Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Βρέθηκε το πρώτο «εξωφεγγάρι»

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει περισσότερους από χίλιους εξωπλανήτες. Ομως ο διαθέσιμος εξοπλισμός καθώς και οι τεχνικές εντοπισμού μακρινών διαστημικών σωμάτων που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα δεν βοηθούν (και) στον εντοπισμό δορυφόρων πλανητών. Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι εντόπισε ένα σώμα που πιθανώς αποτελεί το φεγγάρι ενός εξωπλανήτη. Αν αυτό ισχύει θα είναι ο πρώτος δορυφόρος ενός πλανήτη που εντοπίζεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Η ανακάλυψη

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Notre Dame στην Ιντιάνα χρησιμοποίησε μια από τις πιο πρόσφατες τεχνικές που αναπτύχθηκαν για τη μελέτη άστρων αλλά και τον εντοπισμό εξωπλανητών. Χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες εντόπισαν δύο σώματα που βρίσκονται σε απόσταση 1.800 ετών φωτός από εμάς.

Μάχη δρυίδων και αρχαιολόγων στο Στόουνχεντζ

Ο σύγχρονος δρυίδης Αρθουρ Πέντραγκον και οι υποστηρικτές του μέσα στον προΐστορικό λατρευτικό χώρο του Στόουνχεντζ

Με διαφωνίες για την έκθεση ή μη των οστών εγκαινιάστηκε το Κέντρο Επισκεπτών του νεολιθικού μεγαλιθικού τόπου λατρείας

Τσάβαλος Κωνασταντίνος

Με 24 χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες το Κέντρο Επισκεπτών του Στόουνχεντζ, του νεολιθικού μεγαλιθικού τόπου λατρείας που από το 1986 αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την UNESCO. Το εντυπωσιακό, κόστους 32 εκατ. ευρώ, κτίριο προσφέρει επιτέλους μουσειακές υποδομές για χιλιάδες επισκέπτες και μάλιστα πόλύ κοντά - σε απόσταση 2,4 χλμ. από τον εντυπωσιακό κύκλο μεγαλίθων που χρονολογούνται στο 3100 π.Χ.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Χάρης Τομπούλογλου

«Η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της» δήλωσε, εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά την απολογία του, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρης Τομπούλογλου, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Στον κ. Τομπούλογλου επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της
απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

«Επιβεβαιώθηκε η αρχική μου δήλωση ότι πιστεύω στον Θεό και στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της» δήλωσε, εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου και ευχαρίστησε «μόνον όσους επιφυλάχθηκαν και δεν με καταδίκασαν τηλεοπτικά».