Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο Ελληνικός αποικισμός στην Ιρλανδία


Αποίκησαν οι Έλληνες την Ιρλανδία; Ο Ελληνικός Αποικισμός της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το βιβλίο «Αρχαίες Ιρλανδικές Ιστορίες»....

Πριν την εισβολή των Kελτών (7oς π. Χ. αιώνας) και των Αγγλοσαξόνων (6ος μ.Χ. αιώνας) η Βρετανία και η Ιρλανδία κατοικούνταν από λαούς που δεν είχαν ουδεμία φυλετική ή πολιτιστική σχέση με τους εισβολείς. Ίχνη ανθρώπων από τη Νεολιθική ακόμα εποχή φανερώνουν ότι η Ιρλανδία ήταν κατοικημένη από δασόβιες φυλές.

Περί της καταγωγής των λαών αυτών μας πληροφορούν τα Ιρλανδικά και Βρετανικά χρονικά. Οι θρύλοι που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, χρονολογούνται από τον 15ο π.Χ. αιώνα.

Άναψε το τσιγάρο ...


Άναψε το τσιγάρο, δώσ' μου φωτιά...

ΒΒC: Βυζαντινή Πομπηία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης


Μεγάλο το δίλλημα της μετακίνησης των σπουδαίων ευρημάτων


Όταν κατασκευάζεις μετρό στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σκοντάψεις σε αρχαία. Αυτό που πιθανόν δεν έχεις υπολογίσει είναι ότι θα σκοντάψεις πάνω στο εμπορικό κέντρο μιας αρχαίας πόλης, έξι μέτρα κάτω από το κέντρο της σύγχρονης πόλης.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για ένα αρχαίο κέντρο με σταυροδρόμι που κατασκευάστηκε αρχικά από τον Καίσαρα Γκαλέριους τον 4ο αιώνα, έναν άψογα διατηρημένο μαρμάρινο δρόμο με ορατά τα σημάδια από τις άμαξες και έχει απομείνει από τα καταστήματα, τα εργαστήρια και τα δημόσια κτίρια της εποχής εκείνης, 17 αιώνες πριν. Ένα σπάνιο υπαίθριο μουσείο που αναδεικνύει το λαμπερό παρελθόν μιας πόλης, που υπήρξε κάποτε η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Σχέδιο "Αθηνά" - Αντιδράσεις πριν την οριστικοποίηση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» -κυρίως όσον αφορά τα ΤΕΙ- και τις επικείμενες συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετακινήσεις τμημάτων, οι οποίες σε ορισμένα ιδρύματα της χώρας έχουν πάρει μορφή καταλήψεων.

Για έβδομη μέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας σπουδαστών του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΑΤΕΙ-Θ στα Μουδανιά -αμέριστη συμπαράσταση στους οποίους εκφράζει ο σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος- ενώ χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία σπουδαστών του ΑΤΕΙ-Θ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κάνει λόγο για πρόθεση του υπουργείου να καταργηθούν τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και «να φυτρώσουν ιδιωτικά κολέγια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Προβλήματα στην Εγνατία Οδό λόγω... κριθαριού


Προβλήματα, από φορτίο με κριθάρι που χύθηκε στο οδόστρωμα, προκλήθηκαν σήμερα το πρωί σε τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ρεύμα προς ΤΙΤΑΝ. Για αρκετές ώρες δύο λωρίδες του δρόμου παρέμειναν κλειστές, ωστόσο λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι δόθηκαν τελικά και πάλι στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την Τροχαία το ατύχημα σημειώθηκε όταν ένα φορτηγό, που κινούνταν από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας μπήκε στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου Ιωνίας. Ωστόσο, την ώρα που το όχημα κινούνταν στην οδό που συνδέει την παλιά εθνική της Βέροιας με την Εγνατία Οδό, άνοιξε η πίσω πόρτα, με αποτέλεσμα το φορτίο με το κριθάρι να αρχίσει να χύνεται στο οδόστρωμα.