Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πότε, πως και γιατί ιδρύθηκε το Ακρωτήρι της Θήρας

Ομιλία του καθηγητή Ντούμα στην Αρχαιολογική Εταιρεία

Θερμού Μαρία

«Στην άκρη χαμηλής χερσονήσου που εισχωρούσε στη θάλασσα ιδρύθηκε ο πρώτος οικισμός στο Ακρωτήρι της Θήρας», λέει ο καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, διευθυντής των επιστημονικών ερευνών και μελετών στην περίφημη πόλη της προϊστορικής εποχής που διατηρήθηκε ως σήμερα χάρη στα ηφαιστειακά υλικά που κατέστρεψαν ωστόσο το νησί. «Ακρωτήρι Θήρας: Η πρώτη εγκατάσταση. Πότε; Πώς; Γιατί;» είναι και ο τίτλος ομιλίας του που θα δοθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα στην Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22), στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνεται από την αρχαιολόγο κυρία Μαρίζα Μαρθάρη.

Γενικεύονται οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία - Αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που ξεκίνησαν πριν από πέντε ημέρες στην πλατεία Ταξίμ με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας.

Η εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία έχει προκαλέσει οργή και διεθνή κατακραυγή.

Κατά χιλιάδες οι κάτοικοι της Πόλης κινούνται από το πρωί προς την πλατεία, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στην Αγκυρα, στη Σμύρνη και σε πολλές ακόμη πόλεις.

Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πλατεία Ταξίμ.

Η αρχαία Κύθνος πάει στο Λούβρο

Ο χώρος της ανασκαφής στο Βρυόκαστρο, το οποίο ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Κύθνου

Στο γαλλικό μουσείο θα παρουσιαστεί η μεγάλη ανασκαφή του αρχαίου ιερού στη θέση Βρυόκαστρο

Θερμού Μαρία

Στο Λούβρο ταξιδεύει η Κύθνος την Παρασκευή 7 Ιουνίου χάρη στην παρουσίαση που πρόκειται να κάνει στο γαλλικό μουσείο ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν για τη μεγάλη ανασκαφή του αρχαίου ιερού στη θέση Βρυόκαστρο του νησιού. Το Βρυόκαστρο ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Κύθνου, η οποία κατοικήθηκε από τον 10ο αι. π.Χ. ως τον 6ο με 7ο αι. μ.Χ. και από τις ανασκαφές που άρχισαν το 2001 και συνεχίζονται ως σήμερα έχει δώσει σπουδαία ευρήματα. Σε αυτά ακριβώς θα αναφερθεί ο κ. Μαζαράκης-Αινιάν στη διάλεξή του με τίτλο «Ο θησαυρός της Κύθνου και η συνεισφορά του στην κατανόηση του αρχαϊκού ελληνικού ιερού».