Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκιδικής


4ο SchoolDoc Video Festival


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διακόσιοι (200) περίπου μαθητές και τριάντα (30) σύμβουλοι εκπαιδευτικοί, από σχολεία της Χαλκιδικής, του Έβρου, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν στο 4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ με 14 ταινίες μινι ντοκιμαντέρ - κινηματογραφικά πορτρέτα.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το αρχαίο Πένταθλο, το 2010 - Διεθνές έτος Βιοποικιλότητας, τα παραδοσιακά παιχνίδια στον Πολύγυρο, ο Πύργος της Ν. Φώκαιας, οι ήχοι της παράδοσής μας, μια φάρμα ζώων, τα μεταλλεία της Κίρκης και πολλά άλλα πορτρέτα παρουσιάζονται κινηματογραφικά από τους νεαρούς σκηνοθέτες.

Μάιος 2011 - Εκδηλώσεις στον Πολύγυρο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/5/2001, 7.30 μ.μ., ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ


10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟ Γυμνάσιο-Λύκειο Πολυγύρου. Ομιλητής: Γεώργιος Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.


ΣΑΒΒΑΤΟ 14, ΚΥΡΙΑΚΗ 15/5/2011, 9.00 μ.μ., ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Θεατρική παράσταση «Εργαζόμενα κορίτσια» του Φρανκ Μακ Γκίνες, από το Θεατρικό Εργαστήρι Πολυγύρου. Σκηνοθεσία: Ελένη Δημοπούλου.


ΤΕΤΑΡΤΗ 18 έως ΠΕΜΠΤΗ 26/5/20011, 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

11η Έκθεση Βιβλίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου. Ώρες λειτουργίας: 10.00-12.00 και 18.00-20.00.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου


Συνεδριάζει τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, στις 19.00, το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.    Αποδοχή χρηματοδοτήσεων και κατανομή σε σχολικές επιτροπές για κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών (Εισηγ.: κ. Χ. Βορδός)

2.    Τροποποίηση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011 (Εισηγ.: κ. Χ. Βορδός)

3.    Λήψη απόφασης για την πρόσληψη προσωπικού για αντιμετώπιση κατεπειγουσών και πρόσκαιρων αναγκών (άρθρο 20 παρ. 4 Ν. 2738/99) (Εισηγ.: κ. Χ. Βορδός)

4.    Α) Έγκριση Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου

1η Συνάντηση Χορωδιών της Χαλκιδικής


ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ


Έτος ιδρύσεως 1903
Μαντώς Μαυρογένους 23 -542 49 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310/32.38.39    FAX 2310/326-108 , 2310/318840. Κιν. προέδρου 6946470157

Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο     Τ  Υ  Π  Ο  Υ

ΘΕΜΑ: 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τετάρτη 11 Μαϊου 2011- Θεσσαλονίκη

----------------------------------------
Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 και ώρα 7.30΄μ.μ. στο κινηματοθέατρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ που βρίσκεται  στη Θεσσαλονίκη (έναντι του Λευκού Πύργου) θα πραγματοποιηθεί η

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Σ’  αυτή θα λάβουν μέρος οι χορωδίες:
- Της ΄Ενωσης Βαβδινών Θεσσαλονίκης «Ο Νικόλαος Γερμανός»
- Του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης
- Του Πολιτιστικού Συλλόγου  Ο ΦΑΡΟΣ Ν. Μουδανιών
- Του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου Αρναίας του Δήμου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»
- Του Παγχαλκιδικού Συλλόγου. Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Είκοσι έξι είδη νυχτερίδων κατεγράφησαν στις Πρέσπες


Ολοκληρώνεται Σχέδιο Δράσης που θα υιοθετηθεί από την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία

Μια μεγάλη ποικιλία νυκτερίδων κατέγραψε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών στον βιότοπο της λίμνης.

Αθήνα

Ούτε μια, ούτε δύο «ιπτάμενες αλεπούδες» ζουν σήμερα στις Πρέσπες. Εικοσιέξι είδη νυχτερίδων μέτρησαν οι επιστήμονες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών στην ευρύτερη περιοχή των δύο λιμνών, γεγονός που αναδεικνύει για άλλη μια φορά την τεράστια οικολογική σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος για την άγρια πανίδα.

Τα χειρόπτερα (νυχτερίδες) κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και οι Πρέσπες, όπως καταδεικνύουν οι μετρήσεις των ειδικών, αποτελούν το καταφύγιό τους.

Εγκρίθηκε η συντήρηση σπάνιου αθωνικού χειρογράφου


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης

Ο κώδικας «Γεωγραφία Κλαύδιου Πτολεμαίου» της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου – ένα από τα σπανιότερα χειρόγραφα που σώζονται εντός και εκτός Ελλάδας – θα συντηρηθεί, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που ενέκρινε τη σχετική μελέτη.

Χρονολογείται στα τέλη του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα και περιλαμβάνει τις ενότητες «Η Γεωγραφική Υφήγησις» του Κλαύδιου Πτολεμαίου, η «Χρηστομάθεια εκ των Γεωγραφικών του Στράβωνα» και τα «Γεωγραφικά» του Στράβωνα.

Με εξωτερικές διαστάσεις 37x27x8,5 εκ. και εσωτερικές 35,5x26,5x8 εκ., είναι από τους λιγοστούς κώδικες με κοσμικό χαρακτήρα που υπάρχουν στην Αθωνική Χερσόνησο, ενώ η ιστορία του θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την παραγωγή ταινίας μοναστηριακής εποχής, όπως «Το όνομα του Ρόδου».

Εγκαλεί το σύλλογο επιστημόνων μειονότητας γιατί μετέχει στα Ελευθέρια!


ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Ο γνωστός εκδότης της «Τρακιανίν Σεσί» Απτουλχαλήμ Ντεντέ βγαίνει από την αφάνεια μηνών, αν εξαιρέσουμε ένα τελευταίο προσβλητικό επίσης δημοσίευμα, με μια κατάπτυστη ανακοίνωση εγκαλώντας το σύλλογο επιστημόνων ότι “γίνεται όχημα του ελληνικού κράτους”.

Κάθε χρόνο η 14η Μαΐου στην Κομοτηνή γιορτάζεται ως η μέρα ορόσημο της απελευθέρωση της πόλης, είναι τοπική αργία, ενώ οι κρατικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση γιορτάζουν μέσα από μια σειρά  πανηγυρικών εκδηλώσεων το γεγονός. Ο δημοσιογράφος Αμπντουλχαλήμ Ντεντέ έχοντας μια διαφορετική άποψη γι΄ αυτούς τους εορτασμούς εξέδωσε μια ανακοίνωση Τύπου που ήδη προβάλλεται σε διάφορες ιστοσελίδες όπου άκουσον άκουσον, λίγο ή πολύ δεν θεωρεί εθνική γιορτή την απελευθέρωση της Κομοτηνής και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό επειδή δεν αιματοκυλίσθηκε η περιοχή.

Επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μεταξύ οπαδών του Ηρακλή με τις Αστυνομικές Δυνάμεις. Χιλιάδες οπαδοί του Ηρακλή ξεκίνησαν με πορεία από το Κατσάνειο με προορισμό το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια υπήρξαν συμπλοκές με δυνάμεις των ΜΑΤ επί της Τσιμισκή. Συλλήψεις οπαδών του Ηρακλή στην Αθήνα, 30 προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, χιλιάδες οπαδοί του Ηρακλή ξεκίνησαν την πορεία τους από το Κατσάνειο προς το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Εκεί απαίτησαν να συναντήσουν τον Δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά η αντιπροσωπεία του Ηρακλή ενημερώθηκε ότι ο κ. Μπουτάρης απουσιάζει.