Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες

Το κάθε βάθρο έχει ύψος 1,4 μ. - Μαζί με το άγαλμα το ύψος είναι 3,67μ. - Εντοπίζονται ίχνη μπλε χρώματος

Συνεχίστηκε από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική έρευνα στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης. Σύμφωνα με σημερινή -Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου- ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.

Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ.

WWF: Σε 40 χρόνια ο άνθρωπος εξαφάνισε τα μισά άγρια ζώα του πλανήτη

 (Φωτογραφία:  Associated Press )
Παρίσι

Η δράση του ανθρώπου επέφερε μέσα σε 40 χρόνια την εξαφάνιση περισσότερων από τα μισά άγρια ζώα του πλανήτη: αυτή η ζοφερή διαπίστωση αποτελεί το κεντρικό σημείο της έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης 2014» της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), η οποία αποτελεί την πιο πρόσφατη αναφορά για την κατάσταση του πλανήτη.

«Οι διάφορες μορφές της ζωής είναι ταυτόχρονα η μήτρα των οικοσυστημάτων που επιτρέπει τη ζωή στη Γη και το βαρόμετρο αυτού που κάνουμε να ζει ο πλανήτης μας», γράφει ο γενικός διευθυντής του WWF Μάρκο Λαμπερτίνι. «Και αδιαφορώντας για την τύχη τους, τρέχουμε προς το χαμό μας», προειδοποιεί.

Τέχνες και πολιτισμός: σημείο συνάντησης των νέων της Ευρώπης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τέχνες και πολιτισμός: σημείο συνάντησης των νέων της Ευρώπης

Με 30.000 € επιχορηγείται ο δήμος Πολυγύρου από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κατόπιν σχετικής πρότασης, που υπέβαλλε με σκοπό την υλοποίηση δράσης με τίτλο «Τέχνες και πολιτισμός: σημείο συνάντησης των νέων της Ευρώπης».

Τη σχετική σύμβαση επιχορήγησης υπέγραψε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πολυγύρου, κ. Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος τόνισε: