Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Το έθιμο της Καμήλας - Γαλάτιστα Χαλκιδικής


Το έθιμο της Καμήλας αναβιώνει ακόμα μια χρονιά στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής,  έδρα του πρώην Δήμου Ανθεμούντα και νυν τοπική κοινότητα του Δήμου Πολυγύρου, ανήμερα των Θεοφανείων. Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων, κάτοικοι και πολυάριθμοι επισκέπτες αναμένεται να συγκεντρωθούν  στην κεντρική πλατεία, όπου νέοι θα μεταφέρουν το ομοίωμα της καμήλας για να ξεκινήσει το παραδοσιακό γλέντι!

 Το έθιμο αναβιώνει την ιστορία της νεαρής πανέμορφης Γαλατσιάνας, Μανιώς, που απήχθη από τους Τούρκους. Μετά την απαγωγή της, ο αγαπημένος της σκαρφίστηκε μια πρωτότυπη ιδέα και κατασκεύασε ομοίωμα καμήλας, στο εσωτερικό της οποίας μπήκε ο ίδιος και οι φίλοι του για να φτάσουν στον τούρκικο μαχαλά όπου κρατούσαν τη Μανιώ.

Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Οπως δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής» έχει «κλειδώσει» το 80% των υποψηφίων και μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσει η ανακοίνωση των ονομάτων από τους ίδιους τους υποψηφίους. Για πρώτη φορά, η ΝΔ δε θα εκδώσει λίστα «χρισμάτων» αλλά θα δώσει το «πράσινο φως» στα στελέχη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους να μπουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος με στόχο οι γαλάζιοι υποψήφιοι να έχουν σαφή αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, να μην προέρχονται απόλυτα από τον «κομματικό σωλήνα» αλλά να είναι πρόσωπα από το χώρο της αγοράς, με διάθεση προσφοράς.