Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Αλεπότρυπα: Η σπηλιά που ενέπνευσε την πύλη του Άδη;


.Στέλιος Παπαναστασίου

Ένα σπήλαιο με έκταση όσο 4 γήπεδα ποδοσφαίρου και με την δική του υπόγεια λίμνη μπορεί να είναι το μέρος που ενέπνευσε το πανάρχαιο μύθο για τον θεό του κάτω κόσμου, τον Άδη, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Η σπηλιά, με το όνομα Αλεπότρυπα, έστεκε ανεξερεύνητη για αιώνες στον κόλπο του Διρού στην Μάνη, ώσπου ένας άνδρας που είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα βρήκε μια μικρή της είσοδο γύρω στο 1950.

Οι ειδικοί πέρασαν τις τελευταίες δεκαετίες κάνοντας ανασκαφές στην σπηλιά και πιστεύουν ότι εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που έμειναν μέσα στην Αλεπότρυπα, κάνοντάς την έτσι ένα από τα παλαιότερα προϊστορικά χωριά στην Ευρώπη, μέχρι την κατάρρευση της εισόδου της που έθαψε όλους τους κατοίκους της ζωντανούς πριν 5000 χρόνια.

Άγρια σύγκρουση σώμα με σώμα Ρομά και Πακιστανών στο Ζεφύρι

Άγριες συμπλοκές μεταξύ Ρομά και Πακιστανών σημειώθηκαν, μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής έξω από τον καταυλισμό στη διασταύρωση των οδών Παναγιάς Γρηγορούσης και Σουλίου στο Ζεφύρι.

Για άγνωστο λόγο, ομάδες και από τις δυο πλευρές συμμετείχαν σε ένα άγριο επεισόδιο με «μάχες» σώμα με σώμα, με τους συμμετέχοντας να χρησιμοποιούν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα στις συμπλοκές τους για αρκετή ώρα.

Στο σημείο κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις για να επιβάλουν την τάξη,

Εξι πόλεις της Ελλάδος, «κοσμούσαν» τη σκηνή των αλβανών στην 100η επέτειο του κράτους τους

Η γυφτιά, το κιτσαριό και η εθνικιστική ζάλη των αλβανών στην  100η επέτειο ανεξαρτησίας τους (βίντεο)

Η έκκριση του εθνικισμού, το κιτσαριό των εκδηλώσεων και η αναβολή συμμετοχής (σε ένδειξη διαμαρτυρίας) των γειτόνων, είναι αυτά που θα μείνουν από τις εκδηλώσεις για την 100η  επέτειο της δημιουργίας του κράτους της Αλβανίας. Με αυτές τις τρεις αναφορές μεταφέρθηκε η είδηση και από τα μεγάλα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης.

Αξίζει να πούμε εδώ πως η δημιουργία αυτού του κράτους δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας εθνικής επανάστασης αλλά σχέδια επί χάρτου, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τους τότε ισχυρούς, και συγκεκριμένα της Αυστροουγγαρίας, της Ιταλίας και την ανοχή των Οθωμανών που έβλεπαν την Αλβανία ως ένα χρήσιμο απομεινάρι τους στα Βαλκάνια.

Έκθεση Βιβλίου 4-12 Δεκεμβρίου στο ισόγειο του πολυχώρου "Μυστικό" - Πεζόδρομος Πολυγύρου


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόμων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου , σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου,που θα πραγματοποιηθούν την  Τρίτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 στο ισόγειο του Πολυχώρου "ΜΥΣΤΙΚΟ"στον πεζόδρομο.

Διάρκεια Έκθεσης: 4 έως 12 Δεκεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: 8.30 - 13.30 & 17.00 - 20.30