Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές 2015: Πόσους σταυρούς βάζουμε σε κάθε περιφέρεια;

Οι αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (όπως αποτυπώνονται στο Π.Δ. 4/2013), οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια, καθώς και οι αλλαγές στους τρόπους χρηματοδότησης των πολιτών κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών τους σύμφωνα με το Ν.4304/2014 (που τέθηκε σε ισχύ την 01/01/2015), κοινοποιούνται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που αποστάλθηκε στα πολιτικά κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών, υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται κατά 3 στην εκλογική περιφέρεια Νομού Αττικής (από 12 σε 15 έδρες), αυξάνονται κατά 2 στη Β’ Αθηνών (από 42 σε 44 έδρες), ενώ κατά μια έδρα αυξάνονται στην Α’ Πειραιώς (από 5 σε 6 έδρες), τη Θεσπρωτία (από 1 σε 2 έδρες), στη Μαγνησία (από 5 σε 6 έδρες) και στις Κυκλάδες (από 3 σε 4 έδρες).

Ζωντανεύει ξανά το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης

 Εγκρίθηκε σήμερα από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, η πρόταση για την επανάχρηση του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, που παραμένει κενό από το 2009.

Το σχέδιο προβλέπει να ανανεώσει το εσωτερικό του κτηρίου σε ένα μοντέρνο επισκέψιμο χώρο, όπου στις αποθήκες του θα φυλάσσονται οι επιγραφές που καταστρέφονται εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων, όπως επίσης θα υπάρχει εργαστήριο συντήρησης, ορατό στους επισκέπτες. Ακόμα, θα εκτίθεται υλικό από το ιστορικό των αναστηλώσεων.

Το κέλυφος του κτηρίου που βρίσκεται στον Ιερό Βράχο από το 1874, και με τη σημερινή του μορφή από το 1964 σε σχέδιο Πάτροκλου Καραντινού, θα παραμείνει ως έχει.

Οι Νεάντερνταλ είχαν εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες

 Ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων από οστό, το οποίο κατασκευάστηκε από Νεάντερνταλ και βρέθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, θέτει σε αμφιβολία τον τρόπο με τον οποίο κατανοεί μέχρι σήμερα η επιστήμη την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους ανθρωπίδα.

Το εργαλείο, το οποίο ανακαλύφθηκε ανασκαφή στη Γαλλία, δείχνει πως οι Νεάντερνταλ είχαν πιο εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες στην κατεργασία υλικών απ’ ό,τι θεωρούνταν έως τώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα τέτοιο εργαλείο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο να ανάγεται στη συγκεκριμένη περίοδο της προϊστορίας.