Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Δίκη των έξι, 87 χρόνια μετά


Αναβιώνει η πρόσφατη απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που κατά πλειοψηφία (3-2) είχε πει «Ναι» στην...

Αναβιώνει η πρόσφατη απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που κατά πλειοψηφία (3-2) είχε πει «Ναι» στην επανάληψη της «δίκης των έξι». Αυτό προκύπτει από τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και υιοθέτησε την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Κονταξή, ο οποίος είχε τονίσει κατά τη συζήτηση της υπόθεσης πως τελεί εν ισχύ η ετυμηγορία του Ποινικού Τμήματος, υπογραμμίζοντας πως το όλο ζήτημα εσφαλμένα εισήχθη στην Ολομέλεια για τη διαφορά μίας ψήφου και ότι αυτό γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αναιρέσεων και βεβαίως όχι για αιτήσεις που αφορούν επανάληψη δίκης.

Ετσι η «δίκη των έξι» θα επαναληφθεί –μετά από 87 ολόκληρα χρόνια– και το μόνο που υπολείπεται αυτή τη στιγμή είναι ο προσδιορισμός της ημερομηνίας της δικασίμου.

Η γνωστή σε όλους απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε κρίνει, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πλειοψηφία, ότι για την υπόθεση αυτή, προϊόντος του χρόνου, έχουν προκύψει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, νέα άγνωστα γεγονότα και αποδείξεις που καταδεικνύουν ότι οι «6» εκείνης της δίκης του 1922 ήταν αθώοι. Η μειοψηφία των δύο άλλων ανώτατων δικαστικών λειτουργών είχε εκφράσει την άποψη –βάσει του δικού της σκεπτικού– ότι το νέο υλικό που προσκομίζεται δεν θεμελιώνει βασιμότητα για να επαναληφθεί η συγκεκριμένη δίκη.

Στον Αρειο Πάγο είχε προσφύγει στις αρχές Ιανουαρίου του 2008 – δηλαδή σχεδόν πριν από δύο χρόνια– ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Η δίκη του 1922 είχε διεξαχθεί μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και είχε αποτελέσει την κορύφωση του εθνικού διχασμού. Ο προσφεύγων εξαρχής είχε υποστηρίξει τη θέση πως τα νέα στοιχεία καθιστούν πρόδηλη την πλάνη εκείνης της δίκης πριν από 87 χρόνια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: