Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Μακεδονία ξακουστή...


Ακούστε το καλά εκεί στην Αθήνα οι πολιτικοί.

Υπάρχει μόνο ΜΙΑ Μακεδονία και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Κοκκινομάτης βάτραχος από την Κόστα Ρίκα


κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Ο Κοκκινομάτης βάτραχος των δένδρων επιστημονική ονομασία "Agalychnis callidryas" ζεί στην Κόστα Ρίκα στα τροπικά δάση.


κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Lucky Luke - Daisy Town 1971

«Υπάρχει μείζων κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ελληνικής Δημοκρατίας από την λαθρομετανάστευση»



δήλωσε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη Γάλλος επίτροπος Ζακ Μπαρό.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα ο κ. Μπαρό είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα πιέζεται πολύ από τις αθρόες αφίξεις στο έδαφος της πάρα πολλών παράνομων μεταναστών. Ο ίδιος , εξήγησε ότι ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να υπάρξει βελτίωση των υποδομών υποδοχής αυτών που ζητούν άσυλο στη χώρα.

Πρόσθεσε δε, ο κ. Μπαρό ότι υποσχέθηκε την... χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Κυρίως όμως , υπογράμμισε ο ίδιος, χρειάζεται μια νέα πολύ πιο ενεργητική (έντονη) διαπραγμάτευση (της Κομισιόν) με την Τουρκία, όχι μόνον για να εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα μέσω του εδάφους της, αλλά κυρίως για να ελέγχει η ίδια πιο αποτελεσματικά τις ακτές της από τις οποίες φεύγουν οι λαθρομετανάστες .

Ο κ. Μπαρό παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι υπάρχει μείζων κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ελληνικής δημοκρατίας εξαιτίας της απόλυτα ανεξέλεγκτης μετανάστευσης ,ένας έλεγχος που θα επιδιωχθεί να βελτιωθεί με την ενίσχυση της ΦΡΟΝΤΕΞ.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε τον κ. Μπαρό ιδιαίτερα, από την επίσκεψη των κέντρων υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα ήταν το γεγονός, ότι τα κυκλώματα που τους περνάνε από την Τουρκία στο Αιγαίο δεν διστάζουν να σπρώχνουν σε αυτή την περιπέτεια και ανηλίκους.

Θα κάνουμε ότι μπορούμε, είπε ο ίδιος, και υποσχέθηκε σκληρές και άκαμπτες διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα με την Τουρκία, καθώς και ότι θα επιδιωχθεί η υπογραφή κοινοτικών συμφωνιών για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης και με τρίτες χώρες, αναφέροντας ονομαστικά το Πακιστάν.

Ο κ. Μπαρό δήλωσε επίσης, ότι οι χώρες της Ευρώπης συμφώνησαν να προσπαθήσουν να ελαφρύνουν την πίεση που δέχονται από την λαθρομετανάστευση όλες οι μεσογειακές χώρες, αναφερόμενος στην ανάγκη επίδειξης προς αυτές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ζήτημα που θα θέσει προς συζήτηση στο ανεπίσημο συμβούλιο των αρμοδίων Υπουργών Εσωτερικών που θα γίνει σε 15 ημέρες στις 15-17 Ιουλίου στη Στοκχόλμη.

Πηγή: Greece-Salonika

Έργα στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής



«Μπάιπας» στο οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, που το καλοκαίρι ασφυκτιά από τους χιλιάδες επισκέπτες της Χαλκιδικής, επιχειρεί να κατασκευάσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο των θερινών μηνών.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία παράλληλου οδικού δικτύου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, από τον κόμβο Κ12 (όπου συνδέεται με την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης) μέχρι τον κόμβο της Θέρμης.

Στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχουν κάποιοι δρόμοι, ενώ θα απαιτηθούν επιπλέον απαλλοτριώσεις που υπολογίζονται σε 65 στρέμματα. Σύμφωνα με τη νομαρχία, το έργο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού «εμφράγματος» που σημειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς ο οδικός άξονας που υπάρχει, δέχεται μεγάλο τουριστικό κύμα από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Παράλληλα θα καταστεί ασφαλέστερη η πρόσβαση προς τη Χαλκιδική ενώ θα εξυπηρετηθούν οι μετακινήσεις και στην περιαστική ζώνη της Θεσσαλονίκης και τη Ζώνη Καινοτομίας.

«Το παράλληλο οδικό δίκτυο θα διευκολύνει ιδιαίτερα την κίνηση των οχημάτων που αυξάνεται κατακόρυφα από τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Μπλετσογιάννης. Όπως επισημαίνει, το αποκορύφωμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών σημειώνεται από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ της Κυριακής, κατά την επιστροφή των εκδρομέων στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα η έξοδος των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου ξεκινά από την Πέμπτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο με αποτέλεσμα η κίνηση να μοιράζεται.

Τα έργα, που θα διαρκέσουν ένα χρόνο, πρόκειται να υλοποιήσει το Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη χειμερινή περίοδο, οπότε ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι μειωμένος σε σχέση με το καλοκαίρι. Τα τμήματα του έργου που γειτνιάζουν με εκπαιδευτήρια θα γίνουν εκτός σχολικής περιόδου.

Πηγή: Καθημερινή

Καλώς να γίνουν τα έργα. Όμως δεν λέτε τίποτα για τον δρόμο Θέρμης - Γαλάτιστας.

Πάλι ο Πολύγυρος θα την πληρώσει; Θα γίνει και ο τελευταίος δρόμος σε κάθε χωριουδάκι και μετά θα γίνει ο δρόμος για Πολύγυρο;

Να διαμαρτυρηθούν όλα τα blogs της Χαλκιδικής για αυτό το αίσχος, τον δρόμο καρμανιόλα Θέρμης - Γαλάτιστας.

Αν φωνάζουμε θα μας ακούσουν.

Γράψτε και διαμαρτυρηθείτε όλοι.

Να αρχίσουν τώρα δυναμικές κινητοποιήσεις με σύνθημα : "Οχι διόδια στο Αιγίνιο"



Σύγχυση επικρατεί στον κόσμο σχετικά με θέματα που αφορούν άμεσα όλους τους πολίτες, όπως π.χ. τα νέα διόδια που επιχειρούν να κατασκευάσουν στο Αιγίνιο οι άνθρωποι της εταιρίας "αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε" βάσει της σύμβασης που υπεγράφη με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Και η σύγχυση του κόσμου προέρχεται από τον τορπιλισμό που κατευθύνεται προς τις κινητοποιήσεις για την ακύρωση της σύμβασης και αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι βουλευτές κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και άλλων τοπικών παραγόντων, όπως ο Νομάρχης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και του Επιμελητηρίου, φαίνεται να βαδίζουν σε κοινή γραμμή και να σιγοτραγουδούν την επωδό ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι πλέον νόμος του κράτους η σύμβαση". Αυτά είναι κατά το κοινώς λεγόμενο "μπαρούφες".

Η Πιερία δεν αντέχει άλλους αχυρανθρώπους την στιγμή που αν αφεθεί η διαβόητη εταιρία με τη συναίνεση του κράτους, να οικοδομήσει τα διόδια στο Αιγίνιο και να αρχίσει να αδειάζει κι άλλο το πορτοφόλι των οδηγών, τότε αυτό θα σημαίνει πλήρη παράδοση στις ορέξεις του κάθε πολυεθνικού κερδοσκόπου και της κρατικής συνοδοιπορίας.

Ο λαός, με την σωστή καθοδήγηση ανιδιοτελών μαχητικών ανθρώπων που θα παλέψουν για το κοινό καλό, μπορεί να ακυρώσει κάθε σύμβαση και να αποτρέψει την περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της Πιερίας.

Πρέπει να καταγγελθούν και να απομονωθούν όσοι υπονομεύουν και δεν στηρίζουν έναν τέτοιο αγώνα και να αρχίσουν αμέσως οι συντονισμένες δυναμικές κινητοποιήσεις που θα φέρουν τη νίκη των λαϊκών συμφερόντων.

Ίσως μια πρώτη ενέργεια για να πάρει μεγάλη έκταση το θέμα των διοδίων του Αιγινίου θα ήταν να οργάνωνε η επιτροπή αγώνα μια διαμαρτυρία με την ευκαιρία της έλευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας το άλλο Σάββατο στο Λιτόχωρο, όπου θα υπήρχε και συμπαράσταση και από την παμμακεδονική που κάνει εκεί το συνέδριο της.

Π.Κ

Πηγή: Πιέριοι

Πολύγυρος - Αρχαία Όλυνθος

Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από τη ΝΕΛΕ Χαλκιδικής



Η Ν.Ε.Λ.Ε. Χαλκιδικής οργανώνει έκθεση έργων τέχνης Χειροποίητου Κοσμήματος των δύο τμημάτων της που πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην ισόγεια αίθουσα εκθέσεων του Δημαρχείου Πολυγύρου και θα λειτουργεί από την Τετάρτη 1-7-2009 έως και την Παρασκευή 3-7-2009 από τις 6:30 έως τις 10:00 μ.μ.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ

Τα δύο τμήματα υλοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους όπου οι εκπαιδευόμενες-οι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν στο κοινό της Χαλκιδικής τα έργα τους.

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παϊτατζή


Πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών η ηθοποιός Άννα Παϊτατζή. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1923.

Οι παλαιότεροι θα την θυμούνται σαν την "Ουρανία" του κυρ Γιώργη στο "Λούνα Πάρκ". Στην τηλεόραση έχει εμφανισθεί στις σειρές "Μαντάμ Σουσού", "Η Θέμις έχει νεύρα", "Εκείνες κι εγώ", "Το σόι μας", "Επτά θανάσιμες πεθερές" κ.α.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 14:30 στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.

Οι ταινίες στις οποίες πήρε μέρος είναι οι παρακάτω:

Μετεκλογικό «χάος» στην Αλβανία – Προσέφυγαν στο εκλογοδικείο οι σοσιαλιστές



«Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, η οποία, για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή χρειάζεται 71 ψήφους στο σύνολο των 140 βουλευτών. Ο συνασπισμός με επικεφαλής τον Σαλί Μπερίσα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 70 έδρες, ενώ ο συνασπισμός του Έντι Ράμα 66 έδρες και εκείνος του Ιλίρ Μέτα 4 έδρες.Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το κυβερνών Δημοκρατικό του Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό του Ράμα αλληλοκατηγορούνται για τον ρυθμό καταμέτρησης των ψήφων και για προσπάθεια επηρεασμού του τελικού αποτελέσματος…

Ένσταση των Σοσιαλιστών!

Στο μεταξύ, οι Σοσιαλιστές προσέφυγαν στο εκλογοδικείο, μιας και στην Περιφέρεια του Μπερατίου, με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δεν τους έχουν προσμετρηθεί 2.500 ψηφοδέλτια, με το πρόσχημα ότι δεν είχε βάλει σε σωστό σημείο την σφραγίδα η εφορευτική επιτροπή!!! Να σημειωθεί πως στην Περιφέρεια Μπερατίου, το κόμμα του Έντι Ράμα «σάρωσε» κυριολεκτικά, λαμβάνοντας το 65% των ψήφων! Αυτή η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, στοίχισε στους Σοσιαλιστές μία έδρα με την οποία και ο συνασπισμός τους θα έφτανε στον μαγικό αριθμό 71 και θα σχημάτιζαν Κυβέρνηση!

Πηγή: newsblog.gr

Το Μεσαιωνικό Κάστρο του Πλαταμώνα


Το Κάστρο του Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα το ξέρουμε οι περισσότεροι γιατί δίπλα από το Κάστρο περνάει η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Στον λόφο που βρίσκεται το Κάστρο και Δυτικά, ήταν χτισμένο το Αρχαίο Ηράκλειο.

Η ταύτιση με το Ηράκλειο έγινε από τον περιηγητή Clark και επαναλήφθηκε από τον Heuezey. Η αρχαιολογική έρευνα που έγινε προκειμένου να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική σήραγγα του Πλαταμώνα, έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα από την αρχαία πόλη του Ηρακλείου.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα χτίστηκε το 1204 από Λομβαρδούς Σταυροφόρους για να ελέγχει το πρώτο πέρασμα πριν τα Τέμπη από την Μακεδονία προς την Θεσσαλία. Μετά την κατάληψή του από τους Βυζαντινούς, το 14ο αιώνα το κατέλαβαν οι Τούρκοι.

Το 1770 καταλήφθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από τους Έλληνες, όπως και το 1825 και 1878. Βομβαρδίστηκε από τον πλοίαρχο Σαχτούρη το 1897 και από τότε εγκαταλείφθηκε από τους Τούρκους. Το 1941 το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό των Νεοζηλανδών, οι οποίοι σκόπευαν να καθυστερήσουν την κάθοδο των Ναζί προς τη Θεσσαλία.

Τότε το Κάστρο είχε βομβαρδιστεί από Γερμανικά αεροπλάνα και έπεσε ένα κομμάτι από τις επάλξεις του Πύργου και υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα τείχη του. Μετά τις συντηρήσεις που έγιναν, σήμερα έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Είναι από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα. Επίσης στο Κάστρο του Πλαταμώνα λαμβάνουν χώρα Πολιτιστικά δρώμενα του Φεστιβάλ Ολύμπου, που μοιράζονται οι εκδηλώσεις του κυρίως μεταξύ Αρχαίου Δίου και Κάστρου του Πλαταμώνα.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Υπεξαίρεση ασφαλιστικών εισφορών

Δίωξη στον Π. Σαξώνη, δημοτικό υπάλληλο και ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων

Ποινικές διώξεις για δύο κακουργήματα άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Λ. Τσόγκας, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης υπεξαίρεσης-μαμούθ ασφαλιστικών εισφορών στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι διώξεις, οι οποίες αφορούν τις πράξεις της κατ΄ εξακολούθηση υπεξαίρεσης και πλαστογραφίας, στρέφονται εναντίον του φερομένου ως πρωταγωνιστή της υπόθεσης κ. Π. Σαξώνη, δημοτικού υπαλλήλου, ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων στην πόλη, αλλά και κατά παντός υπευθύνου.

Στον κ. Σαξώνη απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Η παρέμβαση του εισαγγελέα «πατάει» στα πρώτα στοιχεία του πορίσματος που συνέταξε η κυρία Αναστασία Τσεμπερά, εκ της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης (του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών). Από την έρευναη οποία συνεχίζεται- προκύπτει ότι την περίοδο 1988-2007 η υπεξαίρεση υπερβαίνει το ποσό των 7 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της μαύρης τρύπας εκτιμάται ότι ξεπερνά συνολικά τα 22 εκατ. ευρώ. Το βασικό ερώτημα στην υπόθεση αυτή είναι ως πού φθάνει η ευθύνη των πολιτικών προσώπων, τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Σαξώνης- στην κατάθεσή του προς την επιθεωρήτρια- έχει αφήσει σαφείς αιχμές για εμπλοκή πολλών και διαφόρων εκ της ηγεσίας του δήμου.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα, διότι η υπόθεση βρίσκεται στην Δικαιοσύνη.

Όμως θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτός ο κύριος Σαξώνης, τόσο μεγάλη ανάγκη είχε από δουλειά και τον προσέλαβε ο Παπαγεωργόπουλος; Είναι ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων και ταυτόχρονα υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Τόσα παιδιά με πτυχία και ξένες γλώσσες περιμένουν χρόνια για έναν απλό διορισμό. Και μην μας πουν ότι μόνος του έκανε την απάτη αυτός γιατί δεν το πιστεύουμε.

Δήμαρχε Παπαγεωργόπουλε, είσαι ηθικά εκτεθειμένος από αυτή την υπόθεση...

Προχωρούν οι εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης



Στο φουλ δουλεύουν ο «Κωστίκας» και ο «Γιωρίκας», οι δύο μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν ακάθεκτοι το ταξίδι τους στα έγκατα της πόλης. Ο «Κωστίκας», που άρχισε πρώτος να εργάζεται τον περασμένο Ιανουάριο, έχει περάσει την οδό Συγγρού και κατευθύνεται προς την Ιωνος Δραγούμη. Ο «Γιωρίκας», το δεύτερο μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων που έπιασε δουλειά στις 23 Απριλίου, έχει ήδη φτάσει στο Βαρδάρι, στο ύψος της οδού Λαγκαδά.

Οι δύο μετροπόντικες, που εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, προχωρούν κατά μέσο όρο δέκα μέτρα τη μέρα χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν στο διάβα τους δυσάρεστα απρόοπτα. Κι αυτό καθώς στο βάθος που βρίσκονται (από μείον 16 έως μείον 31 μέτρα) δεν υπάρχει ούτε ίχνος αρχαίων, ενώ και ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται πάνω από την οροφή της σήραγγας που κατασκευάζουν.

Πυρετωδώς

Με πυρετώδεις ρυθμούς, εξάλλου, εργάζονται τα συνεργεία κατασκευής του μετρό από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι και το σταθμό Αναλήψεως, όπου έχουν αναπτυχθεί εργοτάξια του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά.

Στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, σημείο εκκίνησης της διαδρομής του μετρό, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων (το περίβλημα) του σταθμού και βρίσκεται σε εξέλιξη η θεμελίωσή του. Μέσα στο μήνα, εξάλλου, αναμένεται να αρχίσουν οι εκσκαφές, πάντα υπό το... άγρυπνο βλέμμα των αρχαιολόγων. Τα υλικά εκσκαφής θα καταλήγουν σε εγκεκριμένους χώρους απόθεσης.

Την ίδια ώρα προχωρούν οι εργασίες και στον επίσταθμο (το σημείο όπου θα στρίβουν οι συρμοί για να αλλάξουν κατεύθυνση, κοντά στην εκκλησία των Αγίων Πάντων), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η αρχαιολογική έρευνα και γίνεται η προεργασία για τη σκυροδέτηση (μπετόν) της πλάκας οροφής.

Στη διακλάδωση του μετρό για τη Σταυρούπολη -η οποία κατασκευάζεται ήδη, ώστε μελλοντικά, όταν προχωρήσει η επέκταση του έργου, να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά- ολοκληρώθηκε η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων, συνεχίζεται η αρχαιολογική έρευνα και γίνεται εκσκαφή.

Ρυθμίσεις στο Βαρδάρι

Στο σταθμό Δημοκρατίας, που αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα σημεία στην κατασκευή του μετρό, από την άποψη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην κίνηση πεζών και οχημάτων λόγω των έργων, το περίβλημα του σταθμού είναι έτοιμο και σ' αυτήν τη φάση δημιουργείται η υποδομή για τις εισόδους του. Επιπλέον, τα συνεργεία προχωρούν σε εργασίες, ώστε στην επιφάνεια του εδάφους να τοποθετηθεί μεταλλική γέφυρα και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ενώ τα έργα θα συνεχίζονται υπογείως. Πάντως, η τοποθέτηση της μεταλλικής γεφύρωσης βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με τις αρχαιολογικές έρευνες. Σήμερα, οι εργασίες εκτελούνται στο κέντρο της οδού Μοναστηρίου και υπολογίζεται ότι σε περίπου 15 μέρες τα συνεργεία θα μεταφερθούν στο νότιο τμήμα της οδού.

Στο σταθμό Βενιζέλου, επίσης, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων και έχουν αρχίσει οι εκσκαφές. Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες τοποθέτησης μεταλλικής γέφυρας, που και σε αυτήν την περίπτωση βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με τις αρχαιολογικές έρευνες.

Στο κέντρο

Στο σταθμό Αγίας Σοφίας ολοκληρώνεται η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων, στη νότια πλευρά του σταθμού, και πραγματοποιείται προσωρινή παράκαμψη του πυρίκαυστου αγωγού. Επίσης, τα συνεργεία προετοιμάζονται για την κατασκευή των εισόδων του σταθμού.

Στο σταθμό Σιντριβανίου σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή, καθώς έχει ολοκληρωθεί το περίβλημα του σταθμού, ενώ τα κατασκευαστικά συνεργεία προχωρούν σε εργασίες αντιστήριξης.

Εξω από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, όπου έχει κατασκευαστεί ένα τεράστιο όρυγμα απ' όπου θα βγαίνει σημαντικό τμήμα των υλικών εκσκαφής από τους δύο μετροπόντικες, ολοκληρώθηκαν οι διαφραγματικοί τοίχοι, κατασκευάστηκε η πλάκα οροφής του φρέατος και τώρα τα συνεργεία σκάβουν για τον πρώτο υπόγειο όροφο και τοποθετούν όργανα μετρήσεων.

Στο σταθμό Πανεπιστημίου, προχωρά η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων, όπως επίσης και η υποδομή για τη μία εκ των εισόδων, ενώ στο δυτικό τμήμα του σταθμού εξελίσσεται η αρχαιολογική ανασκαφή.

Νέα εργοτάξια

Στο Παπάφειο, που θα αποτελέσει ένα νέο εργοτάξιο, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση των συνεργείων της αναδόχου κοινοπραξίας.

Στο σταθμό Ευκλείδη, το μόνο εργοτάξιο το οποίο δε δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα, καθώς έχει οριοθετηθεί μέσα στην αλάνα μεταξύ των οδών Παπαναστασίου και Κωνσταντινουπόλεως, στο ύψος της Κατσιμίδη, ολοκληρώθηκαν οι παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας, εγκαταστάθηκαν ειδικά όργανα γεωμηχανικής και δομητικής παρακολούθησης και σήμερα τα συνεργεία κατασκευάζουν τους διαφραγματικούς τοίχους.

Στο σταθμό Φλέμιγκ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες παράκαμψης των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας και αναμένεται η έναρξη κατασκευής των διαφραγματικών τοίχων.

Στο σταθμό Αναλήψεως ολοκληρώνονται οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας.

Στο σταθμό Πατρικίου, τέλος, η ανάδοχος κοινοπραξία σύντομα θα αναπτύξει εργοταξιακή εγκατάσταση.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Άλλη μία αρκούδα - θύμα στην Εγνατία Οδό



Θύμα τροχαίου έπεσε άλλη μία αρκούδα, στην Εγνατία οδό. Το άτυχο ζώο, στην προσπάθειά του να διασχίσει τον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή της Εγνατίας Οδού, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Πρόκειται για μία θηλυκή αρκούδα, ηλικίας -περίπου- 15 ετών και βάρους 110 κιλών, την οποία ο οδηγός του Ι.Χ. εγκατέλειψε αιμόφυρτη στο οδόστρωμα και εξαφανίστηκε.

Ευτυχώς, η αρκούδα είναι ακόμα ζωντανή, αλλά, η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», που ειδοποιήθηκαν από άνδρες του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κορεστείων Καστοριάς, έφτασαν στην περιοχή, για τη διάσωση του μεγάλου θηλαστικού.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο της «Καλλιστώς», το ζώο φέρει ανοιχτό τραύμα και κάταγμα στο πίσω αριστερό πόδι, ενώ ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα εσωτερικής αιμορραγίας του ζώου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Η αρκούδα ήδη μεταφέρθηκε στον κτηνιατρικό σταθμό "Περίθαλψης Άγριων Ζώων" του «Αρκτούρου», στον Αετό της Φλώρινας και παρακολουθείται μέχρι να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Πηγή: gianniotis.gr

Video από την προπόνηση του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Ατμόσφαιρα ντέρμπι από φίλους του ΠΑΟΚ στην Τούμπα



«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στη ζωή μου», ήταν τα λόγια του Μπρούνο Τσιρίλο. «Ο κόσμος για μια ακόμη φορά μας εξέπληξε», ήταν η δήλωση του Φερνάντο Σάντος. Όσον αφορά τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, παρακολουθούσαν με ανοικτό το στόμα τα όσα συνέβαιναν στις κερκίδες της Τούμπας κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο για την πρώτη προπόνηση της ομάδας, εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Η ατμόσφαιρα χθες το απόγευμα στο γήπεδο του «Δικεφάλου» θύμιζε κάτι από ντέρμπι, με περισσότερους από 15.000 φιλάθλους να βρίσκονται στις κερκίδες. Ο Σάντος θέλησε να αποζημιώσει τους φιλάθλους διοργανώνοντας εσωτερικό δίτερμα προκειμένου να έχουν την ευκαιρία οι φίλοι της ομάδας να δουν όλους τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, νέους και παλιούς να αγωνίζονται στην πρώτη επίσημη προπόνηση της ομάδας.

«Ο κόσμος συνεχίζει να μας εκπλήσσει και εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιαστούμε ακόμη πιο δυνατοί στο πρωτάθλημα, ώστε να τους αποζημιώσουμε για τη στήριξή τους, αφού τους αξίζει», δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος, ενώ όσον αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, είπε: «Δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μεταγραφικές κινήσεις, όμως βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τώρα χρειάζεται δουλειά από όλους μας για να παρουσιάσουμε ένα καλό σύνολο».

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης παρακολούθησε την προπόνηση από τα VΙΡ και κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο μόνον για περίπου δέκα λεπτά, για να αποθεωθεί από τον κόσμο, ενώ ο Βασίλης Γκαγκάτσης, για την παρουσία του οποίου στην ομάδα αντιδρά μεγάλο μέρος των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, δεν εμφανίστηκε καθόλου.

Όσον αφορά τους Βιερίνια και Σαβίνι, δεν υπήρξε χθες κάποια εξέλιξη, όμως η απόκτησή τους θεωρείται δεδομένη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ.

Πηγή: Τα Νέα

Σαν σήμερα

1881 Υπό την έντονη πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξαναγκάζεται να υπογράψει με την Ελλάδα την τελική Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία εκχωρεί στη δεύτερη το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, το φρούριο της Πούντας.

1911 Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911, το οποίο αποτελεί αναθεώρηση του Συντάγματος του 1864 .

1877 Γεννιέται ο Hermann Hesse, νοβελίστας και ποιητής, που το 1945 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.

Πρεμιέρα και στα επεισόδια ΠΑΟΚ-Αρη



Πρεμιέρα επίσημα για ΠΑΟΚ και Αρη σε Τούμπα και "Κλεάνθης Βικελίδης" αλλά πρεμιέρα και στα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο συλλόγων.

Εκτός από το ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Αρη αντίστοιχα, η πρεμιέρα είχε και την αρνητική της εικόνα.

Συγκεκριμένα, οι χιλιάδες οπαδοί που συγκεντρώθηκαν στις κερκίδες των γηπέδων λογικό ήταν αφού η ώρα δεν απείχε πολύ στις μεταξύ τους πρεμιέρες, να συναντηθούν και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ετσι δεν έλειψαν οι μικροσυμπλοκές και τα επεισόδια σε δύο σημεία της πόλης. Στην Καλαμαριά και τον Εύοσμο και υπήρξαν μικροτραυματισμοί και προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα των εκάστοτε περιοχών από άνδρες των αστυνομικών αρχών που επενέβησαν άμεσα.

Πηγή: SigmaLive