Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Γκάρντιαν: Προς τα πού θα πάνε οι Έλληνες και τι τους περιμένει

.Ελένη Αγγελίδου

Προς τα πού θα στραφούν οι έλληνες ψηφοφόροι διερωτάται η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν . Αριστερά ή δεξιά;  «Δεξιά» τους περιμένει  η παλιά τάξη πραγμάτων η οποία ευθύνεται για το σημερινό χάος. Αριστερά βρίσκονται οι ριζοσπάστες οι οποίοι παίζουν με τη φωτιά.

Λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής, με τη δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων  να κορυφώνεται το κλίμα αντανακλά την κρισιμότητα των στιγμών.

Από νωρίς σήμερα ως αργά το βράδυ, εργάτες συναρμολογούσαν ένα τεράστιο περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος, από το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του απόψε το βράδυ. Η ομιλία του ολοκληρώνει την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αν και σύντομη, είναι εξαιρετικά απογοητευτική. Οι Έλληνες περνάνε μια φάση πόλωσης, τέτοιας, που δεν είχαν ξαναπεράσει από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974.  Είναι εμφανές,  γράφει η Γκάρντιαν, ότι η  χώρα δεν  έχει ξαναβρεθεί σε τέτοιο κίνδυνο.

Αν  οι ψηφοφόροι στραφούν  στο ΣΥΡΙΖΑ,  ο  οποίος  τάσσεται ενάντια στη λιτότητα, η Ευρώπη ομόφωνα συμφωνεί ότι παίζουν με τη φωτιά.

Αν πάλι ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, θα παραμείνει το παλιό πολιτικό σύστημα που τους οδήγησε στο οικονομικό χάος και έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά σύμφωνα με αυτή τη λογική, η συγκεκριμένη επιλογή δίνει μια πίστωση χρόνου.

Οι συντηρητικοί  της Νέας Δημοκρατίας υπόσχονται την επαναδιαπραγμάτευση των επίπονων φορολογικών μέτρων τα οποία απαιτούνται ως αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει δεσμευτεί να καταργήσει αυτές τις πολιτικές.

Ο Τσίπρας, στην τελευταία προεκλογική του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο απείλησε να ακυρώσει τη «σύμβαση του δανείου», επιμένει ότι μπορούν να ισχύσουν και τα δύο: Η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και παράλληλα να αλλάξει την πολιτική λιτότητας που επιβάλει η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.

Τέτοιες δηλώσεις κάνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανατριχιάζουν. «Απορρίψτε τα μέτρα», λένε και θα σταματήσει η οικονομική βοήθεια. Και χωρίς δάνεια η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα απορριφθεί από το ενιαίο νόμισμα.

Οι Έλληνες δεν είναι μόνο διαιρεμένοι αλλά και αναποφάσιστοι. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται  δείχνουν ότι ο φόβος μπορεί να έχει το πάνω χέρι, ακριβώς όπως και στις εκλογές στις 6 Μαίου, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν τις τελευταίες 48 ώρες. Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, μπορεί να διαλέξουν οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Καθώς κανένα κόμμα δεν αναμένεται να λάβει μια καθαρή πλειοψηφία, το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι πόσο αποτελεσματική θα είναι η νέα κυβέρνηση. Προφανώς θα δοθεί στη χώρα το χρονικό περιθώριο των 100 ημερών για να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει το είδος των μεταρρυθμίσεων που θα την επαναφέρουν στα πόδια της, σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους.  Είτε λοιπόν αριστερή είτε δεξιά, η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να περπατήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί με την αντιπολίτευση να κουνάει βίαια το σχοινί από κάτω.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: