Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ρωγμές σε ράβδους ελέγχου του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι


ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

Πρόκειται να αντικατασταθούν, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας.

Σχεδόν οι μισές ράβδοι ελέγχου στον αντιδραστήρα 5 του Κοζλοντούι -στον οποίο καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας την περασμένη εβδομάδα- παρουσιάζουν ρωγμές και πρόκειται να αντικατασταθούν, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του μοναδικού πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας.

Οι ρωγμές, ή «μηχανικά ελαττώματα» όπως τους περιέγραψαν οι Βούλγαροι υπεύθυνοι, εντοπίστηκαν στη διάρκεια ελέγχου κατά τον ανεφοδιασμό του αντιδραστήρα με πυρηνικά καύσιμα. Η ανακοίνωση διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας. Αναφέρει επίσης ότι το πρόβλημα δεν επηρεάζει το σχέδιο για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα στις αρχές Ιουνίου.


Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, τα επίπεδα ραδιενέργειας είχαν αυξηθεί μέσα στο κέλυφος του ίδιου αντιδραστήρα, όχι όμως και έξω από το κτίριο. Είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζονται ρωγμές στα περιβλήματα των ράβδων ελέγχου του Κοζλοντούι, έπειτα από ένα ανάλογο περιστατικό πέρυσι, το οποίο αφορούσε 31 ράβδους ελέγχου στον αντιδραστήρα 6.

Οι ράβδοι ελέγχου αποτελούνται από υλικά που απορροφούν νετρόνια, ώστε να μετριάζουν την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης στους αντιδραστήρες. Χωρίς τις ράβδους αυτές, ο αντιδραστήρες θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου και να οδηγηθεί σε τήξη της καρδιάς. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, στο νέο περιστατικό εντοπίστηκαν ρωγμές στα περιβλήματα των 37 από τις 61 ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα, ο οποίος προσφέρει ηλεκτροπαραγωγική ισχύ 1.000 Megawatt.

Όλες οι ράβδοι ελέγχου πρόκειται τώρα να αντικατασταθούν. Οι αντιδραστήρες 5 και 6 είναι οι μόνοι που λειτουργούν σήμερα στο Κοζλοντούι. Οι τέσσερις υπόλοιποι αντιδραστήρες, παλαιότερης τεχνολογίας, τέθηκαν εκτός λειτουργίας, όπως απαίτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δεχθεί τη Βουλγαρία ως χώρα-μέλος το 2007.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: