Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Η Κλεοπάτρα από τον βυθό της ιστορίας


Ελληνες αρχαιολόγοι εντόπισαν υποβρυχίως τα ίχνη του μαυσωλείου της στην Αλεξάνδρεια

The Guardian

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Ηταν ένα από τα πλέον διάσημα ζευγάρια στον κόσμο, και οι δύο έζησαν βίους γεμάτους εξουσία και δόξα - όμως οι ύστατες ώρες τους κύλησαν μέσα σε απελπισία και σύγχυση. Σήμερα, περισσότερα από 2.000 χρόνια από τότε που ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα περπάτησαν πάνω σε αυτή τη γη, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι μπορεί επιτέλους να έχουν λύσει τον γρίφο όσο αφορά τις τελευταίες ώρες που πέρασαν μαζί.

Oμάδα Ελλήνων αρχαιολόγων η οποία έχει αφιερώσει πολλά χρόνια πραγματοποιώντας υποβρύχιες έρευνες στ’ ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, έφερε στο φως έναν γιγαντιαίο πυλώνα από γρανίτη, ο οποίος πιστεύεται ότι κάποτε ήταν η είσοδος σε ένα μεγαλοπρεπές μαυσωλείο το οποίο είχε χτίσει η Κλεοπάτρα για τον εαυτό της. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το αρχαιολογικό εύρημα που ζυγίζει 15 τόνους θα πρέπει να συγκρατούσε μία θύρα ύψους επτά μέτρων, τόσο βαριά που δεν θα μπορούσε να επιτρέψει στη βασίλισσα να παρηγορήσει τον Ρωμαίο εραστή της προτού πεθάνει ο τελευταίος, γύρω στο 30 π.Χ.

«Μόλις το είδα, σκέφτηκα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ ξεχωριστό αρχαιολογικό εύρημα», είπε ο κ. Χάρης Τζάλας, επικεφαλής της αποστολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαίων και Μεσαιωνικών Αλεξανδρινών Σπουδών. «Δεν είναι δυνατόν ένα τόσο βαρύ κομμάτι, με εξαρτήματα για διπλούς μεντεσέδες και διπλές πόρτες, να είχε μετακινηθεί από τα κύματα, συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανήκε στο μαυσωλείο. Οπως οι μακεδονικές ταφικές είσοδοι, όταν έκλεινε, έκλεινε μια και καλή». Ο κ. Τζάλας πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτού θα ρίξει νέο φως στο αίνιγμα που σκεπάζει τις επιθανάτιες στιγμές του ζευγαριού.

Κατά τον πρώτο μετά Χριστόν αιώνα, ο Πλούταρχος είχε γράψει ότι ο Μάρκος Αντώνιος, αφού εσφαλμένα πληροφορήθηκε ότι η Κλεοπάτρα είχε αυτοκτονήσει, προσπάθησε και αυτός να δώσει τέλος στη ζωή του. Οταν εξέφρασε την επιθυμία να αφήσει την τελευταία του πνοή πλάι στη σύντροφό του, η οποία κρυβόταν μέσα στο μαυσωλείο με τις κυρίες της ακολουθίας της, «τον ανέβασαν αλυσοδεμένο» στον πάνω όροφο του κτίσματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να τον περάσουν μέσα από ένα παράθυρο.

Απάντηση

Ο Πλούταρχος έγραψε ότι «όταν ο μηχανισμός της θύρας του μαυσωλείου έκλεινε, δεν μπορούσε να ξανανοίξει». Η ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου κομματιού της εισόδου του μαυσωλείου φαίνεται να επιβεβαιώνει τα λόγια του αρχαίου Ελληνα ιστορικού. Σύμφωνα με τον κ. Τζάλα: «Επί σειρά ετών, οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνταν τι εννοούσε με αυτή τη φράση ένας τόσο έγκυρος ιστορικός, όπως ο Πλούταρχος. Τώρα, επιτέλους, νομίζω ότι έχουμε την απάντηση».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: