Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη


Αντικείμενα από την έκθεση με τίτλο «Γυάλινος κόσμος» που χρονολογούνται από το 14ο π.Χ. αιώνα (ύστερη Εποχή του χαλκού) μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Δύο εκθέσεις που αναπλάθουν τη ζωή και το θάνατο στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη και αφηγούνται την ιστορία των καθημερινών πρωταγωνιστών της πόλης παρουσιάζονται, από χθες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της συμπρωτεύουσας.

Η πρώτη, μόνιμη έκθεση, φέρει τον -δανεισμένο από επιγραφή σαρκοφάγου τίτλο- «Αγρός, οικία, κήπος, τόπος», είναι οργανωμένη σε δύο ενότητες και παρουσιάζεται στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου. Αναπαριστώνται ένα νεκροταφείο και μία πλούσια αστική οικία, από την εποχή ακμής για την πόλη (2ος - 4ος μ.Χ. αιώνας).

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται δύο χαρακτηριστικοί τύποι μαρμάρινων ταφικών μνημείων. Εβδομήντα πέντε σαρκοφάγοι και βωμοί, έργα τοπικών εργαστηρίων ή εισαγωγής, είναι τοποθετημένοι εκατέρωθεν ενός δρόμου, όπως ακριβώς τοποθετούνταν στην αρχαιότητα. Οι επιγραφές των μνημείων προσφέρουν στους επισκέπτες σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή της πόλης.

Στο δεύτερο μέρος αναπαρίσταται μία φανταστική πλούσια αστική οικία. Γύρω από μία εσωτερική αυλή, με περιμετρική κιονοστοιχία, αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια, η τραπεζαρία, ο χώρος υποδοχής, η κουζίνα, η αποθήκη, το λουτρό και το αποχωρητήριο. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με σπαράγματα αυθεντικών ψηφιδωτών δαπέδων που έχουν βρεθεί στην πόλη.

«Γυάλινος κόσμος», τιτλοφορείται η άλλη έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2010, παρουσιάζοντας γυάλινα αντικείμενα από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη βόρεια Θεσσαλία, που χρονολογούνται από το 14ο π.Χ. αιώνα (ύστερη Εποχή του Χαλκού) μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. Σκεύη φαρμακευτικά, ιατρικά, πόσης και βρώσης, αρωματοδοχεία, λυχνίες και διακοσμητικά αντικείμενα, συμπεριλαμβάνονται στα ευρήματα που εκτίθενται.

Τα αντικείμενα πλαισιώνονται από σύγχρονα γυάλινα έργα τέχνης δανεισμένα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Παράλληλα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για την Ιστορία του Γυαλιού, συνέδριο με θέμα την Ιστορία του γυαλιού, από σήμερα μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: