Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Δύσκολες μέρες για τον κ.Γκρουέφσκι..

* Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών της ΠΓΔΜ σκληραίνει περαιτέρω τη στάση του αποσύροντας τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο.

* Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια παίρνει θέση στην αναδυόμενη Σκοπιανο-βουλγαρική κόντρα τονίζοντας πως η ΠΓΔΜ«δεν θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν».

Μετά τους Βούλγαρους και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, Μεντούχ Θάτσι, ανεβάζει τους τόνους και θέτει θέμα βέτο, αυτή τη φορά από την Αλβανία, στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αλβανός πολιτικός, που ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τις ερχόμενες ημέρες τη Σόφια και θα έχει επαφές με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, θα του ζητήσει να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Κι αυτό, όπως εξήγησε, υπαγορεύεται από την... τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση και σε σύγκρουση με τους γείτονες, καθώς και από τις συνεχιζόμενες διακρίσεις σε βάρος των Αλβανών σε όλες τις σφαίρες της ζωής.

Ο Μ. Θάτσι, ο οποίος παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια Ερβάν Φουέρε και των ΗΠΑ Φιλίπ Ρίκερ, ανακοίνωσε ότι από αυτή την εβδομάδα οι βουλευτές του κόμματός του θα απέχουν από την Βουλή, έως ότου πέσει η σημερινή κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως είπε χαρακτηριστικά, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Τίρανα με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Οπως ανέφερε, σκεφτόταν να του ζητήσει η Αλβανία να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά άλλαξε τελικά γνώμη, επειδή φοβήθηκε μήπως παρεξηγηθεί, κάτι όμως που έχει αποφασίσει να γίνει στην επόμενη συνάντησή τους.

Ο Αλβανός πολιτικός μίλησε με σκληρά λόγια για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, με αφορμή τη συμπλήρωση αυτές τις μέρες οκτώ χρόνων από τότε. Οπως είπε, μοιάζει με κηδεία και η συμφωνία δεν λειτουργεί.Ιδιαίτερη σημασία όμως αποκτά η επίσκεψη του Θάτσι στη Βουλγαρία και η κρίση μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας δεν έχει ξεπεραστεί, ενώ η τελευταία αναμένει την απάντηση για το διάβημα της περασμένης εβδομάδας. «Πρέπει να είμαστε φίλοι με τις γειτονικές χώρες. Πρέπει να κάνουμε συμβιβασμό. Οι σοβαροί πολιτικοί κάνουν συμβιβασμούς», είπε ο Θάτσι.

Παρέμβαση όμως στο θέμα της κρίσης Σκοπίων - Σόφιας έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, όταν ρωτήθηκε για τις απειλές της Βουλγαρίας ότι θα βάλει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ο κ. Ρίκερ ζήτησε από όλα τα μέρη να απέχουν από εικασίες (σπέκουλες) και ότι πρέπει μέσω διπλωματικών συνομιλιών να επιλύσουν τα αμοιβαία προβλήματα. Ομως ο Αμερικανός πρέσβης διατύπωσε και μια σαφή αιχμή κατά της ΠΓΔΜ. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη χώρα στη διαδικασία για την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε προσθέτοντας όμως ότι η ΠΓΔΜ «δεν θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν».

(Άρθρο του Χρ.Τελίδη/Αναδημοσιεύεται από το "Έθνος")

Πηγή: Greece Salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: