Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μεσαιωνικές Στρατηγικές κυριαρχίας: Οι επιστολές του Πάπα Ιννοκέντιου ΙΙΙ για την κυριότητα του "Castrum Cardicensis" (Γαρδίκι, η παλαιά ονομασία της Πελασγίας)

Οι επιστολές του Πάπα Ιννοκέντιου ΙΙΙ (1160-1216) αναδεικνύουν, εκτός των άλλων, το ενδιαφέρον  και τη γενικότερη εποπτεία του για όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία[1]. Έτσι, σε επιστολή του έτους 1213[2]  που απευθύνεται στον Episcopo et Capitulo Cardicensibus, καταγράφονται με ακρίβεια ακόμη και ονόματα άσημων τοποθεσιών που ενδεχομένως να τα γνώριζαν μόνο ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής των Cardicensibus. Αυτά ήταν Toliasiki, Jajadinami,  Toalopocori, Olongos, Icanapiza,  Iconzobi,  οι Stenes.

Τα ίδια ακριβώς ονόματα αυτούσια χρησιμοποιούνται και σήμερα από τους κατοίκους του χωριού Πελασγία Φθιώτιδας για να ονοματίσουν τοποθεσίες της περιοχής τους. Αποτελεί έτσι αυτή η μαρτυρία του Ιννοκέντιου, όπως και οι υπόλοιπες που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια,  ένα σημαντικό στοιχείο που οδηγεί σε ταυτοποίηση   του χώρου που βρίσκονταν η έδρα του «σεβαστού αδελφού, επισκόπου των Cardicensis»[3], όπως προσφωνείται στις επιστολές ο Λατίνος επίσκοπος,

Γρηγόρης Αυξεντίου: Μνήμη για έναν Ήρωα και μια ωραία νιότη


Στο χωριό Λύση, ανάμεσα Λευκωσία κι Αμμόχωστος, η μάνα του είπε: "Είμαι περήφανη. Κάλλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου".

Της Αλεξάνδρας Τσόλκα

«…Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου και το αίμα μου – το σώμα και το αίμα του Γρηγόρη Αυξεντίου, ενός φτωχόπαιδου, 29 χρονών, απ’ το χωριό Λύση, οδηγού ταξί το επάγγελμα, που ‘μαθε στη Μεγάλη Σχολή του Αγώνα τόσα μόνο γράμματα όσα να φτιάχνουν τη λέξη «Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α»  και που σαν σήμερα, 2 του Μάρτη 1957, κάηκε ζωντανός στη σπηλιά της Μονής Μαχαιρά και σαν σήμερα ακριβώς, 2 του Μάρτη, μέρα Σάββατο – μην το ξεχάστε, σύντροφοι - στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα και 3 πρώτα λεπτά, γεννήθηκε ο μικρός Γρηγόρης ανάμεσα στα ματωμένα γόνατα της πλάσης. Δέκα ώρες είναι πάρα πολλές για όλα όταν έχεις ένα ντουφέκι, κάμποσες σφαίρες και το δίκιο με το μέρος σου, όταν έχεις δικά σου 29 χρόνια και μπορείς να τα διαθέσεις μόνος σου, όταν έχεις τον θάνατο σου δικό σου.

Τελέστηκε στον Μαχαιρά το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου

Τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 – ‘59, υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος στις 3 Μαρτίου 1957 κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Του Μνημοσύνου προέστη ο Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά, Xωρεπίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στο Μνημόσυνο παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας Παναγιώτης Αντωνάτος, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής - ΕΕΔΕΓΕ - "Οι Γυναίκες Επιχειρηματίες Τολμούν"

κλικ για μεγέθυνση
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο, με θέμα «Οι Γυναίκες Επιχειρηματίες Τολμούν».

Οι εισαγγελείς προτείνουν την αποφυλάκιση Μιχαλιολάκου - Παππά

Φωτογραφία: (EUROKINISSI /ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ )

ΛΟΓΩ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗΣ 18ΜΗΝΟΥ

Την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του βουλευτή του κόμματος Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, στις 29 Μαρτίου, εισηγούνται στο Συμβούλιο Εφετών οι αρμόδιοι εισαγγελείς.

Με τις προτάσεις τους οι εισαγγελείς Εφετών Ιωάννης Προβατάρης και Δημήτρης Ασπρογέρακας ζητούν από τους εφέτες να διατάξουν την αποφυλάκιση των δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, για τον αρχηγό του κόμματος ο κ. Προβατάρης προτείνει την επιβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ και τη διατήρηση των όρων που του έχουν επιβληθεί για κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Χαλκιδικής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Κέντρο «Έξι Βρύσες» στον Πολυγύρου , συγκεντρώθηκαν οι πολύτεκνοι γονείς με τα παιδιά τους για να τιμήσουν τις μητέρες που απόκτησαν παιδί κατά το έτος 2014, να βραβεύσουν τους μαθητές και νεοεισαχθέντες φοιτητές του Συλλόγου Πολυτέκνων Χαλκιδικής το πρωί της Κυριακής.

Η Πρόεδρος του συλλόγου κ. Κυριάκου Ιφιγένεια στον χαιρετισμό αφού ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά και Ευλογημένη, το 2015 να φέρει σε όλους υγεία, αγάπη, ευημερία και αισιοδοξία και μεταξύ άλλων είπε ότι οι πολύτεκνοι για μία ακόμη φορά παραγκωνίζονται και διεκδικούν όχι προνόμια αλλά δικαιώματα που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν.

Η κοιλάδα του νεολιθικού ανθρώπου

Στο Κυπαρίσσι Βασιλικών, έξω από τη Θεσσαλονίκη και στον δρόμο προς Πολύγυρο Χαλκιδικής, αποκαλύφθηκε ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της χώρας.

Ο νεολιθικός οικισμός στο Κυπαρίσσι εκτείνεται σε 180 στρέμματα, με βάθος επιχώσεων έως και τα 5,5 μέτρα, με μοναδικά ευρήματα και συνεχείς φάσεις κατοίκησης από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. (5500 π.Χ.) έως και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000 π.Χ.).

Τα νέα δεδομένα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από τον οικισμό αυτόν αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της 28ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που διοργανώνεται 5-7 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Σπάνιες φωτογραφίες λίγες ώρες πριν την βύθιση του Τιτανικού


Tης Ελίνας Ράπτη.

Όταν το διάσημο κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε στο παγόβουνο πριν από 101 χρόνια, στις 15 Απριλίου 1912, όχι μόνο έστειλε στο βυθό εκατοντάδες επιβάτες αλλά και όλα τα στοιχεία του πώς ήταν η ζωή στο περίφημο αυτό πλοίο. 'Η σχεδόν όλα...

Ο Ιρλανδός Ιησουίτης ιερέας Francis Browne ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ταξίδεψαν από το Southampton της Αγγλίας στο Cobh της Ιρλανδίας. Επιβιβάστηκε στο πλοίο στο παρθενικό του ταξίδι χάρη στο εισιτήριο που του έκανε δώρο ένας θείος του και θα παρέμενε σε αυτό σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού αν ο προϊστάμενός του δεν του είχε δώσει εντολή να αποβιβαστεί στην Ιρλανδία. Πράγμα που έκανε με αποτέλεσμα να γλυτώσει τελικά από το ναυάγιο.

Η Λίμνη του Δύστου, ο ξεχασμένος «θησαυρός» της Εύβοιας, κινδυνεύει

Τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η λίμνη του Δύστου στην Εύβοια, την επέκταση δηλαδή των καλλιεργειών εις βάρος του υγρού στοιχείου, αποκάλυψαν οι φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων που πραγματοποιήθηκαν στον πολύ σημαντικό αυτό υγρότοπο τον περασμένο Ιανουάριο από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τον Οκτώβριο του 2014 ξέσπασε φωτιά στον καλαμώνα της λίμνης που κατέκαψε πάνω από το 70% της συνολικής του έκτασης. Στη συνέχεια, περιοχές που άλλοτε καλύπτονταν από καλάμια και εφάπτονταν με καλλιέργειες, οργώθηκαν και αποδόθηκαν στη γεωργία. Αυτός ο φαύλος κύκλος αποτελεί πάγια τακτική ορισμένων αγροτών της περιοχής. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ξεσπάει φωτιά, αυτή την φορά όμως, οι διαστάσεις που πήρε ήταν πολύ μεγάλες.