Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

«Πύρινη κόλαση» κατακαίει στον Γραμματικό

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στην περιοχή Σέσι, στο Γραμματικό. Το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν νωρίτερα το πρωί προς τον Βαρνάβα αλλά ο άνεμος γύρισε προς το Γραμματικό, και πλέον οι φλόγες απειλούν σπίτια της κατοικημένης περιοχής του Γραμματικού.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας. Έκαψε ξερά χόρτα και περιορισμένης έκτασης δασική περιοχή, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στην Μαγούλα.

Σε εξέλιξη είναι και η τριμέτωπη πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Πυκνά σύννεφα καπνού και στάχτης έχουν καλύψει την Αθήνα από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Σέσσι Γραμματικού και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς, μέσα στο ρέμα που χωρίζει το Βαρνάβα από το Γραμματικό. Αυτή την ώρα, η φωτιά περνάει από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και κατευθύνεται προς τη λίμνη Μαραθώνα.

Ο δρόμος από Γραμματικό προς Βαρνάβα, καθώς και ο δρόμος από Βαρνάβα προς παραλία Βαρνάβα έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 10χλμ. και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με 35 οχήματα, 100 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, 8 αεροσκάφη τύπου καναντέρ και 5 ελικόπτερα και που αυξάνονται συνεχώς. Τα αεροσκάφη εντάχθηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας.

Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη λόγω των ισχυρών κι ευμετάβλητων ανέμων έντασης 5 μποφόρ, με κατεύθυνση ανατολικά και βόρειοανατολικά προς Μαραθώνα, που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες.

Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές σε τρεις περιοχές της Ζακύνθου, στα Στόμια, το Στρογγυλό και τις Μαριές.

Μιλώντας στη ΝΕΤ-105,8 ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Νίκος Βούλγαρης, σημείωσε ότι απειλούνται σπίτια στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την κοινότητα.

Ως «κόλαση» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ο πρόεδρος της Κοινότητας του Γραμματικού Νίκος Κούκης, εκφράζοντας φόβους για απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εκτιμώντας ότι έχουν καεί πάνω από 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Ακόμα, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής και υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στη Μαγούλα.

Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές σε τρεις περιοχές της Ζακύνθου, στα Στόμια, το Στρογγυλό και τις Μαριές.

Στις περιοχές, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο φωτιάς, επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο δήμαρχος Ελατίων Νίκος Θεοδόσης, που έχει κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, καθώς καίγονται δύσβατες περιοχές. Όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πτώση των ανέμων που παρατηρείται σήμερα, θα βοηθήσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια, Ανατολική και Δυτική Αττική, Αθήνα και Πειραιά.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να προστατευθούν τα δασικά συμπλέγματα του νομού Αρκαδίας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιάς, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας απαγορεύτηκε όλο το 24ωρο η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στο Μαίναλο και σε όλα τα δάση του νομού.

Επίσης, εντάθηκαν οι περιπολίες εθελοντικών οργανώσεων και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα δάση και το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως και τις 24 Αυγούστου λόγω των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την περιοχή.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: