Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Κάθοδος των Ρώσων στο βόρειο Αιγαίο


Μαζί με Σέρβους, Βούλγαρους, ακόμη και Κοσοβάρους, καταλαμβάνουν τις παραλίες σε Χαλκιδική και Πιερία

Ελενα Καρανατση

Των Στ. Τζιμα, Θαναση Τσιγγανα, Γιωτας Μυρτσιωτη, Ζ. Κουταλιανού

Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ζορμπάς» είναι ο Βούλγαρος Στάνκο, στην Κασσάνδρα ο κτηματομεσίτης ονομάζεται Βλαντιμίρ και είναι Ρώσος με γραμματέα Λεττονή, στον Πλαταμώνα οι κρέπες μετονομάστηκαν σε «παλατσίνκα», στην Τρυπητή («εμπόλεμοι», κατά τα άλλα…) Σέρβοι και Αλβανοκοσοβάροι κάνουν μαζί ηλιοθεραπεία και στο Δίον της Πιερίας τον κ. Κάρολο Παπούλια εξυπηρέτησαν στο ξενοδοχείο, κατά την επίσκεψή του στους εκεί αρχαιολογικούς χώρους, Ρώσοι και Βούλγαροι σερβιτόροι. Η τουριστική ατμόσφαιρα στις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας έχει εντονότατο βαλκανικό άρωμα με τη μαζική κάθοδο Σλάβων παραθεριστών που εκτοπίζουν από τις παραλίες παραδοσιακούς Ευρωπαίους πελάτες όπως προκύπτει (και) από το οδοιπορικό της «Κ».

Ολο και περισσότεροι Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Σλαβομακεδόνες, ακόμη και πλούσιοι Κοσοβάροι, καταλαμβάνουν ξαπλώστρες στις μαγευτικές πλαζ της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας, της Ουρανούπολης, της Πλάκας Λιτοχώρου, της Παραλίας Κατερίνης και της Νέας Μηχανιώνας, εκεί που πριν από μερικά χρόνια απολάμβαναν τη θάλασσα και τον ήλιο, στη συντριπτική τους πλειονότητα Σουηδοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Αυστριακοί, κ.ά.

Συνακόλουθα, η τουριστική βιομηχανία στα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής προσαρμόζεται στις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις συνήθειες της καινούργιας πελατείας. Οι επιγραφές στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα «κατέβηκαν» από τις προσόψεις των καταστημάτων και στη θέση τους αναρτήθηκαν άλλες στα σλάβικα, ενώ τα γουναράδικα από την Καστοριά και τη Σιάτιστα μετακόμισαν στις ακρογιαλιές για τις ανάγκες Ρωσίδων και οι σερβικές εφημερίδες έρχονται από το Βελιγράδι.

Νέες παροικίες

Ολες οι από Βορρά «φυλές» συνωστίζονται τούτες τις μέρες στις ακτές της Χαλκιδικής, στους πρόποδες του Ολύμπου και τη Θάσο, συγκροτώντας με την ομαδική παρουσία τους δικές τους «εθνοτικές παροικίες»: Στην Ουρανούπολη οι Ρώσοι, στην Κασσάνδρα οι Σέρβοι, στη Θάσο οι Βούλγαροι και στην Πιερία οι Σλαβομακεδόνες κυριαρχούν με τους Ρουμάνους και τους Πολωνούς να τους ανταγωνίζονται και τους δυτικοευρωπαίους να «συμπιέζονται», παρέα με πλούσιους Ρώσους, στα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Ο 36χρονος Στάνκο είναι Βούλγαρος και στην πατρίδα του διατηρεί ελληνική ταβέρνα. Φέτος το καλοκαίρι μετακόμισε στην Ουρανούπολη όπου νοίκιασε την ψαροταβέρνα «Ζορμπάς» και προσέλαβε για σερβιτόρους πέντε ομοεθνείς του και έναν Ελληνα. Ο ίδιος προσβλέπει στη σλαβική πελατεία και δηλώνει αισιόδοξος ότι οι δουλειές του θα πάνε καλά.

Ο Στάνκο σκέφθηκε έξυπνα υπολογίζοντας στο γεγονός ότι η Ουρανούπολη μαγνητίζει δεκάδες χιλιάδες Ρώσους κυρίως, αλλά και Βούλγαρους, Ρουμάνους για έναν επιπλέον λόγο: είναι η πύλη εισόδου στο Αγιον Ορος που αποτελεί δημοφιλέστατο τόπο προσκυνήματος για τους θρησκευόμενους λαούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενα μεγάλο ποσοστό αυτών, όπως τονίζουν στην «Κ» τουριστικοί παράγοντες της περιοχής, συνδυάζουν διακοπές σε Ουρανούπολη, Αμμουλιανή, Ιερισσό, με επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία σε μοναστήρια της οποίας (Αγίου Παντελεήμονος, Ζωγράφου, Χιλανδαρίου, Ρουμανική Σκήτη) εγκαταβιούν μοναχοί προερχόμενοι απ' αυτές τις χώρες.

Την τελευταία πενταετία η εικόνα του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή άλλαξε άρδην. Την περίοδο 1996-2002 κυριαρχούσαν, μετά τους Ελληνες, οι Γερμανοί και άλλοι Δυτικοευρωπαίοι. «Σήμερα», λέει η κ. Εφη Κρητικού, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, «η αναλογία είναι 50% Ελληνες, 40% Ρώσοι και Βούλγαροι και μόνο 10% Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».

Οι ομογενείς από τη Σοβιετική Ενωση που έχουν γνώση της ρωσικής γλώσσας έγιναν περιζήτητοι στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και οι περισσότεροι επαγγελματίες της Ουρανούπολης και των γύρω οικισμών, προσλαμβάνουν για το καλοκαίρι υπαλλήλους από τις χώρες προέλευσης των πελατών τους. Η κ. Δήμητρα Δροσίνη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με σουβενίρ, αναγκάστηκε να μάθει ρωσικά καθώς «άλλο είναι να μιλάς τη γλώσσα του πελάτη σου κι άλλο είναι να προσπαθείς να συνεννοηθείς με νοήματα και σπασμένα αγγλικά».

Το real estate

«Οποιος χτίζει τελευταία στην περιοχή απευθύνεται σε Ρώσους και Βούλγαρους» ανέφερε στην «Κ» ξενοδόχος της Ουρανούπολης θέλοντας να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον για αγορά γης και διαμερισμάτων από πολίτες αυτών των χωρών.

Ενα υπό κατασκευή ξενοδοχειακό συγκρότημα σε μικρή απόσταση από το πορθμείο της Αμμουλιανής φέρεται ως σύμπραξη Ρώσων κι Ελλήνων επενδυτών, ενώ το 2008 κτηματομεσιτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης πούλησε στο νησί της Αμμουλιανής περισσότερα από 10 παραθαλάσσια οικόπεδα και σπίτια σε Βούλγαρους επενδυτές.

Οι διακοπές στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής είναι «της μόδας» για Βαλκάνιους και Ρώσους που συρρέουν τα καλοκαίρια στις ακτές της Κασσάνδρας.

«Υπάρχουν Βαλκάνιοι και ανατολικοευρωπαίοι που ξοδεύουν πολλά χρήματα. Ανώτερης οικονομικής ταξης τουρίστες νοικιάζουν ένα σκάφος δίνοντας 1.500-1.800 ευρώ ημερησίως,αυτοί ψωνίζουν χρυσαφικά και γούνες. Απολαμβάνουν δείπνα με μεγάλα ψάρια, ακριβά κρασιά και δεν θα διστάσουν ν' ανοίξουν μια πανάκριβη σαμπάνια», λέει στην «Κ» ο διευθυντής μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Βέβαια, η πλειονότητα καταλύει σε χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ και αυτοί καταναλώνουν λιγότερα αφού είτε σιτίζονται με το περιβόητο «βραχιολάκι» είτε προτιμούν να μαγειρεύουν στα δωμάτια.

Στην Παραλία Κατερίνης στη Λεπτοκαρυά, τον Ν. Παντελεήμονα, τον Πλαταμώνα και τους Ν. Πόρους, την τουριστική παρτίδα σώζουν οι προερχόμενοι από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία παραθεριστές, μαζί με αυτούς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και τώρα κράτη της Ε.Ε., όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία. Το τουριστικό αμάλγαμα συμπληρώνουν οι λιγοστοί πλέον Γερμανοί, Αυστριακοί και Σουηδοί.

Ηταν εποχές παλαιότερα που οι μαγαζάτορες αναρτούσαν αφίσες και φωτογραφίες του Τίτο για να προσελκύσουν πελάτες, ενώ στις συνθήκες κρίσης με τα Σκόπια το 1993 οι Σλαβομακεδόνες που δεν κατέβαιναν στη θάλασσα της Πιερίας, έφτιαξαν στέκι στην καρδιά της πόλης των Σκοπίων το οποίο ονόμασαν Λεπτοκαρυά σε ανάμνηση του ομώνυμου χωριού έξω από την Κατερίνη όπου παραθέριζαν.

Πολλοί είναι παραδοσιακοί θαμώνες της περιοχής εδώ και χρόνια. «Πέρυσι πήγαμε στη θάλασσα του Μαρμαρά, αλλά σαν το κάμπινγκ εδώ στον Πλαταμώνα δεν υπάρχει. Κι αν οι χώρες μας έχουν προβλήματα, αυτά είναι των κυβερνήσεων, εγώ με τους ανθρώπους του κάμπινγκ έχω φιλίες», λέει στην «Κ» ο κ. Βίκτωρ Τοντορόφσκι από την ΠΓΔΜ που από το 2001 έρχεται με την τετραμελή οικογένειά του στην Πιερία.

6.000.000 Ρώσοι στη Μεσόγειο

Ο υπερεθνικιστής Ρώσος πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Το όραμά του, όπως το είχε διατυπώσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, να… πλύνει ο ίδιος αλλά και ο κάθε Ρώσος - τις μπότες του στις θερμές θάλασσας, έγινε πραγματικότητα.

Τα καλοκαίρια περίπου έξι εκατομμύρια ομοεθνείς του κολυμπούν στη Μεσόγειο και από αυτούς οι μισοί στα νερά του Αιγαίου. Με βάση τα περυσινά στοιχεία η Τουρκία απορρόφησε 1.900.000 Ρώσους, η Αύγυπτος 1.500.000, η Κύπρος 1.200.000, άλλους τόσους το Ισραήλ, ενώ στην Ελλάδα παραθέρισαν 320.000. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό στη ρωσική αγορά είναι τεράστιες.

Οι ανοιχτοχέρηδες, οι «σφιχτοί» και τα γερά ποτήρια

Χανιώτη και Πολύχρονο. Δύο από τα πιο γνωστά και όμορφα τουριστικά θέρετρα στην Κασσάνδρα, τα οποία «σερβοκρατούνται».

Είναι τα στέκια των χιλιάδων Σέρβων που κατακλύζουν το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής και τα βραδάκια διασχίζοντας κάποιος τους κεντρικούς δρόμους, νομίζει ότι βρίσκεται στον πεζόδρομο της Κνέζα Μιχαήλοβα στο κέντρο του Βελιγραδίου!

Πάντως, οι Ρώσοι θεωρούνται οι καλύτεροι πελάτες και οι ντόπιοι τους αποκαλούν «Αμερικανούς της Ανατολής», αφού πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους ξοδεύουν και το τελευταίο ευρώ αγοράζοντας γούνες, κονιάκ, κρασιά, δοχεία με λάδι, τενεκέδες με ελιές και σουβενίρ.

Οι Σέρβοι εμφανίζονται ως οι «πιο σφιχτοί» και οι Πολωνοί τα πιο γερά ποτήρια. «Πίνουν τα πάντα. Ούζο, ρετσίνα, κρασί, ακόμη και αμόλυβδη», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης κλαμπ αναφέροντας πως δεν θα ξεχάσει μια δωρεάν βραδιά για τους αλλοδαπούς τουρίστες, ανοίγοντας τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν στο κλαμπ του. «Αδειασαν όλα τα βαρέλια από το κρασί. Δεν έμεινε ούτε σταγόνα»!

Το τουριστικό πακέτο στην Κασσάνδρα, όπως και στην υπόλοιπη Χαλκιδική και την Πιερία, εκτός απο ήλιο, θάλασσα, ούζο και ρετσίνα, προσφέρει οικόπεδα, σπίτια «πλάι στο κύμα» και βεβαίως γούνες.

Στον δήμο Παλλήνης, ένας Ρώσος άνοιξε μεσιτικό γραφείο για την εξυπηρέτηση της ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης πελατείας ευκατάστατων Ρώσων, αλλά και Βούλγαρων, Ουκρανών, Ρουμάνων, που ενδιαφέρονται για ενοικίαση ή αγορές εξοχικών κατοικιών και οικοπέδων στη Χαλκιδική. Φήμες για αγορές εκτάσεων, επαύλεων, ακόμη και γνωστών ξενοδοχειακών μονάδων, διατρέχουν τα στέκια και τις παραλίες στην Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και την Ουρανούπολη δίχως να μπορεί να επιβεβαιωθούν αφού συνήθως οι αγοραπωλησίες γίνονται μέσω κυπριακών ή υπεράκτιων εταιρειών…

Καταμεσήμερο στην Καλλιθέα. Μια πανύψηλη Ρωσίδα με μαγιό και σαγιονάρες δοκιμάζει γούνινο παλτό και καπέλα! Το θέαμα να φοράει στους 38 βαθμούς υπό σκιά γουναρικό είναι ενδεικτικό. Το φαινόμενο όμως είναι σύνηθες στις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας όπου τα καλοκαίρια μετακομίζει η μισή… Καστοριά.

Πηγή: Καθημερινή

Και να ήταν μόνο αυτά, τις προάλες που ήμασταν στην Ιερισσό, στην παραλία βρήκαμε ένα Σέρβο-Βουλγάρικο μαγαζί και πήγαμε να αγοράσουμε γύρο και αναψυκτικά (κουτάκι). Πήγαμε εκεί γιατί δεν βρίσκαμε Ελληνική ταβέρνα.

Το κουτάκι το αναψυκτικό το είχανε 2€ και ο γύρος βρωμούσε και τον πετάξαμε. Υγειονομική υπηρεσία δεν λειτουργεί στην Ιερισσό;


Χώρια ότι είχαν κρεμασμένα στον τοίχο Βουλγάρικα γρουνοτσάρουχα.

Στο χωριό του Καπετάν Γιαγκλή, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Βουλγάρων, υψώθηκαν Βουλγάρικες σημαίες.

Αίσχος...

Οι Σλάβοι κατέκτησαν τον τόπο μας αγοράζοντας τον.

Τι περιμένουμε ακόμα για να ξυπνήσουμε;

Και καθώς γνωρίζουμε όλοι, τα Σλάβικα μια γλώσσα είναι με παραλλαγές. Έχουμε και σε εξέλιξη το Μακεδονικό και να μην το ξεχνάμε... Γαμώ τη Βουλγαρία τους και τους απόγονους των Κομιτατζήδων...

Να ξυπνήσουμε σήμερα, είναι ήδη πολύ αργά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: