Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ελληνικά χωριά στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία

Τα έχουν ισοπεδώσει οι μάχες
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ

Οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς του Ντονμπας, έχουν φύγει για την Ελλάδα ή τη Ρωσία, προσπαθώντας να γλυτώσουν από τον πόλεμο. Ωστόσο αυτοί που έμειναν πίσω έχουν στρατευθεί στην υπόθεση των αυτόνομων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Στο ρεπορτάζ του Αποστόλη Αργυράκη για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, αναφέρεται ότι οι Ελληνες ομογενείς τρέφουν κυρίως φιλορωσικά αισθήματα, ωστόσο ελληνικές πόλεις και χωριά βρίσκονται και από τις δύο μεριές της εμπόλεμης ζώνης, με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό να βρίσκεται στην Μαριούπολη, το σημαντικότερο λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας που προς το παρόν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης

Νικήτη 5 Απριλίου 2015

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης

Τα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί από τον Δήμαρχο Σιθωνίας κ. Ιωάννη Τζίτζιο.

 «Όλοι εμείς που έχουμε ρίζες σε αυτόν τον όμορφο τόπο με τις πλούσιες παραδόσεις και τη μακρόχρονη ιστορία, είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νικήτης είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που περικλείει την τοπική μας ιστορία και θα αποτελεί κύτταρο πολιτισμού και προβληματισμού για το μέλλον. Είναι ένας χώρος μνήμης και αυτογνωσίας και μια δυνατότητα διαφορετικής ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ.Τζίτζιος.

Πιερία: Κινητοποίηση πολιτών στα διόδια της Λεπτοκαρυάς

Σε συμβολικό «άνοιγμα» των διοδίων για μια ώρα προχώρησαν κάτοικοι της Πιερίας, μέλη της «πανπιερικής επιτροπής αγώνα ενάντια στα διόδια» και της «εθελοντικής ομάδας δράσης νομού Πιερίας».

Οι διαδηλωτές σήκωσαν τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τις δώδεκα μέχρι τη μία το μεσημέρι, ενώ έστησαν έξι «σκιάχτρα», ένα σε κάθε σημείο διέλευσης, ως σύμβολα «αντίστασης » στις πολιτικές που ασκήθηκαν κατά το παρελθόν για τα διόδια.

Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, Ζήσης Ζάννας, Μπέττυ Σκούφα και Χαρίλαος Τζαμακλής, ο δήμαρχος Πύδνας –Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, ο αντιδήμαρχος Δίου – Ολύμπου Νίκος Λάππας και εκπρόσωποι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής.

Χαλκιδική: Ένταση και επεισόδια στις Σκουριές

Ένταση επικρατεί από το πρωί στις Σκουριές, στις συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματίσει από τη μία πλευρά μεταλλωρύχοι και από την άλλη πολίτες που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια στα οποία χρησιμοποιήθηκαν πέτρες, ξύλα και χημικά.

Διαδηλωτές και μεταλλωρύχοι βρέθηκαν αντιμέτωποι σε σημεία του δρόμου από τη Μεγάλη Παναγία μέχρι τη θέση «Χοντρό Δέντρο» και επιδόθηκαν σε ρίψεις αντικειμένων και σε «πετροπόλεμο» μεταξύ τους, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει κατ’ επανάληψη σε ρίψη δακρυγόνων.

Μέλη των επιτροπών αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που είχαν μεταβεί το πρωί στη θέση «Χοντρό Δέντρο»,