Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ένα σχέδιο, πολλές ... ανατροπές: Τι προβλέπει ο "Καλλικράτης" για την Κεντρική Μακεδονία


Της Μαρίας Καραούλη

Και ενώ το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που δηλώνουν αντίθετοι με τα όσα προτείνει, τονίζοντας πως δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Χαλκιδική: Κυρίαρχος ο Δριβελέγκας

Πέντε θα είναι οι νέοι δήμοι στη Χαλκιδική από τους 14 υπάρχοντες σήμερα. Το υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε την πρόταση της ΤΕΔΚ του νομού, ωστόσο ήταν μια πρόταση που είχε κάνει πολύ νωρίτερα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε με σθένος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας.

Βλέποντας κανείς τους πέντε νέους δήμους της Χαλκιδικής πρωτίστως διαπιστώνει τη νέα ονομασία δύο δήμων. Ο δήμος της βόρειας Χαλκιδικής (πρώην Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων - Ακάνθου) ονομάζεται δήμος Αριστοτέλη και ο δήμος Μουδανιών που περιλαμβάνει πλέον το δήμο Τρίγλιας και Καλλικράτειας ονομάζεται “δήμος Νέας Προποντίδας”, λόγω των προσφύγων προφανώς που ήρθαν από περιοχές που βρίσκονται στην Προποντίδα της Μ. Ασίας.

Κόντρα για τις έδρες

Η δεύτερη επισήμανση είναι οι έδρες. Δύο απ’ αυτές είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις και τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν. Στο δήμο Αριστοτέλη η έδρα θα είναι η Ιερισσός, κάτι για το οποίο εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους οι κάτοικοι της Ανραίας, οι οποίοι θεωρούν υπαίτιο τον βουλευτή Γιάννη Δριβελέγκα. Όπως δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της Αρναίας, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα διεκδικήσουν την έδρα, δεδομένου ότι το σχέδιο “Καλλικράτης” μπαίνει από σήμερα σε διαβούλευση.

Με ποιον τρόπο θα επιλέξουν να διαβουλευτούν οι κάτοικοι της Αρναίας είναι θέμα χρόνου να το μάθουμε, όπως και το πώς θα αντιδράσουν οι κάτοικοι του Ν. Μαρμαρά που έτρεφαν ελπίδες, να πάρουν την έδρα του δήμου Σιθωνίας, καθώς τώρα που μπαίνει στο νέο δήμο η Τορώνη βρίσκονται πιο κεντρικά από τη Νικήτη που επελέγη ως έδρα. Βέβαια οι κάτοικοι του Ν. Μαρμαρά δεν έθεσαν ποτέ στο παρελθόν θέμα έδρας αλλά ήθελαν το Ν. Μαρμαρά αυτόνομο δήμο.

Ο δήμος Πολυγύρου, αν και θα επιθυμούσε διακαώς την προσάρτηση της Σιθωνίας, τελικά φαίνεται πως θα βολευτεί με την Ορμύλια, τον Ανθεμούντα και τα Ζερβοχώρια.

Η Καλλικράτεια μάλλον δεν είναι και τόσο ικανοποιημένη από την εξέλιξη του νέου δήμου, όπως και τα Μουδανιά, που αποφάσισαν στο δημοτικό τους συμβούλιο να ζητήσουν τρεις δήμους, παίρνοντας στα διοικητικά τους όρια τη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Οι μόνοι που είναι απόλυτα ικανοποιημένοι είναι οι Κασσανδρινοί και τώρα η μάχη μεταφέρεται στις πολλές και ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες για το δημαρχιακό θώκο…

Η νέα χωροταξία των δήμων είναι φανερό πως έχει τη σφραγίδα του βουλευτή Γιάννη Δριβελέγκα. Κι αν πριν από δώδεκα χρόνια “αρχιμάγειρας” του Καποδίστρια ήταν ο άσπονδος εχθρός του Χρήστος Πάχτας, σήμερα ο Γιάννης Δριβελέγκας απέδειξε ποιος έχει το πάνω χέρι στους κομματικούς συσχετισμούς στη Χαλκιδική και ποιος έχει ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση. Είναι σίγουρο πως θα χρεωθεί τις αντιδράσεις, απ’ όπου κι αν υπάρξουν, για τον “Καλλικράτη”, ωστόσο ο Γιάννης Δριβελέγκας είναι ο αδιαμφισβήτητος ρυθμιστής των δεδομένων στο νομό. Το αν θα του βγει σε καλό, θα το δείξει ο χρόνος…


Πέλλα: Τρία σενάρια για ένα δήμο

Οι κυβερνητικοί βουλευτές επικράτησαν του κόμματος στο νομό Πέλλας κατορθώνοντας, με τον γνωστό τρόπο, να βάλουν αστερίσκο στο σχέδιο “Καλλικράτης” στέλνοντας στη διαβούλευση τη δημιουργία δύο επιπλέον δήμους.

Έτσι, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, που πρότεινε η ΤΕΔΚ του νομού και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, οι έντεκα δήμοι της Πέλλας μειώνονται σε τρεις, στα όρια των παλιών επαρχιών Έδεσσας, Αριδαίας και Γιαννιτσών, όμως στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών διατυπώνεται και το εναλλακτικό σενάριο της συγκρότησης πέντε και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα “κλειδώσει”. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από τις πιέσεις που άσκησαν οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, καθώς, σύμφωνα με τους συσχετισμούς, από τους πέντε δήμους εν δυνάμει μπορεί το ΠΑΣΟΚ να “πάρει” τους τέσσερις…

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση των δήμων: Έδεσσας με έδρα την Έδεσσα αποτελούμενο από τους δήμους Βεγορίτιδος και Έδεσσας. Το δήμο Αλμωπίας με έδρα την Αριδαία αποτελούμενο από τους δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου και το δήμο Σκύδρας με έδρα τη Σκύδρα αποτελούμενο από τους δήμους Μενηίδος και Σκύδρας.

Ο αστερίσκος του σχεδίου περιλαμβάνει μία πρόταση με τρία εναλλακτικά σενάρια. Τη δημιουργία ξεχωριστού δήμου που θα περιλαμβάνει τους υφιστάμενους Κρύα Βρύση και Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος εάν τελικά συγκροτηθεί θα είναι από τους μικρότερους δήμους χώρας, συγχρόνως όμως δεν θα αποτελεί βαρίδιο για τα Γιαννιτσά όπου πλέον θα είναι πολλές οι πιθανότητες να επικρατήσει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη δημιουργία του δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου με δύο εκδοχές: τη συνένωση των δήμων Γιαννιτσών, Κύρρου και Πέλλας ή τη συνένωση των δήμων Γιαννιτσών, Κύρρου, Πέλλας, Κρύας Βρύσης και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι καταργούνται. Όλα συγκλίνουν ότι αποκλείεται το τρίτο σενάριο…


Τρεις ή τέσσερις δήμοι στην Πιερία

Στη… διαβούλευση θα κριθεί εάν ο νομός Πιερίας θα έχει τρεις ή τέσσερις από τους 12 που υπάρχουν σήμερα.

Ειδικότερα το σχέδιο “Καλλικράτης” προτείνει δύο εκδοχές για τη διοικητική δομή του ομού. Η μια είναι για δημιουργία τριών δήμων και η δεύτερη τεσσάρων. Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει τη συνένωση του δήμου Κατερίνης με τους δήμους Πέτρας, Πιερίων, Κορινού, Παραλίας και Ελαφίνας με έδρα την Κατερίνη, τη συνένωση των δήμων Δίου, Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο (και όνομα δήμος Δίου) και τη συνένωση των δήμων Πύδνας, Μεθώνης, Αιγινίου και Κολινδρού με έδρα τον Κολινδρό (και όνομα δήμος Πύδνας).

Η δεύτερη πρόταση διαφοροποιείται ως προς τους δήμους που συνενώνονται με το δήμο Κατερίνης, αφού προτείνεται η δημιουργία ενός ορεινού δήμου από τη συνένωση Πέτρας και Πιερίων με έδρα την Κάτω Μηλιά.

Το σχέδιο τελικά που θα επιλεχθεί θα προκύψει μέσα από διαβούλευση, οι όροι της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Το δεδομένο είναι ότι οι δήμοι Πέτρας και Πιερίων έχουν εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου με τη συνένωσή τους. Καταρχήν θετική θεωρεί ο δήμαρχος Πιερίων Δημήτρης Βρανάς τη δημιουργία ορεινού δήμου, ωστόσο δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ώστε να εκφραστούν και οι κάτοικοι των υπό συνένωση δήμων.

Ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης που προβλέπει τη δημιουργία ορεινού δήμου τάχθηκε και ο δήμαρχος Πέτρας. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση συμπίπτει και με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.


Κιλκίς: “Αγκάθι” η Γουμένισσα

Στους δύο δήμους “κλείδωσε” το σχέδιο Καλλικράτης στο νομό Κιλκίς και η μόνη παραφωνία είναι η αντίδραση των κατοίκων της Γουμένισσας, οι οποίοι επιθυμούν ο νέος δήμος να έχει έδρα την πόλη τους.

Ειδικότερα στο νομό Κιλκίς συγκροτούνται δύο δήμοι, από τους 11 δήμους υφιστάμενους. Πρόκειται για το δήμο Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς, αποτελούμενο από τους δήμους Κιλκίς, Κρουσσών, Χέρσου, Πικρολίμνης, Μουριών, Γαλλικού και Δοϊράνης.

Ο δεύτερος δήμος Παιονίας, με έδρα το Πολύκαστρο, προκύπτει από τη συνένωση των δήμων Πολυκάστρου, Ευρωπού, Αξιούπολης, Γουμένισσας και την κοινότητα Λιβαδιών. Οι κάτοικοι της Γουμένισσας παραβρέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ του νομού, όπου εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την έδρα. Μάλιστα ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο πρότεινε ο δήμος να χαρακτηριστεί ως ορεινός ώστε να αποτελέσει αυτόνομο ΟΤΑ. Όπως όλα δείχνουν, η νέα διοικητική δομή του νομού δεν πρόκειται να αλλάξει…


Στο πάρε πέντε “κλείδωσε” ο “Καλλικράτης” στις Σέρρες

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή του “κλείδωσε” το σχέδιο “Καλλικράτης” για το νομό Σερρών. Η συνάντηση των κυβερνητικών βουλευτών με τον κ. Ραγκούση ήταν, ως φαίνεται, καθοριστική. Ο υπουργός προτείνει τη δημιουργία οκτώ δήμων, σύμφωνα με την εισήγηση που δέχτηκε από τους βουλευτές του νομού.

Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το τελικό αποτέλεσμα δεν συμπίπτει με τη φιλοσοφία του σχεδίου για ΟΤΑ ισχυρούς. Δύο από τους προτεινόμενους δήμους έχουν πληθυσμό κάτω από 18.000 κατοίκους, ενώ οι εισηγήσεις του ΙΤΑ μιλούσαν για μεγαλύτερους δήμους, δεδομένου ότι μορφολογικά στις Σέρρες αυτό είναι εφικτό.

Στην ουσία οι τοπικοί παράγοντες επεδίωκαν περισσότερους δήμους ώστε να μοιραστούν και περισσότερες καρέκλες.

Τελικά οι υφιστάμενοι 22 δήμοι πέντε κοινότητες μειώνονται σε οκτώ δήμους ως εξής:

- Δήμος Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο αποτελούμενος από τους δήμους Κερκίνης, Πετριτσίου, Σιδηροκάστρου και τις κοινότητες Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου, Προμαχώνος.

- Δήμος Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα αποτελούμενος από τους δήμους Αχινού, Βισαλτίας, Νιγρίτης και Τραγίλου.

- Δήμος Εμμανουήλ Παππά με έδρα το Χρυσό αποτελούμενος από τους δήμους Εμμανουήλ Παππά και Στρυμώνα.

Δήμος Νέας Ζίχνης με έδρα τη Νέα Ζίχνη αποτελούμενος από τους δήμους Αλιστράτης και Νέας Ζίχνης.

Απέρριψαν τον Καραμανλή! Οι πρώτες γκρίνιες άρχισαν για τη συγκρότηση του δήμου Αμφίπολης, όπου συνενώνονται οι δήμοι Αμφίπολης, Πρώτης και Ροδολίβους. Οι ενστάσεις προέρχονται από τους κατοίκους της Πρώτης, οι οποίοι υπέστησαν διπλή ήττα. Αφενός έδρα του δήμου ορίστηκε το Ροδολίβος και αφετέρου δεν εισακούστηκε το αίτημά τους να ονομαστεί ο δήμος “δήμος Κωνσταντίνου Καραμανλή”, καθώς ως γνωστό η Πρώτη είναι η γενέτειρα του εθνάρχη.

Υπό διαβούλευση τέθηκε η οριστική συγκρότηση των υπολοίπων τριών δήμων. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο ορίζονται ως εξής:

Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει τη συγκρότηση του δήμου Ηράκλειας με έδρα την Ηράκλεια αποτελούμενου από τους δήμους Ηράκλειας, Σκοτούσσης και Στρυμωνικού και τη συγκρότηση του δήμου Σερρών με έδρα τις Σέρρες αποτελούμενου από τους δήμους Σερρών, Καπετάν Μητρουσίου, Λευκώνα, Σκουτάρεως και τις κοινότητες Άνω Βροντούς και Ορεινής.

Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει τη συγκρότηση του δήμου Ηράκλειας με έδρα την Ηράκλεια αποτελούμενου από τους δήμους Ηρακλείας και Στρυμωνικού.

Το δήμο Σερρών με έδρα τις Σέρρες αποτελούμενο από τους δήμους Σερρών, Σκουτάρεως και τις κοινότητες Άνω Βροντούς και Ορεινής.

Τέλος το δήμο Καπετάν Μητρουσίου με έδρα το Προβατά αποτελούμενου από τους Λευκώνα, Σκοτούσσης και Καπετάν Μητρουσίου.


Βέροια: Σβήνουν από το χάρτη την πρωτεύουσα της Ημαθίας των 4.000 χρόνων

Η ανατροπή που φέρνει ο “Καλλικράτης” στο νομό είναι η κατάργηση του δήμου Βέροιας, προκαλώντας από την πρώτη στιγμή την αντίδραση της δημάρχου Χαρούλας Ουσουλτζόγλου, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι “ελπίζει να έγινε λάθος και να διορθωθεί άμεσα η ονομασία, διότι είναι γνωστό ότι η Βέροια μ’ αυτό το όνομα και σ’ αυτό τον τόπο βρίσκεται εδώ και 4.000 χρόνια”.

Το σχέδιο του κ. Ραγκούση προτείνει να ονομαστεί ο νέος δήμος “δήμος Βεργίνας” (με την προσθήκη των δήμων Βεργίνας, Δοβρά, Απ. Παύλου και Μακεδονίδος).

Κατά τα άλλα τέσσερις θα είναι οι νέοι δήμοι στο νομό Ημαθίας (από τους 12 που υφίστανται σήμερα), ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία και πέμπτου, του δήμου Αιγών, που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Βεργίνας και Μακεδονίδος (ίσως και του δήμου Μελίκης). Το σενάριο αυτό πιθανότατα να ευδοκιμήσει, ώστε να διατηρηθεί η ιστορική αξία και ο συμβολισμός της αρχαίας πρωτεύουσας του Βασιλείου της Μακεδονίας. Παράλληλα για να επανέλθει ο δήμος Βέροιας στη σημερινή του υπόσταση. Προχθές πάντως στη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΤΕΔΚ Ν. Ημαθίας, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να στηριχτεί το αρχικό αίτημα της δημιουργίας και του δήμου Αιγών (Βεργίνα). Στην πρόταση αυτή μειοψήφησαν οι δήμαρχοι Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και Νάουσας Τάσος Καραμπατζός.

Οι σκοπιμότητες. Η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Ημαθία ήταν η δημιουργία τριών ισχυρών δήμων, αλλά όπως φάνηκε, επικράτησαν οι φωνές που ήθελαν τη δημιουργία τέταρτου δήμου στην επαρχία Νάουσας με τη συνένωση των δήμων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της ΤΕΔΚ Ημαθίας υποστήριζε τη σύσταση πέντε δήμων και συγκεκριμένα:

- Δήμος Βέροιας, από την προσάρτηση στον υφιστάμενο δήμο της πρωτεύουσας του νομού, των δήμων Δοβρά, Απ. Παύλου.

- Δήμος Αλεξάνδρειας, από την προσάρτηση στον υφιστάμενο δήμο, των δήμων Πλατέος και Αντιγονίδων.

- Δήμος Νάουσας ως έχει.

- Δήμος Ανθεμίων, μετά από συνένωση με το δήμο Ειρηνούπολης (προϋπάρχων του Καποδίστρια δήμος).

- Δήμος Αιγών, από τη συνένωση των δήμων Βεργίνας, Μελίκης και Μακεδονίδος.
Τελικά η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία των τεσσάρων από τους πέντε προτεινόμενους δήμους.

Απομονώθηκε η Νάουσα. Πρόβλημα όμως προέκυψε και για τον ηρωικό δήμο Νάουσας, τον οποίο οι σχεδιαστές του “Καλλικράτη” συρρικνώνουν επικίνδυνα, αφού όλα δείχνουν ότι υπήρξε παζάρεμα στο οποίο κυριάρχησαν τα μικροπολιτικά αιτήματα τοπικών παραγόντων, για δημιουργία δήμου Ανθεμίων από τη συνένωσή του με το δήμο Ειρηνούπολης.

Είναι ενδεικτική η αντίδραση του δημάρχου της Νάουσας Τάσου Καραμπατζού, ο οποίος έκανε λόγο για “παρασκηνιακές παρεμβάσεις κάποιων τους οποίους σύντομα θα αποκαλύψει”.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: