Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Πύρινη κόλαση από το Γραμματικό έως τον Μαραθώνα


Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Σκύρο, Κάρυστο

Τα πυκνά σύννεφα καπνού από την ανεξέλεγκτη φωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Παρασκευής στο Γραμματικό, στην περιοχή Βαρνάβα και στον Μαραθώνα, έκρυψαν τον ήλιο στην Αττική.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 21:40 χθες το βράδυ στην περιοχή Σέσι στο Γραμματικό. Ωστόσο το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς στο ρέμα που χωρίζει το Γραμματικό από τον Βαρνάβα, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά έφτασε και στο Μαραθώνα, ενώ κατευθύνεται και προς τη Σταμάτα.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ καθιστούν το έργο της πυρόσβεσης εξαιρετικά δύσκολο, ενώ η φωτιά κατακαίει δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 10χλμ. και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη, ενώ απειλούνται και σπίτια. Η φωτιά έχει φτάσει και στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, ενώ έχουν κλείσει οι δρόμοι από Γραμματικό προς Βαρνάβα και από Βαρνάβα προς παραλία Βαρνάβα.

Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης των διαφόρων εστιών με νερό και κλαδιά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, έχουν καεί τουλάχιστον 4 σπίτια, ενώ μεταδίδουν και πληροφορίες για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στο Γραμματικό.

Επίσης έχει ξεκινήσει η προληπτική διαδικασία εκκένωσης του στρατοπέδου στο Βαρνάβα, όπου αυτή την ώρα μεταφέρονται πυραυλικά συστήματα, ώστε σε περίπτωση που η φωτιά φτάσει στο στρατόπεδο να αποτραπούν τα χειρότερα και να μένει μόνο από τους στρατιώτες να εγκαταλείψουν το σημείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις φλόγες απειλείται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι οι κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Επίσης κανένα πρόβλημα από το σύννεφο καπνού που σκεπάζει τον ουρανό, δεν αντιμετωπίζει ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στα βόρεια του νομού Αττικής ο ήλιος έχει κρυφτεί από τον καπνό, ενώ ο ουρανός βρέχει στάχτες.

Στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν 35 πυροσβεστικά οχήματα με 121 πυροσβέστες και 50 άτομα του πεζοπόρου τμήματος. Επίσης επιχειρούν 12 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι φλόγες απειλούν κατοικίες σε Γραμματικό και Βαρνάβα, ενώ η φωτιά πλέον έφτασε και στο Καλέντζι,στον Μαραθώνα, ενώ οι φλόγες κατευθύνονται και στη Σταμάτα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα της φωτιάς στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στις περιοχές Μαριές, Στρογγυλό και Στόμιο, όπου μέχρι στιγμής έχουν καεί 3.000 στρέμματα δάσους. Στη περιοχή επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

Ακόμη δύο πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, στη Κάρυστο και στη Σκύρο. Συγκεκριμένα στη Κάρυστο η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πλατανιστός. Στο σημείο επιχειρούν 7 οχήματα και 15 πυροσβέστες.

Στη Σκύρο, στη θέση Ασπούς, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 7 οχήματα με 19 πυροσβέστες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: