Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Πέθανε ο αμφιλεγόμενος γάλλος φιλόσοφος Ροζέ Γκαροντί

Ο,τι πίστεψε τον διέγραψε και ό,τι δεν πίστεψε τον προσεταιρίστηκε

Γιάννης Ν. Μπασκόζος

Απεβίωσε ο Ροζέ Γκαροντί σε ηλικία 99 ετών. Ο Γάλλος φιλόσοφος ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα όσο και ενδιαφέρουσα. Ενας φιλόσοφος που πέρασε μια ζωή κυνηγημένος. Ο,τι πίστεψε τον διέγραψε και ό,τι δεν πίστεψε τον προσεταιρίστηκε. Πήγε πάντα κόντρα σε όλα: στην οικογένειά του που τον ήθελε άθεο και συντηρητικό· στον μαρξισμό που δεν τον ήθελε χριστιανό· στον κομμουνισμό που τον διέγραψε· στους μύθους που είπαν «θα γίνουμε ιστορία» με το έτσι θέλω· στους ολοκληρωτισμούς που καταδυναστεύουν την υφήλιο. Το «όχι» του τον έκανε τράγο αποδιοπομπαίο για ό,τι συνέβη. Ξεκίνησε από μαχητικός κομμουνσιτής για να καταλήξει μουσουλμάνος.

Γεννήθηκε το 1913. Ο ένας γονιός του ήταν άθεος και ο άλλος καθολικός. Στα 14 του ασπάστηκε τον προτεσταντισμό. Σπούδασε φιλοσοφία και δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Κλερμόν.

Επιχείρηση «διάσωσης» στο ρωμαϊκό θέατρο της Πάτρας


Ξεκινά η κατεδάφιση των απαλλοτριωμένων κτιρίων και ανασκαφή στα σημεία που θα απελευθερωθούν, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Πάτρας.

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, διαγώνια από το ρωμαϊκό ωδείο και είναι ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά έχει αναδειχθεί. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου-στα-δίου δεν έχει καν ανασκαφεί. Οι απαλλοτριώσεις σχεδιάστηκαν με αποσπασματικό τρόπο και αυτό κάνει το έργο να καρκινοβατεί επί 30 και πλέον χρόνια. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της κατάρτισης ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει σε πρώτη φάση την κατεδάφιση όλων των απαλλοτριωμένων κτιρίων και την ανασκαφή στα σημεία που θα απελευθερωθούν.

Γκάρντιαν: Προς τα πού θα πάνε οι Έλληνες και τι τους περιμένει

.Ελένη Αγγελίδου

Προς τα πού θα στραφούν οι έλληνες ψηφοφόροι διερωτάται η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν . Αριστερά ή δεξιά;  «Δεξιά» τους περιμένει  η παλιά τάξη πραγμάτων η οποία ευθύνεται για το σημερινό χάος. Αριστερά βρίσκονται οι ριζοσπάστες οι οποίοι παίζουν με τη φωτιά.

Λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής, με τη δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων  να κορυφώνεται το κλίμα αντανακλά την κρισιμότητα των στιγμών.

Από νωρίς σήμερα ως αργά το βράδυ, εργάτες συναρμολογούσαν ένα τεράστιο περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος, από το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε