Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Στοπ του ΤΕΕ στην «Ελληνικός Χρυσός»


Τη μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η ομάδα εργασίας του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Έτσι μετά την απόρριψη της μελέτης από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη έχει στα χέρια της ακόμη μία αρνητική εισήγηση. Η επένδυση πλέον μοιάζει να κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» υποστηρίζει τη λεγόμενη «μηδενική λύση»: Είτε θα εγκριθεί αυτή η μελέτη είτε θα ακυρωθεί συνολικά η επένδυση.

Κωνσταντινούπολη: Μόλις τρία ελληνικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά


Μόλις τρία σχολεία της ελληνορθόδοξης κοινότητας παραμένουν ανοιχτά στην Κωνσταντίνουπολη, καθώς έχουν απομείνει μόλις 200 μαθητές σε σύνολο 3.000 Ρωμιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού κράτους για τον πληθυσμό. Τα σχολεία που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι ηΜεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζωγράφειο και το Ζάππειο.

Ανάμεσα στα σχολεία που πρόκειται να κλείσουν είναι η Ιωακίμειος Σχολή στο Φανάρι, το ιδιωτικό σχολείο της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο Αρναβούτκιοϊ που κτίστηκε το 1902 και το Αρρεναγωγείο Ταταύλων που κτίστηκε το 1887 στην πλατεία Σεφά στο Σισλί.

Θεσσαλονίκη : Σήμερα στον Αγ. Θεράποντα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Παπάζογλου


Έφυγε σε ηλικία 63 ετών ο τραγουδιστής, συνθέτης και τραγουδοποιός -σύμβολο της Θεσσαλονίκης Νίκος Παπάζογλου.Η ρωγμή του χρόνου ανάμεσα στα «φευγιό» του και το "φευγιό" του φίλου και συνεργάτη του Μανώλη Ρασούλη ήταν τελικά μόλις 40 μέρες.

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης κατέληξε χθες το πρωί μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, στις 16:00, από τον Ιερό Ναό του Αγ. Θεράποντα, της Τούμπας, η γειτονιά όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική.

Ο Ν. Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20/3/1948 και η πρώτη του συστηματική επαφή με τη μουσική ήταν μέσω συγκροτημάτων την περίοδο 1965-1970.

Σαρακατσάνοι: θεματοφύλακες της παράδοσης και των εθίμων, με βαθιές ρίζες


Της Διαμαντένιας Ριμπά

Οι πρόγονοί τους ανέβηκαν στην Πίνδο περίπου το 1381, τότε που κυριάρχησαν οι Τούρκοι στην περιοχή. Εκεί, έζησαν απομονωμένοι μέχρι περίπου το 1815, διατηρώντας όλα τα αρχαιοελληνικά στοιχεία, γλώσσα, ήθη, έθιμα και λαϊκή τέχνη, που τους χαρακτήριζαν. Ο λόγος για τους Σαρακατσάνους, ή Σαρακατσαναίους, μια πανάρχαια ελληνική νομαδική φυλή.

Για τους Σαρακατσάνους είναι γνωστό ότι δεν υποτάχθηκαν στους Τούρκους. Απεναντίας, τους πολέμησαν γενναία, γεγονός που εξόργισε τον ίδιο τον Αλί Πασά των Ιωαννίνων. Είναι, επίσης, πολύ γνωστές από την ιστορία και τις παραδόσεις μας οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ασκέρι του και τον Σαρακατσάνο προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη, ο οποίος τελικά συνελήφθη από τον Αλί Πασά και βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Εξαιτίας αυτών των διώξεων, αναγκάστηκαν οι Σαρακατσάνοι να εγκαταλείψουν τα Άγραφα, με τα ποίμνιά τους, και να εξαπλωθούν στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Φεύγοντας από την Πίνδο, οργανώθηκαν σε αυστηρά κλειστές κοινωνίες, "τα τσελιγκάτα", που διατηρήθηκαν ως τα τέλη της δεκαετίας του '40.

Νίκος Παπάζογλου - Αχ Ελλάδα Σ' αγαπώ

Νίκος Παπάζογλου - Ο μοναχός ο άνθρωπος

“Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπάζογλου


"Έφυγε" από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου μετά την άνιση μάχη που έδινε με το καρκίνο. Ο λατρεμένος καλλιτέχνης γεννήθηκε στις 20/3/1948 στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συστηματική επαφή με τη μουσική ήταν μέσω συγκροτημάτων την περίοδο 1965-1970. Την ίδια εποχή έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης (Αρβανιτίδης), δημιουργώντας παράλληλα ένα μικρό στούντιο με χειροποίητα μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη.

Το 1972 με ένα πολύ καλό συγκρότημα που αποτελούσαν Θεσσαλονικείς μουσικοί και ονομάστηκε Ζηλωτής (Zealot) επιχείρησε να κατακτήσει τη διεθνή αγορά κατά το πρωτότυπο των Aphrodite`s Child. Για το σκοπό αυτό μετακόμισε στο Αachen της Δυτικής Γερμανίας.

Φτιάχτηκαν τότε έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Mιλάνο αλλά υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων.