Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Τα Ζερβά ανήκουν στον Πολύγυρο


Να αφήσουν κατά μέρος τις κουτοπονηριές οι Αρναιώτες και οι Ιερισσιώτες πολιτικάντηδες της Χαλκιδικής.

Τα Ζερβοχώρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Πολυγύρου.

Τα Ζερβοχώρια όλα να συμπεριληφθούν στον Δήμο Πολυγύρου στον Καποδίστρια 2.

Πάνε να κάνουν Δήμο γίγα την Αρναία και να δώσουν στον Πολύγυρο τα αρχίδια τους τα μαραμένα.

Ε δεν πάτε στον διάολο παλιολαμόγια; Άντε για να μην τα κάνουμε όλα γιάγμα...

Τ. Κ.
Αναγνώστης από Παλαιόχωρα

Χωματερή σε αρχαιολογικό χώρο στην Άνδρο!


της Μαριάννας Τζάννε

Ούτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν σέβονται οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ανδρου, συντηρώντας ένα απίστευτο οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα που αποτελεί δυσφήμιση για ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων!

Αιτία είναι η αδιαφορία που επιδεικνύουν για τη μεταφορά της μοναδικής χωματερής του νησιού σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Στρόφυλλας, στην οποία έχει ανακαλυφθεί η αρχαιότερη νεολιθική πόλη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πόλη αυτή χρονολογείται στα 4500 π.Χ. με κτίρια που εκτείνονται σε 25 στρέμματα και με βραχογραφίες που ανακαλύφθηκαν το 1994 σε έκταση 250 τ.μ.

Αρχή επί Βουλγαράκη

Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για το υπουργείο Πολιτισμού και τον τότε υπουργό κ. Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος ενέδωσε στις πιέσεις των τοπικών αρχόντων, δίνοντας παράταση ζωής στον ΧΥΤΑ ώσπου να βρεθεί εναλλακτική λύση.

Και επειδή στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, η χωματερή παραμένει στη θέση της και σιγοκαίει χειμώνα -καλοκαίρι, συγκεντρώνοντας απόβλητα κάθε λογής.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν κάτοικοι του νησιού στο protothema.gr, ότι στον χώρο, εκτός από τα οικιακά απορρίμματα, καταλήγουν απόβλητα του κέντρου υγείας και σφαγείων, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης στο νησί!

Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση και η αδιαφορία του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του νησιού να πάρει μέτρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων οδήγησε σε νέα προσφυγή στο ΣτΕ πριν από δύο χρόνια με σκοπό την ακύρωση της απόφασης Βουλγαράκη για την παραμονή κατά έναν χρόνο της χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο.

Η υπόθεση εκδικάστηκε και το δικαστήριο εμφανίστηκε αρνητικό στη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, αλλά η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί εδώ και 1,5 χρόνο, παρατείνοντας το κακό!

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι τρεις δήμοι της Ανδρου αψήφησαν και παλαιότερη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία ακύρωνε κάθε παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο.

Η προσφυγή των κατοίκων είχε γίνει το 1997 όταν οι δήμοι ζήτησαν την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να κατασκευάσουν τσιμεντένια ράμπα για να διευκολύνει το άδειασμα στον ΧΥΤΑ των απορριμματοφόρων.

Το σχέδιο είχε ακυρώσει το ΣτΕ αλλά έκτοτε το ΥΠΟΠ έδωσε διαδοχικές παρατάσεις και η κοροϊδία συνεχίζεται!…

Και λατομεία…

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Χέλμη, πολιτικό μηχανικό και κάτοικο του νησιού, η περιοχή του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο καθώς, εκτός από τη χωματερή, στον ίδιο χώρο λειτουργεί μονάδα σκυροδέματος και λατομεία!

«Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει το νησί για τη χρόνια αδιαφορία της Πολιτείας, που μόλις πρόσφατα ξύπνησε για να θεσπίσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης στο νησί», επισημαίνει ο κ. Χέλμης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Κρέμασε αλεπού σε καλώδιο της ΔΕΗ


Σοκ έπαθαν οι κατοικοι της Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη, όταν αντίκρισαν μια αλεπού κρεμασμένη σε καλώδιο της ΔΕΗ πάνω από τη γεώτρηση που τροφοδοτεί με νερό τον οικισμό.

Ο δράστης αγνοείται, ενώ αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό του.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Πρωτοφανές ρεκόρ εισπράξεων το Avatar



Παγκόσμιο ρεκόρ εισπράξεων έκανε η κινηματογραφική υπερπαραγωγή Avatar του Τζέιμς Κάμερον, ξεπερνώντας το ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε 17 ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Exhibitor Relations.


Η τρισδιάστατη ταινία επιστημονικής φαντασίας έχει εισπράξει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 350 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ και στον Καναδά και περίπου 670 εκατ. στον υπόλοιπο κόσμο.

"Ουδέποτε μια ταινία δεν έφτασε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα το ένα δισ. δολάρια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Τσαντ Χάρτιγκαν, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν αποκλείεται οι εισπράξεις να φτάσουν τα 4 δισ.

Η ευαισθησία του Κυριάκου Βελόπουλου


Για ένα θέμα, που δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική, μας πληροφορεί αναγνώστης από το ΚΙΛΚΙΣ:

Χτυπημένο γεράκι βρήκαν περαστικοί στις Μάντρες στο δρόμο του Κιλκίς, όσο και αν προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον να το βοηθήσει. Μαντέψτε ποιος τους βρήκε λύση, απίστευτο και όμως αληθινό! Ο Κυριάκος Βελόπουλος βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ στον οποίο απευθύνθηκαν (ήταν και ο μονός που βρήκαν) και αυτός έφερε τα πάνω κάτω με αποτέλεσμα να βρει λύση μέσω του δήμου.

Έτσι ο δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Μουρατίδης το παρέλαβε και το παρέδωσε σε ειδικούς οι όποιοι το μετέφεραν άμεσα Αθήνα όπου και νοσηλεύεται. Ευχόμαστε καλή τύχη στο περήφανο γεράκι και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βελόπουλο. Μπράβο Κυριάκο καλή αρχή έκανες το 2010!!!

Γρηγόρης Σερέτης
Κιλκίς

Πηγή: taxalia

Μπράβο και από εμάς Κυριάκο για την ευαισθησία που έδειξες.

Χάρις Αλεξίου - Μπαρμπαγιαννακάκης

Ο Δον Κιχώτης των αρχαίων Ελληνικών

Δρ Χουάν Κοντέρχ -ι- Σάντσο. Καταλανός. Καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας. Εχει διδάξει και στην Οξφόρδη. Οι δύο μεγάλες αγάπες της ζωής του έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα. Αφενός είναι μαραθωνοδρόμος. Το 2010 φιλοδοξεί να τρέξει τον κλασικό μαραθώνιο στην Αθήνα στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Αφετέρου είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας http://www.akwn.net, όπου ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει ειδήσεις απ' όλον τον κόσμο γραμμένες σε άψογα (αρχαία) ελληνικά, στην αττική διάλεκτο.

Ο Δρ Κοντέρχ εντυπωσιάζει τον συνομιλητή του με την ωριμότητα της σκέψης του και με τον αφιλοκερδή χαρακτήρα της προσπάθειάς του. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Espresso της Κυριακής» (μέσω email) ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει βοήθεια, ούτε χρήματα για το αρχαιοελληνικό ειδησεογραφικό site που έχει δημιουργήσει! Ευτυχώς (για πολλούς) δεν ζει στην Ελλάδα. Θα είχε… χαλάσει την πιάτσα, όπου βρίθουν οι ειδικοί λογαριασμοί, οι κοινωνίες της πληροφορίας και τα δισεκατομμύρια ευρώ που εκτοξεύονται από το κράτος και βρίσκουν κατακέφαλα ανυποψίαστους διαχειριστές αντίστοιχων προγραμμάτων…

Πολιτισμός - πρότυπο ζωής

Ο Δρ Κοντέρχ συνδέθηκε με τα αρχαία ελληνικά στο γυμνάσιο: «Παρακολούθησα μαθήματα λατινικών, μου άρεσαν πάρα πολύ και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μαθήματα και αρχαίων ελληνικών. Είναι προφανές ότι μου άρεσαν πολύ! Ετσι συνέχισα. Και οι δύο γονείς μου είναι γιατροί. Δεν ακολούθησα το επάγγελμά τους αλλά εκείνοι μου μετέδωσαν την αγάπη για τη γνώση και τον πολιτισμό».

Θεωρεί ότι κάθε αρχαίος πολιτισμός έχει πολλά να προσφέρει, αλλά «αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το να αποτελεί πρότυπο ζωής είναι περισσότερο εμφανές και υπαρκτό στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό παρά στους άλλους. Τα αρχαία ελληνικά ήταν η πρώτη ύλη παραγωγής μιας υπέροχης λογοτεχνίας».

Η οικογένειά του δεν τον επηρέασε στη δημιουργία της ιστοσελίδας του: «Συζήτησα τα σχέδιά μου με τους δικούς μου ανθρώπους, όπως σχολιάζω όλα τα άλλα θέματα που με απασχολούν. Το βρήκαν καλή ιδέα. Καμιά άλλη επιρροή δεν μου άσκησαν».

«Δεν χρειάζομαι χρήματα»

Η περιπέτεια του www.akwn.net ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν ζούσε ακόμα στη Βαρκελώνη. «Αν είχα βοήθεια στο έργο μου; Οχι. Πάντοτε προσφέρω τη δυνατότητα να στείλει κάποιος μια είδηση γραμμένη στην αρχαία ελληνική και εγώ θα την ανεβάσω στο site μου. Ομως, στα οκτώ χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του www.akwn.net μόνον ένας έστειλε ένα άρθρο, μια είδηση. Οπαδοί της προσπάθειας υπάρχουν αρκετοί. Από καιρού εις καιρόν λάμβανα ηλεκτρονικές επιστολές που έλεγαν “ωραία η ιστοσελίδα σας, είναι καλή ιδέα” κ.λπ.».

Αραγε, ο Δρ Κοντέρχ χρειάζεται βοήθεια; Κονδύλια μήπως; Η πρόσφατη πραγματικότητα (και το ημεδαπό έθος) θα μας υποδείκνυαν ότι για κάτι τέτοιο απαιτούνται εκατομμύρια. Εκείνος διαφωνεί: «Δεν λαμβάνω οικονομική υποστήριξη γι' αυτό που κάνω. Ούτε χρειάζομαι, αφού δεν έχει κόστος. Απλώς πληκτρολογώ το κείμενο στον υπολογιστή μου και το ανεβάζω. Δεν χρειάζομαι τίποτε άλλο. Ακόμα κι αν κάποιος αποφάσιζε να μου δώσει χρήματα και με… διέταζε να τα επενδύσω στο web site, δεν θα ήξερα τι να τα κάνω, αφού δεν χρειάζεται να αγοράσω κάτι.

Τα μοναδικά έξοδα που έπρεπε να κάνω ήταν αυτά στην αρχή της προσπάθειας, πριν από οκτώ χρόνια. Τότε δεν είχα ιδέα από υπολογιστές και έπρεπε να πληρώσω σχεδιαστή ιστοσελίδων για να φτιάξει το site και να με μάθει πώς να το διαχειρίζομαι. Ο σκοπός της ιστοσελίδας μου δεν είναι ακαδημαϊκός. Το μόνο που θέλω είναι να προσφέρω ένα μέσο εξάσκησης σ' αυτήν τη γλώσσα μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας. Κάτι σαν τα υπέροχα τεύχη του Αστερίξ που μεταφράστηκαν στα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά».

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Ο Χουάν Κοντέρχ δεν κρύβει τις φιλολογικές προτιμήσεις του: «Αγαπημένοι μου συγγραφείς από την κλασική Ελλάδα; Αν και λέγεται ότι ο Πλάτων είναι ο συγγραφέας που έχει γράψει τα ωραιότερα ελληνικά κείμενα, προτιμώ τον Θουκυδίδη για τον απλούστατο λόγο ότι εκείνος ήταν ιστορικός κι εγώ λατρεύω την Ιστορία».

Η ενασχόλησή του με την Ιστορία φαίνεται πως δεν πήγε στράφι. Ερωτώμενος σχετικά με το Μακεδονικό απάντησε ότι δεν είναι κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένος διότι «δεν έχω δώσει ιδιαίτερη σημασία στον σχηματισμό των νέων κρατών που προέκυψαν έπειτα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ούτε καν τα ονόματά τους δεν γνωρίζω καλά καλά». Ομως, ξεκαθαρίζει ότι «όταν στο αμφιθέατρο κάνω λόγο για “Μακεδονία”, πάντοτε εννοώ το βόρειο τμήμα της Ελλάδας».

«Η ζωή του μαραθωνο-δρόμου είναι μοναδική και δύσκολη»

Οταν μπήκε στο πανεπιστήμιο, αυτό που σημάδεψε τη ζωή του ήταν «η ενασχόλησή μου ως δρομέας στις μεγάλες αποστάσεις. Το έναυσμα το έδωσε ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν μαραθωνοδρόμος. Η ζωή του μαραθωνοδρόμου είναι μοναδική και δύσκολη συνάμα. Δεν περνάει ούτε ημέρα που να μη θυμάμαι τις προπονήσεις που κάναμε την περίοδο 1987-88: έγερση στις 5:40 το πρωί. Αναχώρηση στις 5:50. Συνάντηση με τους φίλους στις 6:00. Τρέξιμο στους δρόμους της Βαρκελώνης (εκτός του κέντρου για να αποφύγουμε την κίνηση) μέχρι τις 7:20, με βροχή, με κρύο, με οτιδήποτε.

Τίποτε δεν μας σταματούσε. Απαιτείται τεράστια αυτοπειθαρχία για να φεύγεις από το σπίτι και να τρέχεις υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ακόμα περισσότερη αυτοπειθαρχία απαιτείται αν ξέρεις ότι δεν σε περιμένει κανείς για να αρχίσεις την προπόνηση και συνεπώς κανείς δεν πρόκειται να μάθει ποτέ αν έτρεξες το πρωί ή προτίμησες να μείνεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου. Το κάνεις επειδή εσύ το επιβάλλεις στον εαυτό σου».

Ο Δρ Κοντέρχ εξομολογείται ότι θα ήθελε πάρα πολύ να λάβει μέρος στον μαραθώνιο της Αθήνας που θα γίνει στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2010 στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Ομως, «αυτήν την περίοδο αναρρώνω από μια επέμβαση που έκανα στο γόνατο και δεν έχω ιδέα αν θα προλάβω να ξεκινήσω έγκαιρα τις προπονήσεις. Η προετοιμασία για έναν μαραθώνιο είναι απαιτητική κι εγώ ποτέ δεν αποπειρώμαι να τρέξω αν δεν έχω προετοιμαστεί όπως πρέπει επί ένα εξάμηνο τουλάχιστον».

«Το πέρυσιν απέθανεν ο Τάσσος Παπαδόπουλος...»

Αλήθεια, πώς είναι μια πρόσφατη είδηση στα αρχαία ελληνικά; Στο akwn.net διαβάζουμε για το γεγονός που συγκλόνισε την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα: «Τον του Τάσσου Παπαδοπούλου νεκρόν κλέπτουσιν. Το πέρυσιν απέθανεν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πρότερος της Κύπρου πρόεδρος, ο δε νεκρός αυτού ετάφη εν τη της Δευτέρας νεκρόπολει, εγγύς της Νικοσίας κειμένη· προχθές δε τις τον τύμβον ανοίξας τον νεκρόν έκλεψεν. Λέγουσιν οι φύλακες ότι όστις τον τάφον ανοίξειεν ουδέν έρρηξεν, ο μεν ουν σκοπός ανατροπή ουκ ην, μόνον δε τον νεκρόν κλέψαι. Ο Τ.Π. της Κύπρου πέντε έτη ήρξεν, αυτού δε άρχοντος η χώρα εις την Ευρωπαϊκήν Ενωσιν εισέβη».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Δημοσιεύτηκε στην Espresso

Πηγή: dwdekatheon

Προσοχή επικίνδυνος ιός κυκλοφορεί με e-mail


Η Ε.Ε έβγαλε ανακοίνωση που επιβεβαιώνει κάποιες φήμες. Στις επόμενες μέρες πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανοίξετε κανένα μήνυμα που θα σας έρθει με τον τίτλο "ΚΑΛΟΥΝ" ή "invito" ανεξάρτητα από το ποιος σας το έστειλε, φίλος ή όχι.

Είναι ένας ιός που ανοίγει ως ολυμπιακή φλόγα και καίει τον σκληρό σας δίσκο. Αυτός ο ιός θα σας έρθει από ένα άτομο από τη λίστα των επαφών σας και γι 'αυτό πρέπει να στείλετε αυτό το e-mail σε όσους ξέρετε.

Έτσι αν πάρετε τέτοιο μήνυμα, μην το ανοίξετε και σβήστε αμέσως τον υπολογιστή σας. Είναι ο χειρότερος ιός όπως ανακοινώθηκε το από το CNN και η MICROSOFT το επιβεβαιώνει ως τον πιο καταστροφικό ιό μέχρι σήμερα.

Ανακαλύφθηκε προχτές το απόγευμα από τη McAfee και δεν υπάρχουν ακόμη λύσεις. Καταστρέφει ολοκληρωτικά όλα τα VITAL INFO του HARD DISK!

ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ !!!!!!!

Παρακαλώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως εάν χρησιμοποιείτε αλληλογραφία μέσω internet, όπως Yahoo, Hotmail, AOL κτλ.

Η πληροφορία κυκλοφόρησε από την Microsoft και την Norton.

Παρακαλώ στείλτε την σε όλους όσους γνωρίζετε και έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ίσως λάβετε ένα φαινομενικά άκακο e-mail με παρουσίαση Πάουερ Πόιντ (PowerPoint) και τίτλο: «Lifeisbeautiful. Pps ».

Εάν το λάβετε, μην ανοίξετε το επισυναπτόμενο του για κανένα λόγο και διαγράψτε το αμέσως!

Εάν ανοίξετε το αρχείο, ένα μήνυμα θα εμφανισθεί στην οθόνη σας λέγοντας: Itistoolatenow, yourlifeisnolongerb eautiful,

δηλαδή: Τώρα πια είναι αργά, η ζωή σας δεν είναι πλέον όμορφη!

Ως επακόλουθο θα χάσετε τα πάντα στον υπολογιστή σας και το άτομο που σας το έστειλε θ 'αποκτήσει πρόσβαση στο όνομά σας, στο e-mail σας και στο κωδικό ασφαλείας σας. Αυτός είναι νέος ιός, ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα να κυκλοφορεί!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΟΣ!

Η Microsoft επιβεβαίωσε ήδη τη σοβαρότητα του προβλήματος κι ανάφερε ότι τα προγράμματα antivirus δεν είναι ικανά να τον καταστρέψουν.

Ο ιός δημιουργήθηκε από έναν χάκερ ο οποίος αυτοαποκαλείται »lifeowner«.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ!

ΓΙΟΥΛΗ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΔΟΥ

Σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης ΝΩΣΙΣ Ε.Π.Ε.

Σε ποιά Περιφέρεια πρέπει να ενταχθεί η Πιερία;


Διάβασα το κείμενο σχετικά με τις περιφέρειες που πηγαίνουν να φτιάξουν και βλέπω ότι την Πιερία την έχουν κατατάξει στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας μαζί με Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες κ.λ.π και αναρωτιέμαι, αν αυτό είναι το πραγματικό συμφέρον του λαού της Πιερίας.

Μέχρι τώρα δεν βγήκε κανείς να μας ενημερώσει για αυτά τα θέματα. Ένας νομός σαν την Πιερία που βρίσκεται σε θέση κλείδι, που έχει τουριστικές περιοχές και τον Όλυμπο, δεν είναι καλύτερα να ενταχθεί στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης; Αυτό δεν μας συμφέρει πιο πολύ;

Κύριοι αρμόδιοι η δική σας η γνώμη ποια είναι για το σοβαρό αυτό θέμα; Πότε θα την ακούσουμε;

Ο καιρός περνάει.

Κ.Β

Μακρύγιαλος Πιερίας

Πηγή: Λευτεριά

Θα σώσει τη ΝΔ ο κ. Σαμαράς;


Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος, να συμπιέσει τον ΛΑΟΣ, να πραγματοποιήσει το συνέδριο και να πετύχει καλό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

ΠΕΝΤΕ μεγάλες προκλήσεις περιγράφει για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς στην προσπάθειά του να ξαναθέσει την παράταξή του σε τροχιά εξουσίας. Αν και το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα το κέρδισε στις 29 Νοεμβρίου επικρατώντας με άνεση στη μάχη της διαδοχής του κ. Κ. Καραμανλή, αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι η χρονιά που θα κρίνει την πορεία του είναι το 2010, όπου καλείται να αποδείξει ότι ξέρει «να κρατάει το τιμόνι», να καθοδηγεί ένα πλήρωμα που προς το παρόν νιώθει απομονωμένο στο πέλαγος, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ίχνος ξηράς.

Ο κ. Σαμαράς παρέλαβε πριν από έναν μήνα ένα διαλυμένο και βαθιά διασπασμένο κόμμα, στο οποίο πολλοί ακόμη τον παρακολουθούν με καχυποψία αμφιβάλλοντας αν μπορεί να κατορθώσει όσα κατόρθωσε ο προκάτοχός του κ. Καραμανλής.

Ως τον Οκτώβριο του νέου έτους που ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα δώσει τη πρώτη εκλογική του μάχη και θα κληθεί να αποδείξει πως ο πολιτικός χάρτης της χώρας δεν είναι τόσο πράσινος όσο έδειξε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, θα πρέπει να επανασυγκολλήσει τα κομμάτια της ΝΔ, να αναδιαρθρώσει τη δομή του, να βρει μόνιμες μεθόδους αποδυνάμωσης του ΛΑΟΣ και να οργανώσει ένα τακτικό συνέδριο στο οποίο θα πρέπει να κυριαρχήσει σε ιδεολογικό επίπεδο εκλέγοντας ταυτόχρονα κομματικά όργανα της απολύτου επιρροής του.

Oι πρόσφατες εμφανίσεις του κ. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού έδειξαν ότι ο κ. Σαμαράς δύσκολα θα αμφισβητηθεί από το εσωτερικό του κόμματός του τους επόμενους μήνες αν εξακολουθήσει να αποφεύγει λάθη στρατηγικής, όπως έχει κάνει ως σήμερα.

Στις νευραλγικές θέσεις του κόμματος τοποθέτησε πρόσωπα από τον κύκλο των φανατικών υποστηρικτών του αλλά αναθέτοντας ορισμένους τομείς σε στελέχη που στήριξαν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διασκέδασε εγκαίρως την εντύπωση που δημιουργήθηκε πρόσκαιρα πως πάει σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το ερώτημα που παραμένει είναι πώς θα αντιδράσει αν θελήσει να αμφισβητήσει επιλογές του η κυρία Μπακογιάννη, κίνηση πάντως που προς το παρόν και η ίδια αποφεύγει.

Το εσωτερικό μέτωπο

Το πρώτο στοίχημα λοιπόν του κ. Σαμαρά για τη νέα χρονιά είναι να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη αδιαφορώντας για δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ένταση, όπως οι πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη, και για αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα όπως αυτή του νομάρχη Χανίων κ. Γ. Αρχοντάκη.

Από τον Ιανουάριο ο κ. Σαμαράς θα ξεδιπλώσει τις θέσεις του κόμματος και για άλλα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον και η καθημερινότητα του πολίτη, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα σεβαστεί τις επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή, γεγονός που συσπειρώνει γύρω του και την πλειονότητα των πρώην υπουργών. Ταυτόχρονα προγραμματίζει κινήσεις δυναμικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που αναζητεί ακόμη τον βηματισμό της, σε μία ακόμη επιχείρηση να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του, της οποίας τα μισά μέλη στήριξαν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Με τη στρατηγική αυτή ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα επιτύχει και την περαιτέρω αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ και του προέδρου του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή Σαμαρά έδειξε ορισμένα σημάδια πανικού. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προσέξει περισσότερο τις κινήσεις του σε ζητήματα όπως η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου ή η ψήφιση νομοσχεδίου για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες, καθώς στα θέματα αυτά υπάρχει κίνδυνος να αποδοκιμαστούν οι επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή. Γι΄ αυτά τα θέματα ο κ. Σαμαράς είναι αναγκασμένος να σεβαστεί τις επιλογές του προκατόχου του, γεγονός που του δημιουργεί ορισμένα προβλήματα στην επανεκκίνηση που επιχειρεί στην παράταξή του.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δείχνει πάντως να μη βιάζεται, γνωρίζοντας ότι έχει αρκετό χρόνο μπροστά του για να επαναφέρει κλίμα ηρεμίας στην παράταξή του. Για τον λόγο αυτόν αποφάσισε ήδη να αναβάλει ως το καλοκαίρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο είχε αρχικώς προγραμματίσει για την άνοιξη. Την ευθύνη οργάνωσης του συνεδρίου έχει αναλάβει ο κ. Δ.Αβραμόπουλος και, όπως όλα δείχνουν, η ανάδειξη των περίπου 5.500 συνέδρων θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτή διαδικασία, παρόμοια με αυτήν που ακολουθήθηκε στην ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Το συνέδριο θα συνέλθει για να συζητηθούν οι άξονες του νέου προγράμματος του κόμματος που θα συνταχθεί και πάλι με ευθύνη του κ. Αβραμόπουλου, αλλά και για να εκλέξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει τον νέο Γραμματέα του κόμματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από την ανάδειξη των συνέδρων και την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής θα επιβεβαιωθεί η απόλυτη υπεροχή του κ. Σαμαρά στη ΝΔ, ο οποίος στη συνέχεια θα μεθοδεύσει και την εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει να αναθέσει ρόλους και αξιώματα και σε πρόσωπα που είχαν ταχθεί υπέρ της εκλογής της κυρίας Μπακογιάννη, τα οποία όμως το επόμενο διάστημα θα αποδείξουν με τη συμπεριφορά τους ότι έχουν αποδεχθεί τη νέα ηγεσία και δεν είναι στις προθέσεις τους να αμφισβητήσουν τις κεντρικές επιλογές του.

Αν και ο κ. Σαμαράς έχει ήδη απορρίψει τη θεωρία του «ώριμου φρούτου», ωστόσο πιστεύει ότι τα λάθη και οι παραλείψεις της νέας κυβέρνησης θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητά του και θα μειώσουν σημαντικά τη διαφορά της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα ως το φθινόπωρο, γεγονός που εφόσον συμβεί θα πιστωθεί αυτόματα ο ίδιος.

Είναι σαφές πάντως ότι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία του θα είναι οι δημοτικές εκλογές, στις οποίες η ΝΔ θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις δυνάμεις της επανεκλέγοντας δημάρχους, νομάρχες ή και περιφερειάρχες, εφόσον προχωρήσει η θέσπιση αιρετών περιφερειαρχών στις περιοχές όπου κυριάρχησε το 2006.

Το πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η πτώση της εκλογικής της δύναμης στους μεγάλους δήμους Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, όπου κρίνονται και οι πολιτικές εντυπώσεις.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι

Στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς μάλλον θα αναγκαστεί να στηρίξει τον κ. Ν. Κακλαμάνη, παρά τις πιέσεις που δέχεται από συνεργάτες του να υποστηρίξει άλλον υποψήφιο, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και έχει ήδη διασφαλίσει και τη στήριξη του ΛΑΟΣ. Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλλον δεν θα ρισκάρει να διχάσει τους ψηφοφόρους της Α΄ Αθηνών και να δημιουργήσει προϋποθέσεις διεκδίκησης του δήμου από το ΠαΣοΚ με μια ισχυρή πολιτική υποψηφιότητα.

Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προσέξει και στη Θεσσαλονίκη, όπου αποχωρεί ο κ. Β. Παπαγεωργόπουλος , και θα πρέπει να επιλέξει μια υποψηφιότητα που θα μπορέσει να αντέξει απέναντι σε μια κοινή υποψηφιότητα ΠαΣοΚ- ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, φαίνεται ότι είναι ήδη χαμένη η μάχη για τον Δήμο Πειραιά, όπου δεν έχει προς το παρόν φανεί ότι θα υπάρξει υποψηφιότητα που θα απειλήσει τον δήμαρχο κ. Π. Φασούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει τον φάκελο των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές λίγο πριν από το συνέδριο του κόμματος, ενώ κατά πάσα πιθανότητα η ΝΔ θα απονείμει χρίσματα μόνο στους μεγάλους δήμους και στις πρωτεύουσες των νομών έτσι ώστε να μην υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα από τις απώλειες στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, όπου το ΠαΣοΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο.

Πηγή: Το Βήμα

Θρήνος στα Νεοδημοκρατικά blogs για Κακαουνάκη και Βούλτεψη


Πλερέζες φόρεσαν τα κομματόσκυλα της Νέας Δημοκρατίας.

Κλάματα γοερά, κραυγές και μοιρολόγια. Ο Βούλτεψης βλέπετε ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Μητσοτάκη στους δημοσιογράφους κάποτε. Τον πήρε μετεγγραφή από τον Συνασπισμό. Ήταν λέει κατά δήλωση του Βασιλο-κομμουνιστής. Άντε καλά...

Άλλος θρήνος για τον Νίκο Κακαουνάκη. Μανιάτικα και Κρητικά μοιρολόγια ανεβάζουν. Καλά αυτά τα κομματόσκυλα της Νέας Δημοκρατίας έχουν πολύ πλάκα. Μη δουν πεθαμένο και δεν τον κλάψουν.

Σαν απαρηγόρητες χήρες του διαδικτύου κάνουν.

Καλά σαράντα bloggers της Νέας Δημοκρατίας. Να ζήσετε να τους θυμόσαστε.