Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Γρηγοριανό και Ιουλιανό Ημερολόγιο

Τα δύο ημερολόγια

Τα χρονολογικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες είναι εκατοντάδες. Σχεδόν κάθε πολιτισμός ανέπτυσσε το δικό του, λίγα όμως κατόρθωσαν να επιβιώσουν.

Έως τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. το ημερολόγιο που επικρατούσε ήταν αυτό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της Σελήνης. Λόγω της ατέλειάς του, όμως, δημιουργήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, κυρίως στην εαρινή ισημερία, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.

Έτσι, ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον αλεξανδρινό αστρονόμο Σωσιγένη την αναμόρφωση του ημερολογίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, προστέθηκαν στο έτος 90 μέρες, δηλαδή η 1η Μαρτίου του 44 π.Χ αντικαταστάθηκε από την 1η Ιανουαρίου.

Το «Έθιμο της Γουρουνοχαράς» στη Λάρισα

Την αναβίωση του «Εθίμου της Γουρουνοχαράς» θα πραγματοποιήσει η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11:30 π.μ. στην πλατεία της συνοικίας. Η γουρουνοχαρά είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα διότι το αντιμετώπιζαν και ως τελετουργία.

Τα χρόνια της προσφυγιάς και της εγκατάστασης στην νέα πατρίδα ήταν πολύ δύσκολα. Το πρώτο τους μέλημα ήταν η εξασφάλιση της τροφής και της ενδυμασίας για όλη την χρονιά. Για το λόγο αυτό, οι Θρακιώτες έτρεφαν και φρόντιζαν όλο τον χρόνο ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Μόλις έφτανε η παραμονή των Χριστουγέννων, οι άνδρες της οικογένειας έσφαζαν το γουρούνι και στην συνέχεια άνοιγαν στο χώμα μια γούρνα και με τις κληματόβεργες άναβαν φωτιά για να καψαλίσουν το ζώο.

Ο οδηγός του Λιάπη επιτέθηκε σε οπερατέρ


Καλά είσαι μ@λ@κ@ς; Αμα σου τραβήξω κανένα κατακέφαλο θα σου πω εγώ

Εκνευρισμό τόσο στον Μιχάλη Λιάπη όσο και στον οδηγό του προκαλεί, όπως φαίνεται η δημοσιότητα, με τον πρώτο να προσπαθεί να αποφύγει τους δημοσιογράφους και τον δεύτερο να επιτίθεται κατά των τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού περιμένοντας μια δήλωσή του μετά την επιστροφή του από την εξωτική Μαλαισία.

Ο κ. Λιάπης αφού δήλωσε, αμέσως μόλις προσγειώθηκε, ότι πήγε στη Μαλαισία να... ξεχαστεί τονίζοντας μάλιστα ότι δεν τον άφησαν επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του με τον οδηγό του με κατεύθυνση προς το σπίτι του.

Χειμωνιάτικη βόλτα στα χωριά των Πρεσπών


Σαν παγωμένες στο χρόνο, σε ένα παρθένο τοπίο μοναδικής ομορφιάς στη βορειοδυτική άκρη της χώρας, οι λίμνες των Πρεσπών και τα μικρά χωριά τους, αποτελούν έναν από τους πιο ιδιαίτερους και όμορφους προορισμούς της χώρας.

 Τι κι αν βρίσκονται στη βορειοδυτική εσχατιά της Ελλάδας, τι κι αν για να τις επισκεφτεί κανείς -από την Αθήνα τουλάχιστον- χρειάζεται να διασχίσει τη μισή περίπου χώρα, οι λίμνες των Πρεσπών το αξίζουν και με το παραπάνω: για τη μοναδική ομορφιά τους, τη βιοποικιλότητα και τα γραφικά χωριά τους.

"Σεισμός" σε πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο από την κατάθεση Κάντα

Όλα τα ονόματα που ανέφερε

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας αποδείχθηκε σε «βαθύ λαρύγγι» και μίλησε για όλους και για όλα με λεπτομέρειες περιγράφοντας τη διαδρομή του μαύρου χρήματος, το πώς έρχονταν στο γραφείο του επιχειρηματίες και του έδιναν μίζες σε μαύρες βαλίτσες, αποκαλύπτοντας το ποιοι «λαδώνονταν» αλλά και από ποιους. Ολα αυτά, βέβαια, πρέπει να αποδειχθούν στην ανάκριση.

Ο  Αντώνης Κάντας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απολογίας του στους ανακριτές Μαλλή και Σταυροπούλου αναφέρθηκε σε μίζες από 12 εξοπλιστικά προγράμματα, κατονόμασε 17 άτομα που εμπλέκονται στο «μιζάρισμα», εκ των οποίων πέντε είναι ηχηρά πολιτικά πρόσωπα (κάποια άμεσα, κάποια έμμεσα και κάποια χωρίς ουσιαστικά κανένα ίχνος στοιχείου) και δύο επιχειρηματίες (τον έναν για δυο μίζες τον άλλο εμμέσως).

Ανακοίνωση συμπαράστασης από τους Δημοτικούς Συμβούλους του Χάρη Τομπούλογλου

Προχωράμε για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα

Οι άνθρωποι του ανεξάρτητου Συνδυασμού Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Καλημέρα Όμορφη Πόλη» εκφράζουν και με την παρούσα την αμέριστη συμπαράσταση, εμπιστοσύνη και πίστη στον ιδρυτή και εμπνευστή του Χάρη Τομπούλογλου.

Στον Χάρη που ποτέ δεν συμβιβάστηκε, δεν έσκυψε το κεφάλι, δεν χαρίστηκε και δεν εξυπηρέτησε συμφέροντα. Η ειλικρίνεια, το σθένος, η τόλμη έκφρασης λόγου και αντιπαράθεσής του με ισχυρά συμφέροντα, ενοχλούσε και ενοχλεί πολλούς. Για το λόγο αυτό, όπως όλοι γνωρίζουμε, δέχθηκε τόσες κακοήθεις επιθέσεις, έγιναν τόσες προσπάθειες σπίλωσής του και απόπειρες φίμωσής του. Όμως αυτά δεν ήταν ικανά να κάμψουν την ικανότητα και θέλησή του να προσφέρει στους πολίτες, στον τόπο που γεννήθηκε και αγαπάει.