Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Επεισόδια στην Άγκυρα – Καταγγέλλουν νοθεία στις δημοτικές εκλογές

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στην Άγκυρα μεταξύ οπαδών του αντιπολιτευόμενου κεμαλιστικού κόμματος CHP και αστυνομικών δυνάμεων.

Η αναταραχή σημειώνεται έξω από το  κτήριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου όπου το  CHP κατέθεσε αίτηση επανακαταμέτρησης των ψήφων καθώς καταγγέλλει νοθεία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού στην Άγκυρα εναντίον χιλιάδων υποστηρικτών του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Οι περίπου 2.000 συγκεντρωμένοι, που ζητούν νέα καταμέτρηση των ψήφων στην Άγκυρα, φώναζαν «κλέφτη Ταγίπ», αναφερόμενοι στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και «YSK, ο λαός είναι μαζί σου», προτού επέμβει η αστυνομία.

Ειδικότερα το CHP ισχυρίζεται πως η επανεκλογή του κυβερνητικού ισλαμιστή δημάρχου της τουρκικής πρωτεύουσας Μελίχ Γκιοκτσέκ είναι αποτέλεσμα νοθείας και παρατυπιών και ότι πραγματικός νικητής είναι ο υποψήφιος που στηρίζεται από το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Μανσούρ Γιαβάς.

Ο υποψήφιος του CHP για τη δημαρχία της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς διαβεβαίωσε, σε μήνυμα το οποίο δημοσιοποίησε μέσω του Twitter παρά τον αποκλεισμό του ιστότοπου που αποφάσισε η κυβέρνηση, πως μια νέα καταμέτρηση θα επέτρεπε «να ειπωθεί η αλήθεια».

Ο πολύ λαϊκιστής και αμφιλεγόμενος δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το πρωί ότι κέρδισε μια πέμπτη διαδοχική θητεία συγκεντρώνοντας το 44,79% των ψήφων, έναντι 43,77% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του Μανσούρ Γιαβάς. Τους δύο αντιπάλους χωρίζουν μόνο 32.000 ψήφοι σε 3 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Αμφισβητεί το CHP και τα αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη

Ο υποψήφιος του CHP στην Κωνσταντινούπολη, ο Μουσταφά Σαριγκιούλ, ο οποίος ηττήθηκε καθαρά την Κυριακή, αμφισβήτησε κι αυτός σήμερα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σ' αυτή τη μεγαλούπολη των 15 εκατ. κατοίκων.

«Όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν και πάλι ώστε οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης να αποδεχθούν ήρεμα τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σαριγκιούλ προς τους δημοσιογράφους, «η χώρα μας είναι πολύ σημαντική για να γίνει παίγνιο εκλογικής νοθείας και πολιτικών ελιγμών».

Ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς, ο οποίος ανήκει στο AKP, επανεξελέγη την Κυριακή με 48% των ψήφων, έναντι 40,1% του Σαριγκιούλ.

Ενδεικτικό της πολιτικής έντασης που επικρατεί στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι και το κυβερνών κόμμα αμφισβήτησε την νίκη, με μικρή διαφορά, του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στα Άδανα (νότια Τουρκία).

Μπροστά σ' αυτή τη χιονοστιβάδα από προσφυγές, ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν κάλεσε τους ψηφοφόρους και τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν ηρεμία. «Είναι μια νομική διαδικασία, θα δούμε τι θα βγει», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τις πολυάριθμες διακοπές στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη χώρα, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ απέρριψε όλες τις υποψίες.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: