Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Αποκάλυψη νέων τμημάτων του τείχους της Βεργίνας

Η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Α.Π.Θ. στο τείχος της Βεργίνας, υπό τον Αν. Καθηγητή Παναγιώτη Φάκλαρη, κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009, έφερε στο φως νέα, σημαντικά τμήματα του τείχους της αρχαίας πόλης, τα οποία αποτελούν την καλύτερη σωζόμενη οχύρωση της Μακεδονίας.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που από το 1938 επέλεξε τη Βεργίνα για την ίδρυση πανεπιστημιακής ανασκαφής και την εκπαίδευση των φοιτητών αρχαιολογίας, αποδίδοντας έκτοτε στην ανθρωπότητα μια ατέλειωτη σειρά λαμπρών μνημείων και κινητών ευρημάτων, συνεχίζει το εκεί έργο του με την αποκάλυψη ενός ιδιαιτέρως σημαντικού μνημείου για την ιστορία της Μακεδονίας.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον αξιόλογα σε κατάσταση διατήρησης τμήματα του τείχους, της αρχαίας πόλης που το Α.Π.Θ. ερευνά στη Βεργίνα. Στο ΒΑ τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου, που βρίσκεται στον ιδιόκτητο αγρό Μπέλα, όπου επικεντρώνονται οι εργασίες της ομάδας του Αν. Καθηγητή Π. Φάκλαρη τα τελευταία χρόνια, το τείχος αποκαλύπτεται διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση και σημαντικό ύψος έως 1,90 μ.

Στο σημείο αυτό, η ανασκαφική ομάδα δίνει αγώνα με τις επιχώσεις, καθώς το βάθος στο οποίο αποκαλύπτεται το τείχος, συχνά υπερβαίνει τα 4,5 μ., λόγω του όγκου των φερτών υλών που σώρευσε πάνω του ένας χείμαρρος που έδρασε καταστροφικά κατά την αρχαιότητα. Στο γεγονός αυτό ωστόσο, οφείλεται η καλή κατάσταση του μνημείου, καθώς οι τεράστιες αυτές επιχώσεις το προστάτευσαν από τη φυσική και την ανθρώπινη φθορά.

Με τα μεταπύργια να φθάνουν το εντυπωσιακό πάχος των 2,80 μ. και ενίσχυση κατά διαστήματα από στιβαρούς ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους, το τείχος αυτό ήταν σαφώς κατασκευασμένο με πρόνοια για την αντιμετώπιση, αλλά και την εγκατάσταση πολεμικών μηχανών.

Η άνοδος στους πύργους και τις επάλξεις γινόταν με χτιστές κλίμακες, πέντε από τις οποίες έχουν ήδη ερευνηθεί. Δίπλα σε πύργους, καλυμμένες από την ημικυκλική προβολή τους, βρέθηκαν πυλίδες που χρησίμευαν για εξόδους αιφνιδιασμού του εχθρού. Σε όλο το αποκαλυφθέν τμήμα του τείχους, διαπιστώθηκε η ενσωμάτωση στην κατασκευή του, οικοδομικού υλικού σε δεύτερη χρήση, προερχόμενου από άγνωστα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια της πόλης.

Από το πλίνθινο αυτό τείχος, σώζεται η λίθινη υποδομή του, δομημένη κατά το έμπλεκτον σύστημα, με μέτωπα από αδρά δουλεμένους ασβεστόλιθους ή πώρινους γωνιόλιθους και γέμισμα με αδούλευτες ντόπιες πέτρες. Στα μέτωπα έχει χρησιμοποιηθεί ακανόνιστο σύστημα τοιχοδομίας, με ευρύτερη χρήση μεγάλων εγγώνιων πωρολίθων στο εξωτερικό μέτωπο και κυρίως στους πύργους και τις πύλες, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχούν οι μικρότερες ντόπιες πέτρες.

Όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τείχους, αλλά και τα ανασκαφικά στοιχεία, με στρωματογραφημένο το σύνολο του αποκαλυφθέντος τμήματος του περιβόλου, ομόφωνα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Κασσάνδρου, και συγκεκριμένα μετά τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία η Μακεδονία γνωρίζει μια ταραχώδη περίοδο, εμφύλιων συγκρούσεων και εξωγενών επεμβάσεων.

Η γεωγραφική θέση της πιερικής αυτής πόλης, πάνω στον αμαξιτό δρόμο που οδηγούσε από τα λιμάνια της Πύδνας και της Μεθώνης προς την Άνω Μακεδονία, καθιστούσε απαραίτητη την οχύρωσή της για την εξασφάλιση και τον έλεγχο της σημαντικής αυτής διάβασης.

Πέρα από την αποκάλυψη του σπουδαίου αυτού μνημείου, ένα πλήθος, ποικίλων κινητών ευρημάτων συμπληρώνει την εικόνα της ζωής του οικισμού, κυρίως κατά το 2ο και 1ο αι. π.Χ. Ιδιαιτέρως αξιόλογο εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου αποτελεί μεγάλο σύνολο απανθρακωμένων σπόρων από όσπρια, δημητριακά και κουκούτσια ελιάς, από τροφικά κατάλοιπα της εποχής αυτής.

Η ακαταπόνητη εργασία και ο ενθουσιασμός της επιστημονικής ομάδας, αποτελούμενης από τις αρχαιολόγους δρ. Β. Σταματοπούλου, Ι. Ανδροβιτσανέα, Δ. Ισαακίδου και Τ. Κουτούκου, τους αρχιτέκτονες δρ Α. και Ά. Νακάση και την τοπογραφική ομάδα του Ι. Γκάτζιου, τους ασκούμενους φοιτητές και κυρίως τους καθαυτούς σκαπανείς κατοίκους της Βεργίνας, με την ενεργό υλική υποστήριξη του Α.Π.Θ., αποδίδει στο φως ένα μεγαλοπρεπές αρχαιολογικό σύνολο, ένα αρχαίο μακεδονικό οχυρό, τεράστιου επιστημονικού ενδιαφέροντος, με άριστες δυνατότητες ανάδειξης.

Επισυνάπτονται Φωτογραφίες.

1. Άποψη πρόσφατα αποκαλυφθέντος τμήματος του τείχους της Βεργίνας στον αγρό Μπέλα.

2. Η εξωτερική πλευρά πρόσφατα αποκαλυφθέντος ημικυκλικού πύργου του τείχους της Βεργίνας.

3. Στιγμιότυπο από τις ανασκαφικές εργασίες του Α.Π.Θ. στο τείχος της Βεργίνας.

4 α-β. Χάλκινο νόμισμα Κασσάνδρου από το επίπεδο της ευθυντηρίας του τείχους της Βεργίνας, με κεφαλή Ηρακλή στον εμπροσθότυπο και ιππέα στον οπισθότυπο. Επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ.

Πηγή: AntiNews

Νέες δηλώσεις στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά


Νέο αριθμό δηλώσεων στήριξης της υποψηφιότητάς του από μέλη, στελέχη και συνδικαλιστές της ΝΔ δημοσιοποίησε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς.

Τη στήριξη της υποψηφιότητάς του από Νέες δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά από πρώην βουλευτές της ΝΔ

Αρης Σταθάκης, τ. Βουλευτής Β’ Αθήνας

Παναγιώτης Σκανδαλάκης, τ. Βουλευτής Λακωνίας

Μερόπη Καλδή, τ. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Κωνσταντίνος Ποτίδης, τ.Βουλευτής Κορινθίας

Δημήτρης Δημόπουλος, τ. Βουλευτής Λέσβου

Νίκος Παπαφιλίππου τ. Βουλευτής Κοζάνης

Κωνσταντίνος Γεωργολιός, τ. Βουλευτής Τρικάλων

Δημήτρης Βρεττάκος, τ. Βουλευτής Β΄ Αθηνών

Λευτέρης Παπαδημητρίου, τ. Βουλευτής Άρτας

Σίδερης Μιχάλης, τ. Βουλευτής Ευβοίας

Θόδωρος Σολδάτος, τ. Βουλευτής Λευκάδας

Αντώνης Καρπούζας, τ. Βουλευτής Πιερίας

Βασίλης Χρύσης, τ. Βουλευτής Δωδεκανήσων

Οι τ. Νομάρχες της Ν.Δ. επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή, απέστειλαν σήμερα επιστολή με την οποία δηλώνουν την αμέριστη στήριξή τους στον κ. Αντώνη Σαμαρά, για την θέση του προέδρου της Ν.Δ.. Το κείμενο υπογράφουν οι κ.κ.:

1. Γκλέτσος Κωνσταντίνος (τ. Νομάρχης Πιερίας, τ. Γ.Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης)

2. Κιουπκιολής Κωνσταντίνος (τ. Νομάρχης Ιωαννίνων)

3. Τασσόπουλος Κωνσταντίνος (τ. Νομάρχης Καρδίτσης)

4. Κάζογλης Αλέκος (τ. Νομάρχης Αττικής)

5. Γεωργακόπουλος Αντώνιος (τ. Νομάρχης Καρδίτσης)

6. Καλογείτονας Ιωάννης (τ. Νομάρχης Ηρακλείου)

7. Βατάλης Νικόλαος (τ. Νομάρχης Τρικάλων)

8. Ασιμής Ιωάννης (τ. Νομάρχης Φωκίδος)

9. Θεοδοσίου Γρηγόριος (τ. Νομάρχης Πιερίας)

10. Γύφτουλας Παναγιώτης (τ. Νομάρχης Αρκαδίας, Σερρών, Πειραιώς και Χίου)

Από τον χώρο του συνδικαλισμού, την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν:

Ο κ. Κωνσταντίνος Παλασκώνης, Πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Λεωφορείων Ελλάδος, τ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Φωκίδας και μέλος της ΝΟΔΕ Φωκίδας. Ο κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΤΑΞΙ και Πρόεδρος του Συνδικάτου Αθηνών.

Επιστολή στήριξης στην υποψηφιότητα του κ. Αντώνη Σαμαρά απέστειλαν και οι διατελέσαντες πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ Εύβοιας:

Βαγγέλης Καπετάνιος

Σταμάτης Τσάλλας

Σταμάτης Γκάβαλης

Βασίλης Δεμερτζής

Μηνάς Καλογερόπουλος

Οδυσσέας Βάθης

Έλενα Βάκα

Κώστας Χατζής

Τέλος, η κα Μαίρη Αγγελοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος του Δ.Περιστερίου, που είχε αρχικά υπογράψει την υποψηφιότητα στήριξης της κας Ντόρας Μπακογιάννη, δηλώνει απερίφραστα την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αποκάλυψη νέων τμημάτων του τείχους της αρχαίας πόλης της Βεργίνας


Εντυπωσιακή οχυρωματική κατασκευή της αρχαίας πόλης της Βεργίνας αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια από την πανεπιστημιακή ανασκαφή στην αρχαία μακεδονική πόλη.

Στοιχεία για το τείχος, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο καθηγητής του ΑΠΘ (και μέλος της τριμελούς ομάδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα) Παναγιώτης Φάκλαρης, ο οποίος ανασκάπτει από το 1992 το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, που υπογράφει ο καθηγητής Παναγιώτης Φάκλαρης, "όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τείχους, αλλά και τα ανασκαφικά στοιχεία, με στρωματογραφημένο το σύνολο του αποκαλυφθέντος τμήματος του περιβόλου, ομόφωνα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Κασσάνδρου, και συγκεκριμένα μετά τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία η Μακεδονία γνωρίζει μια ταραχώδη περίοδο, εμφύλιων συγκρούσεων και εξωγενών επεμβάσεων".

"Η γεωγραφική θέση της πιερικής αυτής πόλης, πάνω στον αμαξιτό δρόμο που οδηγούσε από τα λιμάνια της Πύδνας και της Μεθώνης προς την Άνω Μακεδονία, καθιστούσε απαραίτητη την οχύρωσή της για την εξασφάλιση και τον έλεγχο της σημαντικής αυτής διάβασης", προστίθεται στην ανακοίνωση. Τα ανασκαφικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά, καθώς το τείχος αποκαλύπτεται διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση και σημαντικό ύψος έως 1,90 μ.

Στο σημείο αυτό, η ανασκαφική ομάδα δίνει αγώνα με τις επιχώσεις, καθώς το βάθος στο οποίο αποκαλύπτεται το τείχος, συχνά υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα, λόγω του όγκου των φερτών υλών που σώρευσε πάνω του ένας χείμαρρος που έδρασε καταστροφικά κατά την αρχαιότητα. Στο γεγονός αυτό ωστόσο, οφείλεται η καλή κατάσταση του μνημείου, καθώς οι τεράστιες αυτές επιχώσεις το προστάτευσαν από τη φυσική και την ανθρώπινη φθορά.

Με τα μεταπύργια να φθάνουν το εντυπωσιακό πάχος των 2,80 μέτρων και ενίσχυση κατά διαστήματα από στιβαρούς ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους, το τείχος αυτό ήταν σαφώς κατασκευασμένο με πρόνοια για την αντιμετώπιση, αλλά και την εγκατάσταση πολεμικών μηχανών.

Η άνοδος στους πύργους και τις επάλξεις γινόταν με χτιστές κλίμακες, πέντε από τις οποίες έχουν ήδη ερευνηθεί. Δίπλα σε πύργους, καλυμμένες από την ημικυκλική προβολή τους, βρέθηκαν μικρές πύλες που χρησίμευαν για εξόδους αιφνιδιασμού του εχθρού. Σε όλο το τμήμα του τείχους που αποκαλύφθηκε (περί τα 2/3 σε συνολικό μήκος 3,5 χιλιομέτρων) διαπιστώθηκε η ενσωμάτωση στην κατασκευή του, οικοδομικού υλικού σε δεύτερη χρήση, προερχόμενου από άγνωστα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια της πόλης.

Την αρχαιολογική ανακάλυψη του μνημειώδους τείχους συμπληρώνει πλήθος κινητών ευρημάτων, αλλά και απανθρακωμένων σπόρων από όσπρια και δημητριακά - τροφικά κατάλοιπα της εποχής που η επιστημονική ομάδα του κ. Φάκλαρη τοποθετεί χρονολογικά στον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ολομέτωπη επίθεση Αντώνη Σαμαρά στο ΠΑΣΟΚ


Επίθεση με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας εξαπέλυσε στο ΠΑΣΟΚ ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου περιοδεύει εν όψει των εσωκομματικών εκλογών.

Αφού υποστήριξε πως το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να φορτώσει τα δικά του αδιέξοδα στην κατάσταση που κληρονόμησε από τη ΝΔ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε προεκλογικά στους πάντες τα πάντα, κι ας γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Υποστήριξε ακόμη πως «ένα μεγάλο έλλειμμα το έκανε πολύ μεγαλύτερο διαγράφοντας δημόσια έσοδα και φουσκώνοντας δημόσιες δαπάνες, για να ξεκινήσει από χαμηλότερο σημείο και να δείξει τη επιδείνωση της επόμενης χρονιάς ως "βελτίωση"».

«Δεν φταίει η Νέα Δημοκρατία αν το ΠΑΣΟΚ αλλάζει θέσεις για τον προϋπολογισμό κάθε 24 ώρες. Τα spreads των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν μόλις τις τελευταίες μέρες. Δεν φταίει η Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας παραδέχθηκε πως η ΝΔ «σίγουρα δεν έλυσε όλα τα προβλήματα» όμως, πρόσθεσε, το πακέτο Καραμανλή, τον περασμένο Σεπτέμβρη, ήταν ό,τι λιγότερο οδυνηρό κι ό,τι πιο αποτελεσματικό για να βγούμε από την κρίση. «Πριν διαλύσει την οικονομία με επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς και φοροεπιδρομές, ίσως είναι καλύτερο να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ σ’ εκείνο το πακέτο Καραμανλή» τόνισε.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Η γρίπη «έκλεισε» 250 σχολεία στη Θεσσαλονίκη


Πάνω από 250 σχολικά τμήματα και τάξεις έκλεισαν το τελευταίο διήμερο σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης, εξαιτίας κρουσμάτων νέας γρίπης σε μαθητές.

Άλλη αιτία αύξησης του αριθμού των απουσιών των μαθητών, είναι ότι οι γονείς τους αρνούνται να τα αφήσουν να πάνε στο σχολείο, όταν γίνει γνωστό ότι κάποιος άλλος μαθητής στη τάξη, νοσεί από τη νέα γρίπη.

Στα 22 ανέρχονται τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του νομού Κοζάνης, που διέκοψαν χθες για επτά μέρες τη λειτουργία τους, μετά από απόφαση του νομάρχη, Γιώργου Δακή, εξαιτίας κρουσμάτων νέας γρίπης σε μαθητές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας Κοζάνης, οι μαθητές που μόνο χθες απουσίασαν από τα μαθήματά τους λόγω της νέας γρίπης, ανέρχονται σε 180.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Μήπως ήρθαν οι απόκριες νωρίτερα φέτος;

Πηγή φωτογραφίας: http://www.flickr.com/photos/dora_bakoyannis/4135909680/
κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Εμάς βέβαια δεν μας πέφτει και ιδιαίτερος λόγος, για τις εμφανίσεις της κ. Ντόρας.

Όμως δεν είναι εμφάνιση υποψήφιας Προέδρου αυτή.

Περισσότερο θυμίζει πάρτυ μασκέ με σερπαντίνες και κομφετί.

Από την άλλη όμως, προσωπικές επιλογές είναι αυτές.

Αρχαία ευρήματα στον Πλαταμώνα


Αρχαίος τάφος με το σκελετό 3χρονου παιδιού που χρονολογείται το 1200 π.χ. βρέθηκε στην περιοχή του Πλαταμώνα.

Ηρακλής: Ναι, ναι, ναι... πάρτυ πρόκρισης

"Ετσι απλά, τρέλα πουλάμε και δεν είμαστε καλά". Ο Ηρακλής σε ένα "καυτό" Ιβανώφειο κέρδισε με 78-71 τον Πανιώνιο και πέρασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στους «4» του θεσμού.

Η τρομερή ομάδα του Λευτέρη Κακιούση, με τον υπέροχο κόσμο που γέμισε το Ιβανώφειο έδειξαν σε όλη την Ελλάδα ότι ο Ηρακλής είναι και πάλι εδώ, ισχυρός και έτοιμος για τα μεγάλα σαλόνια.

Οι δύο ομάδες έδειξαν περισσότερη προσήλωση στα επιθετικά τους καθήκοντα με αποτέλεσμα το σκορ να ανοίξει. Αμφότερες ήταν εύστοχες στα σουτ είτε δύο πόντων είτε τριών.

Ο Ηρακλής προηγήθηκε με 8-5, αλλά γρήγορα οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με σερί 0-6 (8-11). Ο Πέτροβιτς κρατούσε τους κυανόλευκους σε απόσταση αναπνοής στο πρώτο δεκάλεπτο και με την πολύτιμη βοήθεια του Καραποστόλου ο Ηρακλής έτρεξε ένα επιμέρους σκορ 11-4 στο τελευταίο τρίλεπτο και η περίοδος έκλεισε 21-20.

Στη ζώνη του Πανιωνίου, οι παίκτες του Λευτέρη Κακιούση είχαν τις λύσεις και για πρώτη φορά οι κυανόλευκοι προηγήθηκαν με +4 (30-26 στο 15΄). Όμως, οι φιλοξενούμενοι βελτίωσαν την άμυνά τους, βρήκαν λύσεις από τα 6,25 στα πρόσωπα των Ζορόσκι και Αθηναίου παίρνοντας κεφάλι στο σκορ με 35-42. Η απάντηση ήρθε από τον Καρασποστόλου που μείωσε σε 41-42, αλλά με ένα απίθανο τρίποντου του Παπανικολάου το ημίχρονο έκλεισε 41-45 με τους κυανέρυθρους να σουτάρουν με 50% στα τρίποντα (8/16).


Ο Ηρακλής βελτίωσε σημαντικά την άμυνά του πιέζοντας τους αντιπάλους που δεν είχαν την εμπειρία να οργανώσουν σωστά το παιχνίδι τους. Αποτέλεσμα ήταν ο εξαιρετικός Πέτροβιτς που σημείωσε 10 πόντους στην τρίτη περίοδο να φέρει το σκορ στο 62-54 στο 30΄ στη μεγαλύτερη διαφορά έως τότε.

Με την έναρξη της τελευταίας περιόδου, ο Ηρακλής συνέχισε την καλή άμυνα, ο Φώτης Λαμπρόπουλος πήρε προσπάθειες και η διαφορά έφτασε στο +12 (70-58 στο 33΄). Παρά την πίεση του Πανιωνίου, ο Ηρακλής κατόρθωσε να κρατήσει ένα προβάδισμα περίπου 10 πόντων, με τον Λαμπρόπουλο να σκοράρει ή να φθείρει τους αντιπάλους του με φάουλ. Τα τελευταία λεπτά ο Έλτνερ με έξι σερί πόντους μείωσε σε 72-68 και με δύο βολές του Ράις έγινε 72-70. Στα 40΄΄ ο Καστλ με προσωπική ενέργεια έκανε το 74-70. Οι κυανέρυθροι κάλεσαν τάιμ άουτ και στην επαναφορά ο Ηρακλής έκλεψε την μπάλα και ο Πέτροβιτς έκανε το 76-70 και ουσιαστικά έκλεισε την υπόθεση πρόκριση.

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 41-45, 62-54, 78-71.

Ηρακλής (Κακιούσης): Καστλ 19 (7ας., 4κλ.), Κέκελης 4, Καμπερίδης, Ακεψιμαϊδης, Λαμπρόπουλος 8, Λάππας, Καραποστόλου 17 (2), Πέτροβιτς 27 (3τρ., 11ρ.), Τσαμάτος 6 (1), Μπούτσι 2, Δέσπος 4.

Πανιώνιος (Μάρκοβιτς): Ράις 11 (1), Μπράιαντ 2, Ζορόσκι 16 (4), Παπανικολάου 9 (2), Εφθίμοφ, Χαριτόπουλος 7 (2), Γιάνκοβιτς 10 (2), Παραγιός, Αθηναίου 2, Έλντερ 14 (1).

Πηγή: BlueArena

Ξέσπασμα Σαμαρά κατά μηχανισμών

Ανέβασε τους τόνους ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στο κατάμεστο «Βελλίδειο» της Θεσσαλονίκης

Ως εδώ οι αθλιότητες από τα παπαγαλάκια των μηχανισμών, τόνισε ο πρώην υπουργός, χαρακτηρίζοντας φτηνή επινόηση της πλευράς Ντόρας τα περί «σύστηματος ΠΑΣΟΚ» που τον θέλει πρόεδρο της ΝΔ

Ξέσπασμα κατά των μηχανισμών από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χθες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη σήκωσε το γάντι και ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους απάντησε στις κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον του η Ντόρα Μπακογιάννη, κάτι που συνέχισε η τελευταία και χθες από την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.

«Ως εδώ οι αθλιότητες από τα παπαγαλάκια των μηχανισμών», είπε σε έντονο ύφος ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, στην τελική ευθεία για την εκλογή της Κυριακής, χαρακτηρίζοντας ως φτηνή επινόηση τον ισχυρισμό της άλλης πλευράς για το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» που προτιμά τον ίδιο για αρχηγό της ΝΔ.

«Τέτοιες φτηνές επινοήσεις δεν περνούν στον κόσμο. Αντίθετα, τον προσβάλλουν και τον θυμώνουν. Ας το καταλάβουν. Η βάση έχει αποφασίσει ότι φύγαμε οριστικά από την ομηρεία των μηχανισμών», τόνισε, σημειώνοντας με νόημα πως το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» που κάποιοι επικαλούνται θέλει να εκλεγεί αυτός που έχει τη μικρότερη διείσδυση στην κοινωνία και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ήδη ποιος έχει τη μεγαλύτερη. Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» θέλει να βγουν όσοι οδήγησαν τη ΝΔ στην πρόσφατη ήττα. Εγώ δεν ήμουν ανάμεσα σε αυτούς», κατέληξε.

Μιλώντας σε μια μαζική και ιδιαίτερα δυναμική συγκέντρωση, κατά κοινή ομολογία μεγαλύτερη από αυτή της Ντ. Μπακογιάννη την περασμένη Κυριακή, παρουσία του Δ. Αβραμόπουλου, του Π. Ψωμιάδη και πλήθους βουλευτών και κομματικών στελεχών, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε ένα κοντράστ ανάμεσα στα όσα πρεσβεύει η Ντ. Μπακογιάννη και αυτά που υποστηρίζει ο ίδιος, δίνοντας έμφαση στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο Σκοπιανό.

Σημείωσε πως δεν ήταν αυτός που υποστήριζε ότι η υπόθεση των Σκοπίων θα απομόνωνε την Ελλάδα, αλλά από παλιά είχε διαφωνήσει με τη διπλή ονομασία και ένιωσε διπλά δικαιωμένος μετά και το βέτο του Βουκουρεστίου, «για μια ιστορία που μου στοίχισε 11 χρόνια στην πολιτική έρημο του τόπου», όπως είπε.

Για το Σκοπιανό

Εξέφρασε την ανησυχία του πως οι χειρισμοί του Γ. Παπανδρέου οδηγούν βήμα βήμα την Ελλάδα σε απευθείας διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, χαρακτήρισε πρόσχημα την αυριανή τριμερή συνάντηση για το περιβάλλον στις Πρέσπες και ρώτησε το ακροατήριο -σε περίπτωση που επαληθευτούν οι ανησυχίες του- ποιον θέλουν για αρχηγό της αντιπολίτευσης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στην Ντ. Μπακογιάννη και με περίπου 1.000 ενθουσιώδεις νεολαίους της ΟΝΝΕΔ που έφτασαν με πορεία στο «Βελλίδειο» να τον διακόπτουν με συνθήματα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «καπεταναίους της ήττας» που καιρό πριν από τις εκλογές υποστήριζαν την προσφυγή στις κάλπες, για λόγους που όλοι γνωρίζουν. «Ανάμεσά τους δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς», είπε με έμφαση και κατηγόρησε την Ντ. Μπακογιάννη ότι ήταν σε αυτούς, αλλά προσπαθεί να το κρύψει εκ των υστέρων και από πάνω ζητεί και τα ρέστα.

Χαρακτήρισε την κατηγορία για «περιχαράκωση» του κόμματος ως «ασυναρτησίες που δεν ακούστηκαν πουθενά αλλού στον κόσμο», ενώ στην εξαγγελία για τη μεγάλη Κεντροδεξιά απάντησε με την «πολύ μεγάλη Κεντροδεξιά».

Απαντώντας στον χαρακτηρισμό «ευρωσκεπτικιστής» που του αποδίδεται, είπε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν σήμερα για έθνος και κεντροδεξιοί όπως οι Σαρκοζί και Μέρκελ και κεντροαριστεροί όπως οι Θαπατέρο και Μπράουν.

Απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία από την πρώτη Κυριακή, ώστε «το ρυάκι που έγινε ποτάμι να φτάσει έως την κάλπη», ενώ προειδοποίησε όποιον δεν σεβαστεί την ετυμηγορία της βάσης πως θα προκαλέσει την οργή της.

«Κύκλοι» της Ντόρας Μπακογιάννη σχολιάζοντας την ομιλία Σαμαρά ανέφεραν: «Καπεταναίοι της ήττας ήταν αυτοί που στις τελευταίες εκλογές κρύφτηκαν στην εκλογική τους περιφέρεια όταν άλλοι έδιναν μάχες για την παράταξη. Και όσο για την ενότητα την επόμενη μέρα, ευτυχώς ορισμένοι συνειδητοποίησαν έστω και αργά ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πηγή: Έθνος