Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

«Ο λαβύρινθος της Χάλκης»


Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Την πορεία της υπόθεσης της Θεολογικής Σχολής από το 1923 μέχρι τις ημέρες μας πραγματεύεται το βιβλίο «Ο λαβύρινθος της Χάλκης - Η περιπέτεια της Θεολογικής Σχολής» του συγγραφέα-δημοσιογράφου Αρη Αμπατζή, που κυκλοφόρησε ως ατομική έκδοση.

Το βιβλίο περιλαμβάνει σε τρία κεφάλαια την πορεία της Σχολής από το 1923 μέχρι το 2011. Η προσπάθεια των τουρκικών αρχών για απαλλοτρίωση της Σχολής στη δεκαετία του 30, η διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας το 1951, οι εξελίξεις γύρω από το κλείσιμό της το 1971 και η περιπέτεια που συνεχίζεται.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Τα αίτια του σημερινού αδιεξόδου και η λύση του προβλήματος


Β.Παπαγεωργόπουλος : Όταν μετά τη μεταπολίτευση η μια Παράταξη μιλούσε για μικρότερο Κράτος, για Κράτος – Στρατηγείο και για ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό, η άλλη Παράταξη μιλούσε για μεγαλύτερο Κράτος, για Κράτος-Εργοδότη και για γνήσιο Σοσιαλισμό.

Πέρασαν 35 χρόνια και απεδείχθη ότι η μια Παράταξη είχε δίκαιο, απεδείχθη ότι η άλλη Παράταξη είχε άδικο, ότι συνειδητά χάιδευε αυτιά και υποσχόταν μέσω του κρατικού μηχανισμού τα πάντα στους πάντες, για να μπορεί έτσι να έχει την εξουσία στα χέρια της.

Το τραγικό είναι ότι την τακτική αυτή την πλήρωσε τελικά ο απλός Λαός, ο απλός Πολίτης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε απόγνωση και μπροστά του έχει ένα πλήρες αδιέξοδο.

Εκθεση για το θεό Διόνυσο


Ο πολύμορφος θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής της έκθεσης με θέμα «Το δώρο του Διονύσου. Η μυθολογία του κρασιού στην κεντρική Ιταλία (Molise) και τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία)», που θα διοργανώσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της περιοχής του Molise Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάζονται 187 αντικείμενα που προέρχονται από ασφαλή ανασκαφικά συμφραζόμενα και συγκεκριμένα από ανασκαφές σε νεκροταφεία, οικισμούς και ιερά της κεντρικής Ιταλίας, και από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην κεντρική Μακεδονία, οργανωμένα στις εξής θεματικές ενότητες:

Χαλκιδική : Τιμήθηκε και πάλι από την Αστυνομία η δασκάλα "με τη χρυσή καρδιά"


Αυτή τη φορά δώρισε 17 αλεξίσφαιρα γιλέκα στους αστυνομικούς των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ.


Για μια ακόμη φορά η δασκάλα "με τη χρυσή καρδιά", όπως την αποκαλούν, Παναγιώτα Σταμπουλή, τιμήθηκε για την προσφορά της στο Αστυνομικό Σώμα.

Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός δώρισε 17 αλεξίσφαιρα γιλέκα στους αστυνομικούς των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και βραβεύτηκε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής.

Ο Νικηταράς και η οικονομική κρίση.


Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή πιο γνωστός ως Νικηταράς, ήρωας από τους λίγους της Επαναστάσεως του 1821, πέθανε στην "ψάθα" ζητιανεύοντας στα σοκάκια του Πειραιά.

Η αρμόδια αρχή, η οποία χορηγούσε τις θέσεις στους επαίτες, είχε ορίσει για τον ήρωα- επαίτη μια θέση κοντά στο σημείο, όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε να επαιτεί κάθε Παρασκευή!

Ήταν τόση η φτώχεια του σχεδόν τυφλού πλέον στρατηγού -η πολιτεία δεν του είχε δώσει σύνταξη- ώστε δεν είχε χρήματα ούτε για να αγοράσει ψωμί για την άρρωστη γυναίκα του. Εκείνος, βλέπεις, μπορούσε να αντέξει την...πείνα περισσότερο.