«Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υγρότοπος του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική. Ενώ υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, φιλοξενεί εντός των ορίων του περισσότερα από 10 beach μπαρ!»
Ζητείται... «θαύμα» για τον Αγιο Μάμα και αρκετά ακόμη «ευπαθή» οικοσυστήματα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, που δέχονται ισχυρότατες πιέσεις από το «άναρχο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης», υποστηρίζουν οικολόγοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, οι τοπικοί δήμοι φαίνεται να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, αδυνατώντας να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους κατοίκους, αλλά και να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον εφαρμόζοντας τη νομοθεσία», τονίζουν.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, η «Οικολογική Θεσσαλονίκης», η οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής «Καλλιστώ» και η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» τονίζουν ότι οι ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, εξαιτίας της μεγάλης τουριστικής κίνησης, σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες εξοχικές κατοικίες. Σημαντικότατο πρόβλημα, επισημαίνουν, αποτελεί η ελλιπέστατη αποκομιδή των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι παραθαλάσσιες περιοχές να θυμίζουν «χωματερές», με ξέχειλους κάδους, σωρούς σκουπιδιών και βρόμικες παραλίες, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και υποβαθμίζοντας το φυσικό περιβάλλον.
Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν οι τρεις οργανώσεις, παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Θερμαϊκού (Αγία Τριάδα, Νέα Μηχανιώνα, Επανομή) και στη Νέα Ηράκλεια του Δήμου Προποντίδας. Παράλληλα, η παροχή τουριστικών υπηρεσιών μεταφράζεται σε άναρχη ανάπτυξη των «οργανωμένων παραλιών» και των «beach μπαρ» που τείνουν να καταλάβουν σχεδόν όλες τις ακτές, ειδικά της Χαλκιδικής, καταστρέφοντας πολύτιμα οικοσυστήματα και απομακρύνοντας την άγρια ζωή.
«Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υγρότοπος του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική. Ενώ υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, φιλοξενεί εντός των ορίων του περισσότερα από 10 beach μπαρ!»
Παρά τις παρεμβάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως οι ίδιες καταγγέλλουν, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές μέχρι σήμερα.
Ν.ΦΩΤ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου