Κυριακή 19 Ιουλίου 2009
Εκδηλώσεις μνήμης εν όψει της 35ης επέτειου της εισβολής στην Κύπρο
Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, τίμησαν το πρωϊ τις εκδηλώσεις μνήμης αντικατοχικής δράσης, ενόψει της 35ης επετείου της τουρκικής εισβολής στη νήσο, στις 20 Ιουλίου 1974. Διάχυτη μεταξύ των ομιλητών ήταν η αγωνία πως «η καθυστέρηση επίλυσης του Κυπριακού, απλά μονιμοποιεί την κατοχή της βόρειας Κύπρου».
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και την κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα. Οι εκδηλώσεις της Κυριακής περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον Αγ.Διονύσιο Αεροπαγίτη, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και άνοιγμα διήμερης έκθεσης στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του μετρό, στην Πλ. Συντάγματος.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν το πρωί της Δευτέρας με κατάθεση στεφάνου στο Αλσος Στρατού και τρισάγιο στη στήλη πεσόντων στην πλατεία Μαδρίτης. Για το βράδυ οργανώνεται συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.
Στις σημερινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος επισήμανε ότι «μοναδική διέξοδο αποτελεί ο δρόμος της συμφιλίωσης» και πως «η συλλογική ασφάλεια και ευημερία του κυπριακού λαού και
ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι προϋπόθεση στην όποια επίλυση του προβλήματος». Κατέληξε δε, ότι «προσδοκούμε μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη, όπου θα ζουν ισότιμα όλοι οι κάτοικοί της, ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνότητα και
θρησκεία».
Εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Αναστάσιος Νεράτζης, σημείωσε πως «οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αποδεικνύουν ότι η τουρκική πρακτική παραμένει αθεράπευτη» και ότι αυτό «θα ληφθεί υπόψη από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα».
Σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι «η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής».
«Η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι, ταυτόχρονα, αφορμή επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης ολόκληρου του Ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
» Το πλαίσιο, εντός του οποίου αναζητείται η λύση, είναι δεδομένο: Είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Η συμφωνία, που όλοι μας ευχόμαστε να προκύψει από τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα των δυο κοινοτήτων, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Βάση της διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.
»Τριανταπέντε χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία, η Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες 'δεν ξεχνούν'. Αγωνιζόμαστε -και θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση - για να πέσει το τελευταίο τείχος, που, δυστυχώς, ορθώνεται ακόμη σε ευρωπαϊκό έδαφος» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, ανήμερα της επετείου, ενώ η Βουλή έχει στείλει διακομματική αντιπροσωπεία στην Κύπρο αποτελούμενη από τους Μαρία Κόλλια-Τσαρουχχά (ΝΔ), Αλέξανδρο Αθανασιάδη (ΠΑΣΟΚ), Χαράλαμπο Χαραλάμπους (ΚΚΕ), Σοφία Ανδριοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γεώργιο Γεωργίου (ΛΑΟΣ), με επικεφαλής την Κρινιώ Κανελλοπούλου (ΝΔ).
Πηγή: Tο Βήμα
Ετικέτες
Εθνικά Θέματα,
Ελληνοτουρκικά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου