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ!

Στις δεκαετίες που μας πέρασαν διάφορες Επιτροπές της Βουλής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βασικές αιτίες του δημογραφικού μας προβλήματος ήταν μεταξύ άλλων:

--- Ο χώρος κατοικίας (το 32 % ζεί εγκλωβισμένο σε μικρά διαμερίσματα ενώ πολλά νέα ζευγάρια δεν έχουν δική τους στέγη)

--- Το πολύ ψηλό κόστος ανατροφής των παιδιών και η παροχή παιδείας και (παραπαιδείας)

--- Η ανεργία των νέων που μεταθέτει το γάμο και την απόκτηση παιδιών

--- Ο υπέρμετρος ατομικός ευδαιμονισμός

Προχωρώντας με αυτά τα δεδομένα και αυτούς τους ρυθμούς το έτος 2009 ο πληθυσμός της Ελλάδος έφτασε να είναι μόλις 10,8 εκατ. ενώ οι Αλβανοί πληθυσμιακά ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια (δεν υπολογίζονται όσοι ζούνε εκτός Αλβανίας), οι Σκοπιανοί ξεπερνούν τα 2 εκατ., οι Βούλγαροι πλησιάζουν τα 7,5 εκατ. και οι Τούρκοι ξεπεράσανε τα 77 εκατ. (από τα οποία τα 51 εκατ. Βρίσκονται στις ηλικίες ανάμεσα στα 15 και 64 χρόνια)!

Εξετάζοντας συνοπτικά τα δημογραφικά μας στοιχεία διαπιστώνουμε ότι ανέκαθεν η χώρα μας ήταν κοινωνία «προσφύγων και ξενητεμένων».

Το 1907 η Ελλάδα αριθμούσε 2,631,952 ψυχές και αργότερα μετά τους βαλκανικούς πολέμους και τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο φτάσαμε το 1920 τον αριθμό 5,061,889. Τελικά το 1923 μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών φτάσαμε να είμαστε 6,010,000 άτομα. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν ενσωματώθηκαν στον κορμό της Ελλάδας και νέα κύματα προσφύγων, χάσαμε σχεδόν ένα εκατομμύριο στην δεκαετία του 1940 και στη συνέχεια η αστυφιλία γέμισε τις πόλεις μας με άνεργο πληθυσμό ενώ ερημώθηκε η περιφέρεια. Στη δεκαετία του 1960 κορυφώθηκε και η μεγάλη πληθυσμιακή διαρροή σχεδόν ενός εκατομμυρίου συμπολιτών μας πρός τις αγορές εργασίας της Ευρώπης και κυρίαρχα της Δυτικής Γερμανίας, αφού είχαν ήδη προηγηθεί τα επίσης μεγάλα μεταναστευτικά κύματα της μεταπολεμικής δεκαετίας του 1950 προς τον Καναδά, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.


Αστυφιλία και νέο «στυλ ζωής»

Οι ελληνικές οικογένειες της υπαίθρου λειτουργώντας μέσα στο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα μιας γεωργοκτηνοτροφικής Ελληνικής πραγματικότητας παρέμειναν "εκτεταμένες" στη δομή τους (τρείς γενιές συμβίωναν στον ίδιο οικολογικό χώρο) και πολυμελείς ενώ, αντίθετα, οι οικογένειες των αστικοβιομηχανικών μας κέντρων προσαρμοζόμενες στις απαιτήσεις και τις ιδιομορφίες του νέου τρόπου ζωής μεταλλάχθηκαν σε "πυρηνικές" όπου το κάθε ζευγάρι προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις της ζωής αποκτούσε ένα ή το πολύ δύο παιδιά. Αναμφίβολα η έλλειψη χώρου, η απασχόληση και των δύο γονέων και η έλλειψη παπούδων και γιαγιάδων που θα μπορούσαν να αναλάβουν την φροντίδα των παιδιών οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια στη σμίκρυνση...

Για να διατηρηθεί μια σταθερή αυξητική τάση στην δημογραφική οντότητα και τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας πρέπει οι γεννήσεις να υπερβαίνουν τους θανάτους αλλά ήδη στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι σχεδόν μηδενικός. Πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η φυσική αύξηση του ελληνικού πληθυσμού (γεννήσεις πλήν θάνατοι) ήταν της τάξης του 12 % και 13 % για να φτάσει τώρα στο εντυπωσιακό επίπεδο πολύ κάτω του 1 % δηλαδή σε ΑΡΝΗΤΙΚΑ μεγέθη καθώς εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα έχουμε σε ετήσια βάση περισσότερους θανάτους από γέννες και μάλιστα στις γέννες υπολογίζονται και δεκάδες χιλιάδες αλλοεθνών (νόμιμων προσφύγων μεταναστών αλλά και λαθρομεταναστών!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι :

1) οι οκογένειες που έχουν ΕΝΑ παιδί αυξήθηκαν από 41% του 1971 σε 46% το 1991 και περάσαν το 50% το 2001.

2) οι οικογένειες με ΔΥΟ παιδιά έμειναν σταθερές ενώ

3) το ποσοστό των πολυτέκνων με ΤΡΙΑ παιδιά έπεσε από το 14% του 1971 σε 11 % το 2001

4) και το ποσοστό με ΤΕΣΣΕΡΑ και περισσότερα παιδιά από το 7% του 1971 σε λιγότερο από το 4% του 2001.

Με άλλα λόγια αυτά καθ' εαυτά τα δημογραφικά μας μεγέθη ΕΙΝΑΙ ανησυχητκά και γίνονται περισσότερο δραματικά εξαιτίας συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών συγκυριών και εθνικών λόγων. Ήδη αυτό φαίνεται στην διαπίστωση της ανατροπής της πληθυσμιακής πυραμίδας που έχει επιδεινώσει τα προβλήματα είσπραξης πόρων από οικονομικώς ενεργά άτομα και απόδοσης συντάξεων σε απόμαχους της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στις επεκτατικές βλέψεις των Τούρκων. Εάν η Ελλάδα γειτόνευε με Αυστριακούς, Ελβετούς ή Βέλγους και Γερμανούς τότε το δημογραφικό μας πρόβλημα δεν θα είχε την την συγκεκριμένη ιδιόμορφη οξύτητα που σήμερα έχει. Αυτό όμως είναι μιά ουτοπία...

Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους γεωπολιτικούς μας γείτονες και τους δικούς τους ρυθμούς δημογραφικών εξελίξεων. Μπορούμε, όμως, και επιβάλλεται να αλλάξουμε τις πρόσφατα αποκτηθείσες αξίες μας που μεγένθυναν την αίσθηση του στείρου ατομικισμού και της καταναλωτικής μανίας, που εξουδετέρωσαν την ιδέα ότι μέσα από τα παιδιά μας προεκτείνεται, με την ευλογία του Θεού, η υπαρξιακή μας οντότητα στο μέλλον και η συνέχιση της εθνικής μας υπόστασης.

Το δημογραφικό μας πρόβλημα είναι οξύ!

Οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος μπορούν να αλλάξουν εφόσον αυτές προσαρμοσθούν στην πατροπαράδοτη αγάπη μας για την οικογένεια και τα παιδιά. Τόσες και τόσες γενηές κατατρεγμένων προσφύγων Ελλήνων Ποντίων, Μικρασσιατών και άλλων (όπως και ο υπογράφων γιός Πόντιου εκ Ρωσίας πατέρα και Θρακιώτισας-Μικρασιάτισας μητέρας) επιβιώσαμε σε ασύγκριτα χειρότερες συνθήκες και ΜΠΟΡΟΥΜΕ και πάλι να αναστήσουμε σε κάθε ελληνική οικογένεια δύο, τρία, τέσσερα παιδιά.

Αυξάνονται τα πληθυσμιακά μεγέθη των γειτόνων μας αλλά και τα μεγέθη των μουσουλμάνων νόμιμων μεταναστών και λαθρομεταναστών που ζούνε στην Ελλάδα και αποκτούν πολλά παιδιά.

Οι πολιτικοί μας αδιαφόρησαν και κατέστη ΟΞΥ το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ μας πρόβλημα! Αγνοήθηκαν προκλητικά οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι καθώς μερικές χιλιάδες οικογενειών με ΚΛΕΨΙΕΣ, ΡΕΜΟΥΛΕΣ, ΑΠΛΗΣΤΙΑ και ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ μας οδήγησαν σε πληθυσμιακό μαρασμό!

ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

Ερώτηση Κυριάκου Βελόπουλου: Αμοιβές των Προέδρων των Δ.Σ. και των μελών των ΕΛΠΕ

κλικ στα έγγραφα για μεγέθυνση
κλικ στα έγγραφα για μεγέθυνση

κλικ στα έγγραφα για μεγέθυνση

Εκδήλωση για τον αείμνηστο μητροπολίτη Σεβαστιανό


Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ) και η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ακρίτα Ιεράρχη αείμνηστο Σεβαστιανό με θέμα «Μητροπολίτης Σεβαστιανός: H διαχρονική συνείδηση της Βορείου Ηπείρου».

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Απριλίου και ώρα 6:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δημητρίου Σούτσου 46, Αθήνα, στάση μετρό Αμπελοκήπων), θα μιλήσουν οι μητροπολίτες Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, καθώς και ο εκπρόσωπος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς.

Ο ανυποχώρητος αγώνας του Σεβαστιανού για την Βόρειο Ήπειρο αποκτά σήμερα, δεκαέξι χρόνια από την εκδημία του, δραματική επικαιρότητα και απαιτεί συνέχεια και συνέπεια μέχρι την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αδελφών μας.

Πηγή: Λευτεριά

Δ. Δρούτσας: "Αποδεχόμαστε τον όρο "Βόρεια Μακεδονία" για τα Σκόπια"!


Αποδέχεται η Ελλάδα την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», εφόσον χρησιμοποιηθεί έναντι όλων, συγκαταλέγεται στις προτάσεις που ταιριάζουν στο πλαίσιο των ελληνικών θέσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, καλώντας παράλληλα τα Σκόπια να κάνουν το «άλλο βήμα».

Ένα βήμα που όμως δεν δέχεται ο Γκουέφκι ο οποίος ήδη το απέρριψε αν και είπε ότι "Θα πάει το όλο θέμα σε δημοψήφισμα".

Μιλώντας στην εφημερίδα Free Sunday -και ερωτηθείς σχετικά με το «Βόρεια Μακεδονία»- o κ. Δρούτσας δηλώνει: «Η θέση μας είναι δεδομένη και γνωστή σε όλους: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις. Υπάρχουν δύο σκέλη σε αυτή τη θέση και είναι αλληλένδετα. Δεν χωράει έκπτωση σε κανένα από αυτά. Είναι θέση σαφής και ειλικρινής.

»Το 'Βόρεια Μακεδονία' συγκαταλέγεται στις ιδέες, τις οποίες έχει κατά καιρούς εκφράσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς και είναι προφανές ότι ταιριάζει στο πλαίσιο που περιέγραψα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

»Δεν είναι θέση που υιοθετήσαμε με ελαφριά καρδιά, σαφώς αποτελεί συμβιβασμό, αλλά αποδεικνύει την ετοιμότητά μας για την επίτευξη λύσης. Ας κάνουν επιτέλους και στα Σκόπια το άλλο βήμα, για να μας συναντήσουν στη μέση» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Το τι σημαίνει το "Βόρεια Μακεδονία" ευκόλως γίνεται κατανοητό: Μία πυροδότηση διαρκούς αλυτρωτικού πνεύματος στα Σκόπια για μία "ενιαία Μακεδονία".

Και όλα αυτά τώρα, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίσης της μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Τώρα θέλουν να κλείσουν το Σκοπιανό, τώρα θέλουν να "συζητήσουν με την Τουρκία για τα προβλήματα στο Αιγαίο"...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πηγή: DefenceNet

Για νέο κόμμα πάει ο Α.Σαμαράς - "Παρήλθε η ημερομηνία λήξης της Ν.Δ."


Ο κίνδυνος (σ.σ. ή η μεγάλη ευκαιρία...) βίαιης ανατροπής του πολιτικού σκηνικού τους επόμενους μήνες διατρέχει την «ραχοκοκκαλιά» του κατεστημένου πολιτικού συστήματος με εξαίρεση τα δύο κόμματα της Αριστεράς τα οποία φαίνεται ότι θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς είναι σαφές και διακριβωμένο ότι ανησυχεί και αυτός για το πολιτικό μέλλον τόσο του ιδίου όσο και του κομματικού σχηματισμού που ηγείται.

Δεν θα πρέπει να αποκλείεται (το αντίθετο) να επιχειρηθεί από πλευράς Σαμαρά κυριολεκτικά η διάλυση του νυν πολιτικού σχηματισμού και η δημιουργά ενός νέου κόμματος με νέο τίτλο και νέα δομή λειτουργίας.

Η μεταπολίτευση τελείωσε οριστικά και η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φθαρμένο προϊόν της μεταπολίτευσης. Όχι η παράταξη, αλλά ο κομματικός φορέας που την εκφράζει από το 1974 μέχρι σήμερα. Μα απλά λόγια έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του οργανωτικού σχήματος "Νέα Δημοκρατία".

Το απόσπασμα της σημερινής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά «Ο λαός μας και ιδιαίτερα οι δικοί μας οπαδοί, δεν θέλουν απλώς, απαιτούν ρήξεις και ανατροπές. Ρήξεις με το χθες. Και ανατροπές όλων όσων μας παγιδεύουν στο χθες», δείχνει το δρόμο. Ας γνωρίζουν, λοιπόν, οι πάντες ότι το παρελθόν του καθενός κρίνεται. Και «ισορροπίες» με το χθες δεν θα κάνω".

Η αναδόμηση του κομματικού φορέα με μία μεγάλη διεύρυνση προς τα αριστερά, αλλά και προς τα δεξιά, είναι ίσως η μοναδική λύση για να μπορέσει να καταστεί και πάλι ελκυστικός ο κεντροδεξιός πολιτικός χώρος, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς μεταξύ 2004-2009 ενστερνιζόμενος ιδέες, θεωρίες και τακτικές διοίκησης από την διακυβέρνηση της εποχής Σημίτη, με ισχυρές «ιδεολογικές ενέσεις» Αριστεράς.

Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο «αντ’αυτού», του "κουρασμένου", ο Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, προερχόταν ιδεολογικά από τον σκληρό πυρήνα του Συνασπισμού.

Στο εγχείρημα αυτό, φαίνεται ότι έχει καταλήξει ο Αντώνης Σαμαράς και για έναν άλλο λόγο: Θέλει να προλάβει την Ντόρα Μπακογιάννη να προχωρήσει αυτή πρώτη, στην ίδρυση ενός νέου κεντρώου-κεντροδεξιού πολιτικού σχηματισμού, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν θα συνεχίσει την πολιτική της σταδιοδρομία, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά.

Αλλά φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει καταλήξει ότι αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγεί από τα λεγόμενα «βαρίδια» που εξακολουθούν να απαιτούν πολιτικό ρόλο στη νέα εποχή. Οι αστειότητες του στιλ «Πιέζουν τον Παυλίδη να μην πάει στην ομιλία του Σαμαρά στη Ρόδο, αλλά αυτός επιμένει να πάει» δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο. Είμαστε σε κατοχική περίοδο και δεν μπορεί η - εν δυνάμει - αντίσταση να συνεχίσει να παίζει «τις κουμπάρες», αν δεν θέλει να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα της Ιστορίας...

Ο Α.Σαμαράς έχει καταλάβει ότι ή θα πάει μπροστά «εδώ και τώρα» ή θα μείνει πίσω οριστικά, ξεπερασμένος από τα ιστορικά γεγονότα...

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πηγή: DefenceNet