Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Έργα ασφαλτόστρωσης στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης (ξανά)



Με περίσσεια υπομονή θα πρέπει να είναι "εφοδιασμένοι" όσοι κατευθύνονται προς τα δυτικά χωριά της Θεσσαλονίκης, αφού ακριβώς μετά το φανάρι της Λαχαναγοράς εκτελούνται έργα ασφαλτόστρωσης.

Η κίνηση, σήμερα 10.30 το πρωί που πέρασα, ήταν πυκνή και ανυπόφορη. Πιστέψαμε ότι "δίπλωσε" κάποια νταλίκα. Μερικά μέτρα πιο κάτω είδαμε τα συνεργεία να έχουν κλείσει δύο από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και να σκάβουν τον δρόμο. Εντάξει, κακά τα ψέμματα ο δρόμος στο σημείο εκείνο είναι απαράδεκτος, γεμάτος κακοτεχνίες. Ειδικά με βροχή είναι κίνδυνος θάνατος. Οπότε λίγη υπομονή χωρίς γκρίνιες. Εκείνο όμως που εξόργισε όλους ήταν η ώρα που επιλέχθηκε για τα έργα. 10 το πρωί σε ώρα αιχμής; Έλεος!

Αλλά φυσικά ο δήμος ή η νομαρχία αν βάλουν τα συνεργεία αργά το απόγευμα ή νύχτα θα χρειαστεί να τους πληρώσουν υπερωρίες, κάτι που δεν τους συμφέρει... Όπως ακριβώς είχε γίνει και με την ασφαλτόστρωση στην οδό Εγνατία, που προκάλεσε μέχρι και την επέμβαση εισαγγελέα για το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργήθηκε...

Όσοι σκοπεύετε να μετακινηθείτε και αύριο Πέμπτη προς τα δυτικά, μετά το φανάρι της Λαχαναγοράς, κινηθείτε μέσω περιφερειακού Εκτός αν τα έργα προχωρήσουν προς τα Τ.Ε.Ι οπότε θα υπάρχει κίνηση και στην έξοδο του περιφερειακού δυτικά...

Πηγή: taxalia

Το μπολιτιάρισμα σήμερα ήταν από το πρωί ως το απόγευμα, μετά το φανάρι της Λαχαναγοράς. Κυριολεκτικά κομφούζιο, αφού οι 3 λωρίδες του δρόμου γίνονταν 1.

Υπήρχαν ελάχιστοι τροχονόμοι, το μποτιλιάρισμα ήταν απίστευτο και οι εργάτες ασφαλτοστρώνανε τον δρόμο με το πάσο τους.

Το χειρότερο όλων είναι ότι υπάρχει εξεταστική περίοδος για τους σπουδαστές του ΤΕΙ, πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να φτάσουν έγκαιρα στο ΤΕΙ για να δώσουν εξετάσεις.

Χώρα μπανανία...

Τα έργα δεν γίνονται σε ώρες αιχμής και μάλιστα σε περίοδο που η προσέλευση σπουδαστών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις Αντίθετη με τη νομοθεσία της ΕΕ κρίνει το ΠΑΣΟΚ τη γνωμοδότηση για blog-κινητά


Ο Σταύρος Λαμπρινίδης είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου

Η γνωμοδότηση του Γ. Σανιδά για άρση της ανωνυμίας σε ιστολόγια και κινητά «έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομολογία επί του θέματος και δείχνει επικίνδυνη άγνοια έως και αδιαφορία για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων» δήλωσε την Τετάρτη ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σκοπεύει μάλιστα να στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Δεδομένων και να καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Όλες οι ευρωπαϊκές Οδηγίες αλλά και οι γνωμοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων είναι κατηγορηματικές ως προς το γεγονός ότι τα «δεδομένα κίνησης» μιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας (ποιος επικοινώνησε με ποιον, πότε, από ποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή τηλέφωνο, κλπ.) αποτελούν προσωπικά δεδομένα και εμπίπτουν ρητά στο απόρρητο των επικοινωνιών» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάργηση του απορρήτου «με απλή απόφαση μιας αστυνομίας, και μάλιστα χωρίς ανεξάρτητες διαδικασίες και έλεγχο, καθώς και η εξίσωση κακουργημάτων και πλημμελημάτων, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα» υπογραμμίζει.

Προβληματική θεωρεί τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Χρήστος Γεραρής, ο οποίος επισήμανε την Τετάρτη ότι ο κ. Σανιδάς δεν έλαβε υπόψη την Οδηγία 2002/58 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Πηγή: Κράχτης

Εντός τριμήνου η απόφαση



Εκδικάστηκε σήμερα το πρωί, στον Πολύγυρο, η υπόθεση της αγωγής του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δημητρίου Μήτσιου εναντίον του πρώην Νομάρχη και αρχηγού της μειοψηφίας του Ν.Σ., Αργύρη Λαφαζάνη. Θυμίζουμε ότι ο Δ. Μήτσιου απαιτεί με την αγωγή του το ποσό των 300.000 € από τον πρώην Νομάρχη, για παλιές δηλώσεις του σχετικές με τη συμμετοχή του πρώτου ως δικαστικού αντιπροσώπου στις εκλογές του 2007 και σε σχέση με τα όσα επακολούθησαν, με την άλλαγή της έδρας της Ν.Δ. που αρχικά κατέλαβε ο Αθηναίος Φλωρίνης και περιήλθε τελικά στον Βασίλη Πάππα, μετά από ένστασή του.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός τριμήνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στην σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης παρόντες ως μάρτυρες υπεράσπισης του Α. Λαφαζάνη, ήταν και οι τρείς βουλευτές, Γιώργος Βαγιωνάς, Γιάννης Δριβελέγκας και Αθηναίος Φλωρίνης που εξετάσθηκε από το δικαστήριο για την υπόθεση.

Από την πλευρά του Δ. Μήτσιου κατέθεσε δικηγόρος που ασχολήθηκε και με την ένσταση του Β. Πάππα στο εκλογοδικείο για την έδρα την οποία τελικά κατέλαβε.

Πηγή: Χολομώντας

Σπήλαιο Πετραλώνων

Κόφτο το ρημάδι


κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Καλά καλά δεν εφαρμόστηκε το νέο και σηκώθηκαν μπαϊράκια σε ιστολόγια και ιστοσελίδες.

ΟΚ. Απαγορεύτηκε το κάπνισμα. Και λοιπόν; Σιγά μην υπάρξει ανθρωπολογική και βιολογική εξόντωση. Σιγά μη πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας. Σκέψου επιτέλους θετικά: Οικονομία στη τσέπη και μια καλή αφορμή να κοπεί επιτέλους το ρημάδι.

Άλλωστε πού ξέρεις...Αντί να λειαίνεις την οργή σου καπνίζοντας, μπορεί τώρα να την αφήσεις ακατέργαστη να χτυπήσει εκεί που πρέπει. Και ας είναι ο ίδιος ο εαυτός σου ο πρώτος στόχος.

Αναδημοσίευση από το φιλικό blog της Αθήνας "Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ"

Στο ίδιο έργο θεατές. Το ΠαΣοΚ ...ξαναζητάει εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση siemens



Την έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής και τη σύγκλιση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, λίγες ώρες μετά την απολογία του Θ. Τσουκάτου στον ανακριτή.

Σε δηλώσεις της, η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη επανέλαβε την πρόταση του κ. Βενιζέλου, καθώς και την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι στα λογιστικά βιβλία δεν βρέθηκε καμία εγγραφή σχετικά με το επίμαχο ποσό των 1 εκ. μάρκων.

Απαντώντας σε υπαινιγμό δημοσιογράφων ότι κανένα κόμμα δεν θα κατέγραφε επισήμως αυτό το ποσό στα λογιστικά βιβλία του, η κ. Καρακλιούμη δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων. "...Τα μόνα βιβλία που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική διαχείριση εκείνης της περιόδου είναι αυτά που ελέγχθηκαν, τα οποία και επικαλούμαστε...", τόνισε.

_________________________

Κε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ. Καλό είναι να αφήσεις τους ...θεατρινισμούς περί siemens κ.λ.π. Κι' αυτό, επειδή γνωρίζεις, ότι η επιβολή περιοριστικών όρων δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αθωώτητα, αλλά πεποίθηση ενοχής. Υπάρχει κι' ένα 187 του ΠΚ για το οποίο ουδείς έκανε λόγο μέχρι σήμερα. Ήδη κάποια μέλη της συμμορίας διώκονται. Άσε λοιπόν τις εξεταστικές κ.λ.π. αηδίες για τα μάτια - ή μάλλον για τα αυτιά - του κόσμου.

Πηγή: gianniotis.gr

Ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους ο Τσουκάτος της Πόπης

Ελευθερος με περιοριστικούς όρους ο Θ. Τσουκάτος, ενώ η εισαγγελία του Μονάχου παραπέμπει στο εφετείο για την έκδοση του Χριστοφοράκου.



Ολοκληρώθηκε η απολογία του Θεόδωρου Τσουκάτου στον τέταρτο ειδικό ανακριτή κ. Ζαγοριανό που ερευνά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της SIEMENS.

Ο Θ. Τσουκάτος πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται για συνέργεια σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.

Κατάθεση Χριστοφοράκου στη Γερμανία για τη Siemens

Στο εφετείο παραπέμπει η εισαγγελία του Μονάχου το ελληνικό αίτημα έκδοσης του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Ελλάς, Μιχάλη Χριστοφοράκου, ζητώντας παράλληλα από την Ελλάδα πρόσθετες διευκρινίσεις τις οποίες αναμένεται να προσκομίσει την Τετάρτη αυτοπροσώπως ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός. Η οριστική απόφαση του εφετείου του Μονάχου αναμένεται σε ένα μήνα.

Περισσότερα στην Καθημερινή

Παντελής Θαλασσινός - Τα Σμυρνέικα τραγούδια

Επισκευθείτε την Χαλκιδική


Οι Κυκλάδες βουλιάζουν κάθε χρόνο!



Στα κρυστάλλινα νερά της αινιγματικής Ρήνειας, του νησιού που κάποτε ήταν η νεκρόπολη της Δήλου, βρέθηκε η αρχή του μονοπατιού που οδηγεί σε ένα από τα πολλά μυστήρια του Αιγαίου: την αργή μέχρι σήμερα βύθιση των Κυκλάδων.

Η Δήλος, η Ρήνεια και η Μύκονος ήταν ένα από τα τελευταία ενιαία κομμάτια ξηράς ενός τεράστιου νησιού που δέσποζε κάποτε στο Κεντρικό Αιγαίο. Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, η θάλασσα που εισχωρούσε διαρκώς στην ξηρά διαχώρισε τις ακτογραμμές των τριών νησιών, σχηματίζοντας σιγά σιγά την εικόνα που αντικρύζουμε σήμερα στον χάρτη.

Λίγο πιο νότια, η ενωμένη Παροναξία, είχε και αυτή την ίδια μοίρα. Η θάλασσα τη σκέπασε αφήνοντας να ξεπροβάλουν τα δύο νησιά. Ο καιρός κύλησε, οι μνήμες σβήστηκαν, ώσπου το καλοκαίρι του 2002 μια ομάδα ειδικών πλησιάζει με ένα μικρό βαρκάκι την πανέμορφη παραλία της Στενής, στη Ρήνεια.

Ο Κοσμάς Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, φορά τη μάσκα του και μαζί με τους συνεργάτες του καταδύονται στα γαλαζοπράσινα νερά, όπου βλέπουν να ξεπροβάλει από τον πυθμένα μια ρωμαϊκή δέστρα πλοίου.

«Ήταν μόλις ενάμισι μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μας επιβεβαίωσε όλα τα δεδομένα που είχαμε συγκεντρώσει από την αρχή της έρευνάς μας. Ο πυθμένας ήταν κάποτε στεριά. Και μάλιστα στο πρόσφατο, γεωλογικά, παρελθόν». Σε μικρή απόσταση από τη δέστρα, διάσπαρτα λιγοστά απομεινάρια πρόδιδαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας εδώ και αρκετές χιλιετίες.

«Σκεφτείτε, πριν από 2.500 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 2,5 μέτρα χαμηλότερα». Με την εμπειρία που έχει στη γεωλογική εξέταση του πυθμένα, ο Κοσμάς Παυλόπουλος μπορεί να καταλάβει τις πληροφορίες που κρύβει ο βυθός.

Στο εργαστήριο

Η υποβρύχια εξερεύνηση συνεχίζεται και όταν μεσημεριάζει, η ομάδα από το Χαροκόπειο μαζί με την επιστημονική ομάδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής μεταφέρουν στις αποσκευές τους μικροσκοπικά δείγματα από τύρφες, οργανικά υλικά και ψηφιδοπαγείς αιγιαλούς (beach-rocks, μακρόστενα συνήθως βράχια που σχηματίζονται στις παραλίες μερικά μέτρα από το σημείο όπου σκάει το κύμα) για να τα αναλύσουν στο εργαστήριο.

Εκεί, βρίσκεται για τον ίδιο λόγο ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν από άλλα Κυκλαδονήσια και από παράκτιες περιοχές της χώρας. Πρέπει να συγκριθούν, ώστε οι επιστήμονες να καταλάβουν τι συμβαίνει κάτω από τις Κυκλάδες και «βυθίζονται» γρηγορότερα.

Μπροστά σε μια στοίβα χαρτιών με μετρήσεις και αποτελέσματα από την ανάλυση σεισμικών τομών, βυθομετρίας, γεωμορφολογίας πυθμένων, ραδιοχρονολογήσεων και εξελιγμένων τεχνικών ανάλυσης, ο δρ γεωλόγος Βασίλης Καψιμάλης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας στο ΕΛΚΕΘΕ, δείχνει ικανοποιημένος, καθώς έγινε ένα ακόμη βήμα για να επιβεβαιωθεί η θεωρία του για την πιθανότητα ύπαρξης προϊστορικών καταποντισμένων οικισμών και αρχαιολογικών καταλοίπων.

Το μυστήριο του Αιγαίου

«Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από τις Κυκλάδες που δεν έχει σχέση με τον ρυθμό ανόδου της θαλάσσιας στάθμης», λέει στα «ΝΕΑ». «Οι Κυκλάδες κάθονται πάνω σε ένα πλατό, ένα ύβωμα, με βάθος που δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα, που χωρίζει το Βόρειο από το Νότιο Αιγαίο. Από τη μία πλευρά του πλατό, στο Βόρειο Αιγαίο, ο πυθμένας φθάνει μέχρι τα 1.500 μέτρα βάθος, ενώ από τη νότια πλευρά, ο πυθμένας είναι ακόμα πιο βαθύς φθάνοντας τα 2.500 μέτρα βάθος. Είναι αλήθεια ότι πριν από 20.000 χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν 120 με 130 μέτρα χαμηλότερα απ΄ ό,τι είναι σήμερα, τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούσαν ένα ενιαίο, τεράστιο νησί που είχε μήκος 160 χιλιόμετρα και πλάτος 70 χιλιόμετρα», λένε στα «ΝΕΑ» οι δύο επιστήμονες.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την ανοδική τάση της θάλασσας - η οποία είναι αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου κλιματικού φαινομένου που επηρέασε λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο την Ανατολική Μεσόγειο- υπάρχουν ενδείξεις ότι το πλατό των Κυκλάδων βυθίζεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το κυκλαδικό σύμπλεγμα είναι ουσιαστικά τεκτονικά ανενεργό εδώ και περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια, χωρίς ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα. Αυτή εντοπίζεται περιμετρικά του πλατό, όπως για παράδειγμα στη νότια πλευρά όπου σχηματίζεται το ηφαιστειακό τόξο». Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο κ. Κοσμάς Παυλόπουλος εξηγεί:

«Υπάρχει ενδεχομένως σε αρκετά χιλιόμετρα βάθος στη λιθόσφαιρα μαγματικό υλικό το οποίο προκαλεί στο υπερκείμενο πλατό ένα είδος παραμόρφωσης. Δηλαδή το κάνει κατά περιόδους να ανυψωθεί ή να κατέλθει χωρίς να το κατακερματίσει. Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από πολλές περιοχές του Αιγαίου μάς οδηγούν στην εκτίμηση ότι τουλάχιστον τα τελευταία 6.000 χρόνια, το ύβωμα πάνω στο οποίο βρίσκονται τα Κυκλαδονήσια υποχωρεί προς τα κάτω με ρυθμό μισό χιλιοστό κάθε χρόνο περίπου».

Στέφανος Κρίκκης

Πηγή: kykladesnews.gr

Ναυλωμένο πλοίο θα παίρνει 500 λαθρομετανάστες από το Αιγαίο



Θα περνάει ανά δύο ημέρες από την Κω και τα γύρω Νησιά

Ειδική «ακτοπλοϊκή γραμμή» για τη μεταφορά λαθρομεταναστών από νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου σχεδιάζει το Υπ. Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπ. Ναυτιλίας, έπειτα από πρόταση του Υφ. Εξωτερικών κ. Βαληνάκη.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ναυλωθεί κάποιο από τα μεγάλα φέριμποτ του Αιγαίου, το οποίο κάθε 2 ημέρες θα περνά από την Κω, τη Μυτιλήνη, τη Λέρο και μικρά νησιά του Αιγαίου και θα επιβιβάζει σε κάθε δρομολόγιό του περίπου 500 λαθρομετανάστες, οι οποίοι εντοπίζονται σε διάφορα νησιά.

Οι παράνομοι μετανάστες θα μεταφέρονται στα 4 κέντρα υποδοχής που αναμένεται να δημιουργηθούν εντός και εκτός Αττικής. Η ναύλωση κάθε πλοίου υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περί τα 30.000 ευρώ την ημέρα και οι λαθρομετανάστες θα συνοδεύονται από δεκάδες αστυνομικούς.

Πηγή: Το Βήμα της Κω

Ολος ο κόσμος του Τσαρούχη

Κοσμοπολίτης και ελληνολάτρης, μοντέρνος και παραδοσιακός, ρεαλιστής και ιδεαλιστής, καλλιτέχνης και διανοούμενος με πολύπλευρη προσωπικότητα και στοχαστής.

Ο Γιάννης Τσαρούχης, από τους πλέον δημιουργικούς εκπροσώπους της Γενιάς του '30, αν ζούσε θα συμπλήρωνε του χρόνου έναν ακριβώς αιώνα από τη γέννησή του, το 1910 στον Πειραιά.



«Νέος με άσπρο λινό». Εργο του Γιάννη Τσαρούχη. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη είναι η πρώτη μετά τον θάνατό του και γίνεται 100 χρόνια από τη γέννησή του

Η συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη γέννησή του αποτελεί αφορμή για να ξαναθυμηθούμε, να απολαύσουμε, να επανεκτιμήσουμε ή να γνωρίσουμε το έργο ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες δημιουργούς, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από μια εκλεκτική σύνθεση παραδοσιακών και μοντέρνων, ελληνικών και ευρωπαϊκών στοιχείων, υφασμένων γύρω από μια ανδρική, κυρίως, λαϊκή πραγματικότητα.

Το Μουσείο Μπενάκη και το Ιδρυμα Τσαρούχη αξιοποιούν την επέτειο για τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση που έχει γίνει ποτέ και την πρώτη μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, το 1989 (Δεκέμβριος 2009 - Ιανουάριος 2010, κτίριο Πειραιώς).

Πρόκειται για μια έκθεση φιλόδοξη, με 420 περίπου ζωγραφικά έργα κι έναν μεγάλο αριθμό από σκηνογραφικές μακέτες από τις συνεργασίες του Τσαρούχη σε παραστάσεις, κυρίως αρχαίου δράματος, με τον Κάρολο Κουν, τον Μάνο Χατζιδάκι στη μουσική και τη Ζουζού Νικολούδη, τη Δώρα Στράτου ή τη Ραλλού Μάνου στη χορογραφία. Θα συγκεντρωθούν από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους διαθέτει όπως πάντα θεματική ποικιλία. Ξεχωρίζουμε ακόμη την έκθεση Δημήτρη Πικιώνη (κεντρικό κτίριο, Νοέμβριος - Ιανουάριος), με την οποία ανοίγει για πρώτη φορά το αρχείο του μεγάλου αρχιτέκτονα που ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση εστιάζεται στη ζωγραφική του Πικιώνη (1887-1968), με ενότητες όπως ο ίδιος είχε προσδιορίσει: Από τη φύση, Αναμνήσεις από το Παρίσι, Αρχαία, Βυζαντινά κ.ά.

Αν και ο Πικιώνης έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο αρχιτέκτονας που από τα μέσα της δεκαετίας του '30 εφάρμοσε τις αρχές της νεωτερικής αρχιτεκτονικής, ο ίδιος έχει γράψει πως η πραγματική του κλίση ήταν η ζωγραφική.

Υπήρξε ο πρώτος μαθητής του Παρθένη, ήταν φίλος με τον Ντε Κίρικο, κι από τους πρώτους Ελληνες καλλιτέχνες που αντιλήφθηκαν τη σημασία του έργου του Σεζάν. Ωστόσο η ζωγραφική παρέμεινε μια μάλλον προσωπική του υπόθεση.

ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ιστορική γκαλερί «Νέες Μορφές», από την οποία έχουν περάσει εκατοντάδες καλλιτέχνες, κλείνει την πενηντάχρονη λειτουργία της με μια μεγάλη έκθεση καλλιτεχνών της (Σεπτέμβριος - Νοέμβριος, Πειραιώς).

Τι άλλο θα δούμε στα δύο κτίρια του Μουσείου Μπενάκη; Από «Το νόημα του αντικειμένου» με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που στηρίζει, μέσω διαγωνισμών, ο οίκος Hermes, μέχρι τα χαρακτικά του Βέλγου εξπρεσιονιστή Τζέιμς Ενσορ (1860-1949), από τη συλλογή της βελγικής τράπεζας KBC.

Από τα κοσμήματα τριάντα ετών δημιουργίας της Λίνας Φανουράκη μέχρι την «Πόλη και κινηματογράφο» του φωτογράφου Τάσου Βρεττού και τις «Πλατείες της Ευρώπης» με φωτογραφίες από 60 πλατείες ευρωπαϊκών πόλεων, ανάμεσά τους και του Συντάγματος. Από την αναδρομική του ζωγράφου Νίκου Στεφάνου μέχρι εκθέσεις νορβηγικής αρχιτεκτονικής, των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Δημήτρη Φατούρου, Αριστομένη και Γιώργου Βαρουδάκη κ.ά.

Δήμητρα Ρουμπούλα
dirouboula@pegasus.gr

Πηγή: Έθνος

Κάλπες το 2011 «βλέπει» ο κ. Μητσοτάκης



Εκλογές το 2011 βλέπει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χθες εφόλης της ύλης τετ α τετ με τον πρώην υπουργό Γ. Βουλγαράκη στο γραφείο του στην Αραβαντινού, θεωρεί καταστροφικό για τη χώρα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και πιστεύει ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα το πράξει.

Μάλιστα, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φέρεται να εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή του να συναινέσει στην επανεκλογή του Κάρ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και πιστεύει ότι από τις αρχές του νέου χρόνου, η παραπάνω θέση θα διαφοροποιηθεί.

Στη χθεσινή συνάντηση αναλύθηκε η πολιτική συγκυρία, αλλά και η τρέχουσα επικαιρότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μακρά αναφορά στην υπόθεση της συμμετοχής ή μη στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. όσων βουλευτών το όνομα ενεπλάκη σε υποθέσεις με σκιά σκανδάλων.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να παρακολουθεί με ιδιαίτερη περίσκεψη την αμφίσημη στάση του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς θεωρεί ότι ο διαρκής θόρυβος από τη συντήρηση της σχετικής συζήτησης είναι βλαπτικός για τη Ν.Δ.

Εξίσου προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός για τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν για τον τομέα της ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης.

Ελλη Τριανταφυλλου

Πηγή: Καθημερινή

Τι τον ενδιαφέρει τον 92χρονο Μητσοτάκη η Προεδρική εκλογή; Όσο για το 2011, ο Μητσοτάκης θα βλέπει τα ραδίκια ανάποδα.

Οι δηλώσεις τον μάραναν...

Σαν σήμερα

1828 Aρχίζει τη λειτουργία της η σχολή "Λόχος των Ευελπίδων", η οποία αργότερα θα μετεξελιχθεί στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων.

1913 Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Δράμα, που έχει εγκαταλειφθεί από τα υποχωρούντα βουλγαρικά στρατεύματα.

1951 Καταπλέει στο φαληρικό όρμο το πρώην ιταλικό καταδρομικό "Ευγένιος της Σαβοΐας", το οποίο παραχωρήθηκε από τους Ιταλούς για να αντικαταστήσει το "Έλλη" που τορπιλίστηκε το 1940 έξω από το λιμάνι της Τήνου, και μετονομάζεται σε "Έλλη".

1964 Η Τουρκία καταργεί τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ίμβρου και της Τενέδου, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λοζάνης.

1985 Θάνατος του ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα.

1989 H Νέα Δημοκρατία και o Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας, με πρωθυπουργό τον προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία Τζαννή Τζαννετάκη.

Αλκίνοος Ιωαννίδης - Ο προσκυνητής



Καλημέρα σε όλους τους φίλους μας και καλό μήνα.

Ποιός είναι ο κύριος της φωτογραφίας;



Αναγνωρίζετε τον κύριο της φωτογραφίας;

Είναι πασίγνωστος σε όλους σας...

Θα μπορέσετε να τον αναγνωρίσετε;

Είχαμε δημοσιεύσει αυτή τη φωτογραφία στις πρώτες ημέρες του blog μας και πέρασε απαρατήρητη, την επαναφέρουμε λοιπόν...