Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η βροχή έσωσε το Άγιο Όρος

Η βροχή και οι συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστών οδήγησαν σε αίσιο τέλος την μεγάλη πυρκαγιά στο Άγιο Όρος, που επί πέντε μέρες έκαιγε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους.

Η βροχή λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου αποδείχθηκε «σωτήρια», καθώς μέχρι εκείνη την ώρα η κατάσταση εθεωρείτο κρίσιμη.

Το πύρινο μέτωπο εντοπίστηκε μεταξύ των περιοχών Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό και κινήθηκε προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχέραναν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων.

Η Παναγία των αρχαίων Ελλήνων

«Η Αθηνά της Βαρβακείου», πιστό αντίγραφο σε μικρό μέγεθος του χρυσελεφάντινου αγάλματος της θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα.

Πώς με το πέρασμα στον χριστιανικό κόσμο η θεά Αθηνά «αντικαταστάθηκε» στη θρησκευτική συνείδηση από την Παρθένο Μαρία

Θερμού Μαρία

Στρατηγός, προστάτις και παρθένος. Είναι η θεά Αθηνά ή η Παναγία; Προστάτις των γυναικών, των παιδιών και του τοκετού. Είναι η Αρτεμις Παιδοτρόφος και Λοχεία ή μήπως η Παναγία; Συνετή, κόσμια, καλόβουλη, μειλίχια και πολυεύσπλαχνη, που δοκίμασε αβάσταχτο πόνο και γνώρισε πολλά βάσανα. Είναι η θεά Ισις ή πρόκειται για την Παναγία, μητέρα του Χριστού;

Πόλεμος για τoν χρυσό του Αριστοτέλη στη Χαλκιδική

Τι λένε οι κάτοικοι και τι απαντά η εταιρεία για την επένδυση των μεταλλείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ

Τράτσα Μάχη , Γαλάνης Δημήτρης

Μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ, για εξόρυξη χρυσού, χαλκού και αργύρου στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, διχάζει τους κατοίκους και τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής και προκαλεί αντιπαραθέσεις. Η πρόσφατη απόφαση μάλιστα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αναζωπύρωσε τις διαφωνίες και οδήγησε σε ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ στις περιοχές όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει εδώ και αιώνες αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της.

Στη διαμάχη ενεπλάκη και το Ελληνικό Δημόσιο καθώς έπειτα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί από την εταιρεία  να καταβάλει 22,3 εκατ. ευρώ επειδή η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και γης έγινε σε τιμή κατώτερη της αξίας τους.