Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Αταλάντη Φθιώτιδος: Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου

κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Παλαιότερα υπήρξε το νεκροταφείο των Μακεδόνων.

Μεταξύ άλλων Χαλκιδικιωτών και Μακεδόνων, ετάφη εδώ το 1847 ο Πολυγυρινός Μαυρουδής Παπαγεωργάκης.

Από την ιστοσελίδα: Πολύγυρος

Ένα κομμάτι της ιστορίας της Πόλεως μας γράφτηκε και βρίσκεται εκεί, στη Νέα Πέλλη της Αταλάντης.

Πόλεμος Ποντίων για την Παναγία Σουμελά


Δύο ομοσπονδίες ερίζουν για τον έλεγχο του Ιδρύματος και ετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας


Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί το εφετινό προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ο λόγος είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), που εκπροσωπεί 367 ποντιακά σωματεία της χώρας, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

Η ΠΟΕ διά στόματος του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της καθηγητή της Ιατρικής του ΠΑΘ κ. Γ. Παρχαρίδη, καταγγέλλει ότι το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά», που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται με ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα του 1966 και με κανονιστική διάταξη της Εκκλησίας του 1973, κάτι που «έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένας κλειστός κύκλος διοίκησης και διαχείρισης των υποθέσεων του ιερού ιδρύματος, με πρόεδρο προερχόμενο συνεχώς επί 46 χρόνια από μία οικογένεια και την πλειοψηφία του ΔΣ να διορίζεται από ένα σωματείο». Ακόμη, όπως καταγγέλλεται, «εκλογές προβλέπονται μόνο για τη μειοψηφία, δηλαδή για τα τρία από τα 11 μέλη του ΔΣ».

«Το Ιερό Ιδρυμα, ενώ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται κατ΄ αποκλειστικότητα από έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή από το ομώνυμο Σωματείο “Παναγία Σουμελά”» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ, η οποία καλεί τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο «να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που να τροποποιεί το ισχύον ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα». «Ζητούμε να εφαρμοστεί η δημοκρατία και να αποδοθεί το Ιερό Ιδρυμα στον ποντιακό ελληνισμό» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Στις 15 Αυγούστου θα είμαστε παρόντες στον χώρο του Ιερού Ιδρύματος, όπως αρμόζει ως προσκυνητές της ιεράς εικόνας της Παναγίας. Ταυτόχρονα όμως θα εκπληρώσουμε κι ένα χρέος. Θα εκφράσουμε ειρηνικά την αντίθεσή μας προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς διοίκησης και θα ζητήσουμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση για την αλλαγή του» καταλήγει η ανακοίνωση. Απαντώντας στις συγκεκριμένες καταγγελίες, η ΠΟΠΣ «καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες της Παμποντιακής, η οποία προσπαθεί να μεταφέρει τις ενδοποντιακές διαμάχες στον ιερό χώρο και στο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού της Παναγίας Σουμελά, γεγονός που καθ΄ ημάς αποτελεί ύβρι, κυρίως όταν αυτή εκφράζεται τη 15η Αυγούστου». «Δεν θα ακολουθήσουμε τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της Παμποντιακής και καλούμε όλους τους αδελφούς ποντίους να απόσχουν από κάθε είδους ασχήμιες στον ιερό χώρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΠΣ, ενώ σημειώνεται ότι η εικόνα της Παναγίας Σουμελά παραχωρήθηκε στο ομώνυμο σωματείο από το υπουργείο Παιδείας και ότι το προσκύνημα δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε ιδιόκτητο χώρο του.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 2.000 πιστοί από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα αναμένεται να συμμετάσχουν στο προσκύνημα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, κοντά στην Τραπεζούντα. Το προσκύνημα πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη . Οι προσκυνητές θα μεταβούν οδικώς την ημέρα της εορτής στους πρόποδες του όρους Μελά, όπου θα σχηματιστεί πομπή και με επικεφαλής την εικόνα της Παναγίας θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στα άγια των αγίων του ποντιακού ελληνισμού.

Πηγή: Το Βήμα

Δύσκολα οι Ντάλα Μπόνα, Ηλιάδης


Μάχη προκειμένου να προλάβουν το παιχνίδι της πρεμιέρας με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή δίνουν οι Εμάνουελ Ντάλα Μπόνα και Στέλιος Ηλιάδης. Οι περισσότερες πιθανότητες ωστόσο είναι να μην καταφέρουν οι δύο παίκτες του Ηρακλή να δώσουν το παρών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ελπίδες.

Απουσίες με το καλημέρα, αναμένεται να έχει ο Όλεγκ Προτάσοφ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα μάχη με τον χρόνο, έχοντας όμως λίγες πιθανότητες να την κερδίσουν, δίνουν οι Εμάνουελ Ντάλα Μπόνα και Στέλιος Ηλιάδης, καθώς και οι δύο έχουν μείνει πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης. Το αν τελικά καταφέρουν να δώσουν το παρών, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Μπόσνιακ:«Θέλω πάντα να κερδίζω»

Να κερδίζει συνέχεια θέλει ο επιθετικός του Ηρακλή Ιβάν Μπόσνιακ όπως τόνισε και ο ίδιος μετά την αναμέτρηση του «γηραιού» με τον Λεβαδειακό. Αναλυτικά ο Πολωνός ανέφερε: «Θέλω πάντα να κερδίζω γι' αυτό παίζω με τόσο πάθος σε κάθε αγώνα. Όμως αυτό δεν οφείλεται μόνο σε εμένα, αλλά και στην καλή προετοιμασία που έχουμε κάνει. Η νίκη ακόμα και σε φιλικό δεν παύει να είναι νίκη, ειδικά όταν έχουμε τον κόσμο μας μπροστά μας».

Για τους φετινούς στόχους: «Θέλουμε να τερματίσουμε στην καλύτερη δυνατή θέση. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας για να φτάσουμε ψηλά τόσο την ομάδα όσο και εμάς τους ίδιους».

Αλλαγή ώρας έναρξης στο φιλικό στα Γιαννιτσά (16/08)

Μετά από σημερινή απόφαση, μετατέθηκε κατά μισή ώρα νωρίτερα η ώρα έναρξης του φιλικού αγώνα, Αναγέννηση Γιαννιτσών - Ηρακλής. Ο αγώνας της Κυριακής 16/08, στο Δημοτικό Στάδιο Γιαννιτσών, θα αρχίσει στις 18:00.

Πηγή: gazzeta.gr

Ο Ομπάμα δίνει συνέντευξη σε 11χρονο...

100 χρόνια απ' την γέννηση του Μάνου Κατράκη

Κορυφαίος πρωταγωνιστής και θιασάρχης της ελληνικής σκηνής, γεννήθηκε το 1909 στο Καστέλι Κισσάμου Κρήτης.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1928 με το θίασο «Οι νέοι» στο έργο «Για την αγάπη της». Με τον ίδιο θίασο εμφανίστηκε και σε άλλα έργα, μέχρι την επόμενη χρονιά, οπότε εντάχθηκε στο θίασο της «Ελευθέρας Σκηνής» των Μ. Κοτοπούλη Σ. Μελά Μ. Μυράτ. Με την «Ελευθέρα Σκηνή» έπαιξε, μεταξύ άλλων στα έργα «Στέλλα Βιολάντη», «Η λύρα του γερο-Νικόλα», «Οι άθλιοι». Συνεργάστηκε για ένα χρόνο, το 1930, με το «Λαϊκό Θέατρο» του Β. Ρώτα και το 1932 προσλήφθηκε στο νεοϊδρυόμενο Εθνικό Θέατρο, όπου ερμήνευσε μεταξύ άλλων τον Κορυφαίο στον «Αγαμέμνονα» και τον Κρητικό στη «Βαβυλωνία». Το 1934 θα συνεργαστεί με τον Β. Αργυρόπουλο και το 1935 ξανά με τη Μ. Κοτοπούλη, για να επιστρέψει, την ίδια χρονιά στο Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε ως το 1943.

Είναι γεγονός...


Έφυγε ο Καραμανλής από την Καψόχωρα και πήγε στην Καλλάνδρα. Έξω από την Καλλάνδρα όχι μέσα.

Πλατσαρνάει που λένε και οι Λαρσινοί ανέμελος και καρφάκι δεν του καίγεται για ότι συμβαίνει γύρω του...

Η φωτογραφία είναι εικονική. Ήταν σκαρφαλωμένος εκεί στα λοφάκια της αρχαίας Μένδης, άνθρωπος δεν τον είδε.

Στο Ποσείδι πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας δεν εμφανίστηκε καθόλου.

Μπορεί να είναι και στη Σιθωνία και να μας δουλεύουν.

Ρε Καραμανλή αυτή είναι η επανίδρυση του κράτους; Να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στο Πάρκο της Κατερίνης;

Το πρωτοφανές περιστατικό με τους Γεωργιανούς που έδερναν και βασάνιζαν τον νεαρό Κατερινιώτη στο κέντρο της Κατερίνης μας έχει αγανακτήσει όλους.

Ένα νεαρό παιδί έμεινε αβοήθητο μέσα στο κέντρο της πόλης σε μια ώρα που υπήρχε μεγάλη κυκλοφορία από κόσμο.

Πού φτάσαμε ρε παιδιά; Να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα στο Πάρκο της Κατερίνης, φοβούμενοι μήπως πέσουμε πάνω σε καμιά συμμορία μεθοκοπούντων αλλοδαπών;

Αυτή είναι η επανίδρυση της κράτους που μας υποσχέθηκες ρε Καραμανλή;

Για ποια αστυνομία μας μιλάς, όταν αλλοδαποί δέρνουν, βασανίζουν και σέρνουν μέσα στο κέντρο μιας ελληνικής πόλης ένα παιδί που παρέμεινε παντελώς αβοήθητο στο έλεος των Γεωργιανών;

Νίκος Μαλαματίδης
Κατερίνη

Πηγή: Λευτεριά

Προβληματισμό προκαλεί στους πολίτες της Κατερίνης η επιβληθείσα ποινή στους Γεωργιανούς


Στα "μαλακά" έπεσαν οι 2 Γεωργιανοί που καταδικάστηκαν σήμερα από το... Μονομελές δικαστήριο Κατερίνης σε 7 μήνες φυλάκισης ο ένας και 3 μήνες φυλάκισης ο άλλος με τριετή αναστολή (!) και για τους δύο, για τον άγριο ξυλοδαρμό και το βασανισμό που προκάλεσαν μαζί με άλλους ομοεθνείς τους σε Έλληνα πολίτη στο κέντρο της Κατερίνης το βράδυ της Τετάρτης. Οι αλλοδαποί άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το άκουσμα της ποινής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ακροατήριο που ανέμενε πολύ βαρύτερες ποινές. Προβληματισμό προκαλεί, γιατί οι Γεωργιανοί δικάστηκαν στο Μονομελές και όχι στο Τριμελές. Πάντως το κλίμα αυτή τη στιγμή στην Κατερίνη είναι φορτισμένο και οι πολίτες αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια, καθώς νοιώθουν παντελώς απροστάτευτοι από την ανεξέλεγκτη δράση ξένων κακοποιών στοιχείων.

Ν.Β

Πηγή: Λευτεριά

Εφιαλτικοί οι δείκτες εγκληματικότητας


Ληστείες, διαρρήξεις, φόνοι, σεξουαλική εκμετάλλευση και όπλα. Η εφιαλτική καθημερινότητα αποτυπώνεται με τον πλέον γλαφυρό και αποκαλυπτικό τρόπο στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ. Πολίτες απροστάτευτοι απέναντι σε οπλοφόρους που είναι έτοιμοι για όλα και ληστεύουν από γριούλες μέχρι τράπεζες με την ίδια ακριβώς ευκολία, σκοτώνοντας εν ψυχρώ ακόμη και για είκοσι ευρώ.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Τα ποσοστά της εγκληματικότητας για το πρώτο εξάμηνο του 2009 εκτοξεύτηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Και πρόκειται για τα επίσημα, τα καταγεγραμμένα στοιχεία. Ούτε να φανταστούμε τι γίνεται στην πραγματικότητα. Πόσες εγκληματικές ενέργειες δεν καταγγέλλονται και δεν καταγράφονται ποτέ.

Εμπόριο όπλων

Η κατοχή και εμπορία όπλων στη χώρα μας σχεδόν διπλασιάστηκε, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε μεγάλο κόμβο διακίνησης όπλων, τα οποία «εισάγονται» κυρίως από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια. Από 9αρια όπλα μέχρι Καλάσνικοφ στις υπηρεσίες των παντός είδους εγκληματιών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για ληστείες, διαρρήξεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, ανθρωποκτονίες και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν καταγραφεί 1.000 περιστατικά παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής, φέτος, ο αριθμός εκτοξεύτηκε στα 1.811, καταγράφοντας αύξηση κατά 81,1%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στη δραστηριοποίηση κυρίως βουλγαρικών κυκλωμάτων που εισάγουν τέτοια όπλα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Παλαιότερα, αντίστοιχη δράση είχαν επιδείξει αλβανικές συμμορίες, όμως οι Βούλγαροι έριξαν τις τιμές στην παράνομη αγορά.

Ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις

Ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, σε όλες τις γωνιές της χώρας. Από κλοπές μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, μέχρι διαρρήξεις σπιτιών, ληστείες σε τράπεζες και χρηματαποστολές. Ανήλικοι κλέβουν τις τσάντες μαθητών, με την απειλή μαχαιριού, νεαροί εισβάλλουν σε σπίτια την ώρα που οι ιδιοκτήτες κοιμούνται, βάζουν τα Καλάσνικοφ στους κροτάφους τους και αρπάζουν όλα όσα «έχτιζαν» με το μεροκάματό τους χρόνια ολόκληρα. Αδίστακτοι ληστές σκοτώνουν μεροκαματιάρηδες υπαλλήλους βενζινάδικων, ΠΡΟΠΟ και ψιλικατζίδικων, όταν οι τελευταίοι «τολμήσουν» να προβάλλουν αντίσταση…

Τα περιστατικά καταγεγραμμένα. Πόσοι χαιρέτισαν το πρωί τους ανθρώπους τους που πήγαιναν στη δουλειά και δεν τους ξαναείδαν ποτέ; Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να επικηρύξουν τους ληστές – δολοφόνους, προσφέροντας χρήματα σε όποιον δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2009 έγιναν 38.937 διαρρήξεις, 5.361 περισσότερες από πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 15,9%. Την ίδια ώρα, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο, έγιναν συνολικά 2.843 ληστείες, 821 περισσότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Καταγράφηκε δηλαδή αύξηση κατά 40,6%!

Εάν δεν έχετε σοκαριστεί ακόμη, αρκεί να σκεφτείτε το εξής: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, κάθε ημέρα γίνονται 232 διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες…

Trafficking, βιασμοί και παιδεραστία

Η σωματεμπορία ανθεί στη χώρα μας. Εύκολο χρήμα, πολλοί οι «στόχοι» και συνήθως ακίνδυνοι. Χιλιάδες γυναίκες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, θύματα διεθνών κυκλωμάτων που τις φέρνουν στη χώρα μας με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, αλλά τις «πωλούν» και τις αναγκάζουν να εκδίδονται σε νόμιμους και παράνομους οίκους ανοχής, περιοδεύοντάς τες σε χωριά και πόλεις κυρίως της επαρχίας.

Και όχι μόνο γυναίκες. Μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, στις «υπηρεσίες» αρρωστημένων μυαλών. Είτε για να εξυπηρετούν τις σεξουαλικές τους ανωμαλίες ή ακόμη και για να εμπορεύονται τα όργανά τους.

Πέρυσι, το πρώτο εξάμηνο του 2008, είχαν καταγραφεί 165 περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Φέτος, το ίδιο διάστημα, ο αριθμός εκτοξεύτηκε στα 247. Η αύξηση δηλαδή, αγγίζει το 50%!

Από ASTRATV

Πηγή: Μαγνήτης

Σάντος ως το 2012!


ΠΑΟΚ και Φερνάντο Σάντος θα συνεχίσουν να πορεύονται μαζί μέχρι το 2012! Ο Πορτογάλος
συναντήθηκε την Παρασκευή με τους διοικούντες την ΠΑΕ κι έδωσαν τα χέρια για την επέκταση της συνεργασίας τους!

Ο Πορτογάλος τεχνικός, του οποίου το συμβόλαιο με τους Θεσσαλονικείς έληγε τον ερχόμενο Ιούνιο (2010) συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο του «δικέφαλου» Θοδωρή Ζαγοράκη και τον τεχνικό διευθυντή της ΠΑΕ Ζήση Βρύζα.

Οι τρεις άνδρες, δεν χρειάστηκε να συζητήσουν για πολύ ώρα για να έρθουν σε συμφωνία, αφού η συνεργασία του Πορτογάλου τόσο με τον «Ζαγόρ», όσο και με τον Βρύζα στα εξωαγωνιστικά και αγωνιστικά θέματα των «ασπρόμαυρων» είναι κάτι παραπάνω από άψογη.

Ετσι, ο Σάντος, του οποίου τα μακροπρόθεσμα σχέδια για τον ΠΑΟΚ συνάδουν απόλυτα μ' αυτά των διοικούντων, θα κάθεται στον πάγκο του «δικέφαλου», τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2012.

Ο Σάντος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Εστορίλ στης οποίας τον πάγκο κάθισε από το 1987 έως το 1994. Στη συνέχεια, ανέλαβε τις τύχες της Αμαδόρα, στην οποία εργάστηκε ως το 1998. Τότε έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αναλαμβάνοντας τα ηνία της Πόρτο στην οποία έμεινε μέχρι το 2001 και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο και δύο Σούπερ Καπ Πορτογαλίας.

Το 2001 κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ (κατέκτησε το Κύπελλο) και το 2002 μετακόμισε στον Παναθηναϊκό για να επιστρέψει στην Πορτογαλία το 2003 για λογαριασμό της Σπόρτινγκ. Το 2004 δοκίμασε ξανά την τύχη του στην ΑΕΚ, το 2006 επαναπατρίστηκε αυτή τη φορά για τους «αετούς» της Μπενφίκα, ενώ από το 2007 εργάζεται στον ΠΑΟΚ.

Πηγή: Εθνοσπόρ

Αρδαμέρι

Ιδού η πρώτη έδρα της επισκοπής Ερκουλίων, ήτοι Αρδαμέρεως...

Το Αρδαμέρι είναι ένα χωριό στην βόρεια πλαγιά του Χορτιάτη, με μεσαιωνική ρυμοτομία, κατά τα άλλα,οικιστικά παρατημένο. Υπήρξε από τον 10ο αιώνα μιά επισκοπή Ερκουλίων ήτοι Αρδαμέρεως- η επισκοπή αυτή μεταγενέστερα είχε έδρα τη Γαλάτιστα και τα χωριά της ήταν το Λιβάδι, το Ζαγκλιβέρι, τα Ραβνά, το Αδάμ, τα Δουμπιά, τα Σανά, τα Πετροκέρασα( Τοπλίκια) τα Σοποτνίκια (Ριζά) η Παλαιοχώρα, η Κρήμνη, το Παλαιόκαστρο (Καϊτζίκ) , ο Γεροπλάτανος, τα Ρεσιτνίκια( ο Αγιος Πρόδρομος) ο Στανός, ο Μελισσουργός (Λοζίκι) η Περιστερά και το Αρδαμέρι.

Ολα αυτά τα χωριά μνημονεύονται από τα χρόνια του βυζαντίου, μέσα σε έγγραφα, μαζί με χωριά που δεν υπάρχουν πιά.Μερικά είχαν άλλα ονόματα, πέρα από αυτά που βρίσκονται στη μνήμη πρίν τις μεσοπολεμικές μετονομασίες. Η επισκοπή διαλύθηκε στον μεσοπόλεμο.

Αρδαμέρι είναι σλαβόηχη λέξη και μάλιστα «αρχαϊκή»(άν ήταν νεότερη, δεν θα άρχιζε από «αρ» αλλά από «ρα»: Ρεάχοβα, Ραλένκοβα,Ραδομίρι). Εντύπωση προκαλούσε η ονομασία «Ερκουλίων». Ερκούλιοι αναφέρονται στα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια, ως μιά φυλή. Ερκούλιος, γένος Μιθραϊκό, ήταν ο Μαξιμιανός, ο συνεταίρος του Διοκλητιανού, από τα μέρη του Σιρμίου.Αλλά δεν υπηρέτησε ποτέ στην περιοχή της Σαλονίκης.

Εντούτοις, ανάμεσα στους σταθμούς της Εγνατίας οδού, βγαίνοντας από Θεσσαλονίκη, αναφέρεται η αλλαγή ίππων Duodecimum (στο δωδέκατο μίλι,δηλαδή στο μικρό οροπέδιο του Χορτιάτη, κάτω από το ομώνυμο χωριό και μετά ο σταθμός Herakleus stibus, δηλαδή ο Στίβος του Ηρακλή. Τοπογραφικά, πέφτει στα ριζά του βουνού που φιλοξενεί το Αρδαμέρι.Δεν μπαίνω σε άλλες, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, εκτός κι άν βρεθεί μουστερής.

Στο Αρδαμέρι δεν σώθηκαν πολλά βυζαντινά, αν και η περιοχή διαθέτει αρκετά: ένα ιερό στο χωριό Αδάμ, τον Αγιο Ανδρέα της Περιστεράς,τον πύργο και τους μύλους της Γαλάτιστας,τα «μυλοστάσια» που κατεβαίνουν από τον Πρόδρομο προς την Ολυνθο (μυλοστάσια δώδεκα κρατούντα τον εκείσε ποταμόν άχρι της τούμβης της μεγάλης του Αγίου Μάμαντος) αλλά και άλλα ενδιαφέροντα, που τα έχω φωτογραφήσει, αποτυπώσει και χαρτογραφήσει μεταξύ 1971 και 1983. Ειδικά γιά το Αρδαμέρι, σώζεται μιά συμφωνία, μεταξύ πρώτης και δεύτερης χριστιανικής χιλιετίας ,γιά τον καθορισμό των ορίων ανάμεσα στην Περιστερά και στο Αρδαμέρι. Πρώτος τόμος εγγράφων της Λαύρας,1970.

Την είχα διαβάσει το 1971 και μου είχε μείνει ένα βουνάκι , το Δελβίνο. Οταν ανέβηκα στο χωριό γιά να δώ τι σώζονταν, μπήκα σε ένα καφενείο και ρώτησα γιά όλα τα τοπωνύμια και τα ονόματα που περιείχε το έγγραφο. Σηκώθηκαν αρκετοί κάτοικοι και μου είπαν τα παρονόματά τους, ίδια με του εγγράφου. Τον Δελβίνο τον έλεγαν Δελβίνι. Ακόμη και σήμερα τσακώνονται γιά τα όρια με την Περιστερά.

Από μνημεία, το κυριότερο είναι η Κοίμηση,ναός του 1863, χτισμένος σε παλιότερη βασιλική, της οποίας σώζονταν αρκετά γλυπτά ενσωματωμένα στην τοιχοποιία, κι άλλα, κυρίως κιονίσκοι από θωράκια, φυτεμένα στην νότια αυλή.Δεν θυμάμαι με ποιόν αρχαιολόγο πήγαμε αργότερα, με τον μακαρίτη Σωτήρη Κίσσα ή την Πέπη Μαρκή, και «κηρύχτηκε». Υπάρχει στην ιστοσελιδα του Υπουργείου, μαζί με καμιά δέκα ή δεκαπέντε άλλα που έτυχε να συμβάλω στην κήρυξή τους εκείνα τα χρόνια, 1980-84.

"Χαρακτηρίζουμε ως κτίσμα που έχει ανάγκη από ειδική κρατική προστασία τον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Κοινότητας Αρδαμερίου Ν. Θεσσαλονίκης, διότι έχει ιστορία και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο Ναός κτίστηκε το 1863 στη θέση παλιότερης βασιλικής από την οποία σώζεται τμήμα μαρμάρινου επισκοπικού θρόνου. Στο ναό υπάρχουν εντοιχισμένα πολλά αρχιτεκτονικά μέλη ρωμαϊκών, χριστιανικών και βυζαντινών χρόνων ".[ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1Φ34/21647/475/4-5-1983 - ΦΕΚ 344/Β/16-6-1983].

Τις προάλλες ο Σβάρτσιχ πήγε να δεί το Αρδαμέρι με τη Λούδη του και μό΄στειλε φωτογραφίες. Το μνημείο όπως το ήξερα, αλλά όχι εντελώς: καινουργώσανε το 2004 το καμπαναριό και ήβαλαν μιά μεγάλη επιγραφή να μνημονεύει το γεγονός.

Μπράβο στον άνθρωπο που ήβαλε τα λεφτά του. Κρίμα στο τέρας που κατασκεύασε. Βλέπετε, δεν υπάρχουν υποτίθεται κονδύλια. Και οι αρχαιολογικές εργολαβίες είναι τεράστιες, τερατώδους ύψους. Αυτές είναι δουλειές που πρέπει να γίνονται από υπηρεσιακό συνεργείο και δι΄αυτεπιστασίας.Αυτη η εκκλησία, ήθελε κάποιος να νοικιάσει μιά σκαλωσιά γιά δυό μήνες, να την αρμολογήσουν όπου έπασχε, με συμβατό κονίαμα, να σεβαστούν τα λιθανάγλυφα, να φρόντιζαν ζητήματα θέρμανσης, καλωδίων και παρόμοια, να σοβάτιζαν τα πρόσφατα, να κρατούσαν αρμολόι στα παλιά.

Να βάλουν και μιά ταμπέλα στην αυλή, μιά στην είσοδο του χωριού, να στείλουν και μιά καλή φωτογραφία σε καμιά αυτοδιοικητική ιστοσελίδα, κι άντε να περιμένανε την επόμενη ή μεθεπόμενη γενιά ,που υποτίθεται θα σέβονται περισσότερο αυτές τις πέτρες.Αντ΄αυτού, αυτοσχεδίασαν στου κασίδη το κεφάλι, με όλην την έπαρση και την καύχηση του άσχετου,άσε που ξόδεψαν τα διπλάσια ,μές στο νερό.

Μπά, μήτε στο Αρδαμέρι πρόκειται να πατήσω.Και δεν πρόκειται να πω κακιά κουβέντα γιά κανέναν αιώνα που πέρασε και δήθεν αδίκησε τα μνημεία μας. Ευτυχώς οι Ερκούλιοι υπάρχουν ακόμη ,και τσακώνονται γιά το Δελβίνι, παρ΄όλες τις καποδιστριακές ονειρώξεις....

Πηγή: ΠΕΤΕΦΡΗΣ

Θυμόμαστε σε μια επίσκεψη μας στο Αρδαμέρι, έναν γέροντα 93 χρονών να μας λέει "ρε παιδιά εμείς Χαλκιδικιώτες είμαστε, τότε με τη Γερμανική κατοχή μας δώσανε στην Θεσσαλονίκη". Μας μιλούσε 3 ώρες και μας είπε όλη την ιστορία της Χαλκιδικής. Μας είπε απίστευτες λεπτομέρειες και για την τουρκοκρατία και για τον Μακεδονικό Αγώνα και άλλα πολλά.

Στο τέλος μας λέει "δεν τα θυμάμαι και καλά ρε παιδιά γιατί έχω πάθει και τρία εγκεφαλικά" και "να ξανάρθετε αν ζω ως τότε". Τελικά πρέπει να ξαναπάμε...

Αναβάλλεται ο σημερινός αγώνας ΝΙΚΗΣ Πολυγύρου - Απόλλωνα Καλαμαριάς


Ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας της ΝΙΚΗΣ Πολυγύρου, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα 14-8-09, αναβάλλεται λόγω της αποχής των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Καλαμαριάς από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ομάδα τους!

Επικίνδυνα πολιτικά καραγκιοζιλίκια στην Κατερίνη



Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος μαζί με τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη στην Κουλούρα Σβορώνου Κατερίνης, στις 11/8/2009 επιθεωρούν υπό κατασκευήν αρδευτικό έργο για το Αγρόκτημα Κατερίνης.

Πριν λίγο καιρό στην Κατερίνη σκοτώθηκε εργάτης του Δήμου μέσα σε χαντάκι τριών μέτρων γιατί δεν υπήρχαν μέτρα αντιστήριξης.

Βλέπετε εσείς πουθενά να υπάρχουν μέτρα αντιστήριξης στο χαντάκι αυτό που επιθεωρούν; Καλά τον ντύσανε τον Αλβανό εργάτη με το φωσφορούχο γιλέκο και του φορέσανε και ένα πλαστικό κράνος, τα μέτρα αντιστήριξης κύριοι πολιτικάντηδες που είναι;

Από δηλώσεις πρώτοι...

Αυτός ο απαράδεκτος Δήμαρχος βγήκε να επιθεωρήσει και άλλο χαντάκι χωρίς μέτρα αντιστήριξης; Και μάλιστα παρουσία υφυπουργού; Φιλότιμο δεν υπάρχει;

Αυτός ο Δήμαρχος μετά το τραγικό γεγονός του θανάτου του άτυχου εργάτη, έχει μούτρα να επιθεωρεί άλλο έργο χωρίς μέτρα αντιστήριξης; Δεν ντρέπονται λίγο;

Η επίσκεψη του Υφυπουργού έγινε τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν το είχαμε δημοσιεύσει τότε, γιατί είχαμε σταματήσει τις δημοσιεύσεις για λίγες μέρες.

Οι φωτογραφίες και τα παλαιότερα κείμενα είναι από το φιλικό blog της Πιερίας, Λευτεριά

Δολοφόνησαν τον Λαβέλ Φέλτον


Πέθανε ο πρώην παίκτης του Ηρακλή και της ΑΕΚ, Λαβέλ Φέλτον. Άγνωστος πυροβόλησε τον 30χρονο Αμερικανό γκαρντ στο Μιλγουόκι χθες τη νύχτα, την ώρα που ο Φέλτον είχε σταθμεύσει το όχημά του σε βενζινάδικο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο... κεφάλι.

Απαρηγόρητη η 26χρονη σύζυγός του, Ντέγια, στην κηδεία του σήμερα στο Γουισκόνσιν, η οποία μένει μόνη με δύο παιδιά, τη δίχρονη Σιμίαρ και τον πεντάχρονο Τζόζεφ.

Την περασμένη σεζόν ο Φέλτον φόρεσε τη φανέλα της γερμανικής Πάντερμπορν Μπάσκετς. Στην Ευρώπη, εκτός από τη φανέλα του Ηρακλή (2005-2006) και της ΑΕΚ (2006-07), έχει αγωνιστεί στη Βιλερμπάν (Γαλλία), στον ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)
και την Μπουιούκ Κολέτζ Άγκυρας (Τουρκία)

Πηγή: troktiko

Γεωργιανοί έδερναν και βασάνιζαν νεαρό Κατερινιώτη στο κέντρο της πόλης!

Ανάστατοι και εξοργισμένοι είναι οι πολίτες της Κατερίνης από τον άγριο ξυλοδαρμό σε βάρος νεαρού Κατερινιώτη από Γεωργιανούς χτες το βράδυ στο κέντρο της Κατερίνης, ο οποίος μαρτύρησε κυριολεκτικά αβοήθητος στα χέρια των προκλητικών αλλοδαπών.

Όλα ξεκίνησαν χτες το βράδυ στις 10 περίπου στο Πάρκο της Κατερίνης, όταν ένας Γεωργιανός έπεσε με το ποδήλατο του πάνω στο ποδήλατο, στο οποίο επέβαινε ο 22χρονος Κατερινιώτης.

Αποπειράθηκε να τον σφάξει με μαχαίρα!

Ο Γεωργιανός γρονθοκόπησε αμέσως τον 22χρονο και μαζί με άλλους ομοεθνείς του, άρχισαν να τον καταδιώκουν στο κέντρο της Κατερίνης. Ο νεαρός μπήκε τρέχοντας μέσα σε ένα γυράδικο, για να ζητήσει βοήθεια και αμέσως ξοπίσω του όρμησε ένας από τους διώκτες του και αφού άρπαξε από το κατάστημα ένα τεράστιο μαχαίρι αποπειράθηκε να σφάξει τον 22χρονο Κατερινιώτη. Ο νεαρός κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας, ενώ ο ιδιοκτήτης του γυράδικου πρόλαβε να αρπάξει το μαχαίρι από τα χέρια του Γεωργιανού.

Οι Γεωργιανοί συνέχισαν να καταδιώκουν τον νεαρό, τον οποίο έπιασαν πιο κάτω αποκαμωμένο και άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα, ενώ παράλληλα τον έβριζαν χυδαία: "πούστη Έλληνα θα πεθάνεις". Τον απήγαγαν από εκείνο το σημείο και αφού τον έσυραν σε μια απόσταση πάνω από 700 μέτρα τον ξαναπήγαν στο Πάρκο της Κατερίνης, όπου συνέχισαν να τον βασανίζουν και να τον δέρνουν άγρια, ώσπου τελικά έφτασαν αστυνομικοί και συνέλαβαν δύο από τους δράστες, ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις. Ο νεαρός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Οι συλληφθέντες κρατούνται στα κρατητήρια της ασφάλειας Κατερίνης και αύριο θα οδηγηθούν στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Το προκλητικό συμβάν έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες της Κατερίνης, ενώ οι συγγενείς του θύματος εξοργισμένοι απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Oι πολίτες αγανακτισμένοι καταγγέλουν ότι φοβούνται κατά τις νυχτερινές ώρες να κυκλοφορήσουν στο Πάρκο της Κατερίνης, όπου μαζεύονται σε ορισμένα σημεία μονίμως παρέες Γεωργιανών, οι οποίοι μεθοκοπούν και προκαλούν τους περαστικούς.

Πηγή: Λευτεριά

Τελικά το επανίδρυσε το κράτος η Νέα Δημοκρατία;

Ωραία επανίδρυση...

Εγκληματικά στοιχεία κατά φιλήσυχων πολιτών...

Καλά κάνει τα μπανάκια του ο Καραμανλής αμέριμνος ενώ τα πάντα διαλύονται γύρω του, αυτός δεν νοιώθει, ζει σε άλλον πλανήτη...

Λάρισα: Βάνδαλοι κατά ζώντων... Και νεκρών!


ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΚΟΨΑΝ ΜΕ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΦΡΟΥΡΙΟ, ΑΒΕΡΩΦ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Ν. ΠΟΛΙΤΕΙΑ

* Βοήθεια από τους κατοίκους ζητά η δημοτική αρχή

* Ξήλωσαν την προτομή Λαμπρούλη στο Φρούριο

Της Λένας Κισσάβου

Ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο οικολογικής καταστροφής για τη Λάρισα, έχει αναστατώσει πολίτες και περισσότερο τη Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρισας, που καθημερινά μετρά τα μεγάλα πλήγματα που δέχεται το πράσινο στην πόλη.

Έκλεισαν και το Iχnos οι κύριοι της Google

Eπαναφέρει τον σκληρό φασισμό στην Ελλάδα Ο Καραμανλής; Καλά είναι δυνατόν να πιστεύει ότι μπορεί για πολύ καιρό να κυβερνά την χώρα με τέτοιες μεθόδους; Είναι δυνατόν να πιστεύει ότι μπορεί να φιμώσει το διαδίκτυο και να μην βγαίνουν οι βρωμιές και λεηλασίες του δημόσιου χρήματος που έχουν κάνει;

Είναι δυνατόν να νομίζουν ότι εστί θα γλυτώσουν από την δημόσια κατακραυγή και την καταβαράθρωση τους στον πολιτικό καιάδα; Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αποκαλύπτουμε τις βρωμιές όλων με οποιοδήποτε τίμημα ας το καταλάβουν ,και ας αφήσουν αυτά τα κόλπα .Τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Δέκα θα ανοίξουμε αύριο κιόλας νέα Blogs ,πιο αποκαλυπτικά.

Κάθε ένας από εμάς θα έχει και ένα blog Όπως έχει το δικαίωμα για να τους βγάζει τις πολιτικές βρώμες τους. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. στην δημοκρατία δεν περνάνε αυτά .προς το παρόν θα φιλοξενηθούμε στο ixnos1 για μερικές ημέρες γιατί έχουμε κάνει αίτημα εξέτασης του περιεχομένου του Blog .όχι τίποτε άλλο για να ξέρουμε ποιους όρους παραβιάσαμε. Το ixnos έτσι και αλλιώς ήταν από τα πρώτα που είχε μπει στο στόχαστρο των φασιστών λογω των αποκαλύψεων που είχε κάνει ,και μας είχαν βάλει επισήμανση. Τώρα το πήγαν στα άκρα. Κακό του κεφαλιού τους .

Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε παραβιάσει κανένα κανόνα και ζητήσαμε εξέταση του περιεχομένου του blog από την Google .θα περιμένουμε πρώτα την απάντηση και μετά θα αντιδράσουμε με όσα μέσα μας διαθέτει η διεθνής νομοθεσία. Να το αφήσουμε πάντως έτσι το σοβαρό αυτό θέμα της φίμωσης των πολιτών, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Θα καταγγείλουμε αυτή την ενέργεια διεθνώς.

Διαβάστε και αυτό.

Πηγή: Ixnos

Φιλικό με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς η ΝΙΚΗ



Η ΝΙΚΗ Πολυγύρου και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, δίνει το δεύτερό της φιλικό
παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Το παιχνίδι θα γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Πολυγύρου, σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009.Καλούνται όλοι οι φίλαθλοι να παραβρεθούν στο στο γήπεδο να γνωρίσουν την ομάδα αγωνιζόμενη!

Το παιχνίδι ΝΙΚΗ Πολυγύρου - Απόλλωνας Καλαμαριάς θα αρχίσει στις 18:00