Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Συνέδριο ΝΔ: κέρδισε τις εντυπώσεις ο Αντώνης Σαμαράς


του Σπύρου Γκουτζάνη

Σε παιχνίδι τακτικής μεταξύ Σαμαρά – Μπακογιάννη εξελίχθηκε το συνέδριο της ΝΔ. Το κλίμα στους διαδρόμους του ΣΕΦ ήταν σαφώς υπέρ του κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος την πρώτη ημέρα του συνεδρίου κέρδισε τις εντυπώσεις με την πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα που κατέβασε.

Έτσι την Κυριακή η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναγκάστηκε να κάνει δεύτερη παρέμβαση για να μιλήσει και εκείνη πολιτικά και να απαντήσει στον Μεσσήνιο πολιτικό προκειμένου να περισσώσει ότι μπορεί. Έτσι όμως στην ουσία αποδέχθηκε την ατζέντα του κ. Σαμαρά και εμφανίστηκε να είναι σε άμυνα.

Η πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα του κ. Σαμρά βασίζεται στο ότι το κόμμα πρέπει να διαμορφώσει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο για να κερδίσει ξανά τους δικούς του ψηφοφόρους και μετά να προσπαθήσει να διευρύνει την απήχησή του με την δύναμη των ιδεών του.

Η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι: θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό και δυνατό που θα αντιπολιτευθεί το ΠΑΣΟΚ ή θέλουμε ένα κόμμα περιχαρακωμένο και επιρρεπές στον λαικισμό, εσωστρεφές το οποίο θα υποστηρίζει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές;».

Ο κ. Σαμαράς πάντως δεν ζήτησε ξανά τον λόγο αλλά περιορίστηκε σε μία διαρροή κύκλων του που ανέφερε: «Ο πολιτικός λόγος και η ιδεολογική πλατφόρμα του Αντώνη Σαμρά είναι ολοκληρωμένη ξεκάθαρη και γι αυτό αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Δεν χρειάζεται να εξηγήσει να διευκρινίσει ή να προσθέσει οτιδήποτε».

Στην τοποθέτησή της η κ. Μπακογιάννη θέλησε να κολακεύσει τα αισθήματα της κομματικής βάσης λέγοντας ότι «η βάση μας είναι το κόμμα. Το παραμελήσαμεκαι δεν πρέπει να το επαναλάβουμε. Η ΔΑΚΕ δεν είναι η ασπίδα της κυβέρνησης αλλά η φωνή των εργαζομένων. Η ΟΝΝΕΔ είναι η γέφυρά μας με την νεολαία, αν δεν την ακούσουμε, δεν την καταλάβουμε δεν την κάνουμε συμμέτοχο στο αύριο θα έχουμε αποτύχει».

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η χθεσινή της ομιλία ήταν για τον εαυτό της και περιείχε μόνο γενικότητες η κ. Μπακογιάννη είπε: «δεν ζητάω λευκή επιταγή, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, δεν θέλω να χαιδέψω αυτιά για να με ψηφίσετε. Χρειάζονται νέες δομές νέες αντιλήψεις που θα ενισχύουν τη βάση του κόμματος θα δίνουν ισχύ στους νέους στους συνδικαλιστές στις γυναίκες. Το πλαίσιο των προτάσεών τους οι υποψήφιοι πρέπει να το παρουσιάσουν πριν την εκλογή».

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και σε ορισμένες από τις προτάσεις που είχε κάνει για την ανασυγκρότηση του κόμματος: «δεσμεύομαι ότι οι υποψήφιοι βουελυτές θα επιλέγονται από τα στελέχη, τους εκπροσώπους για τους ΟΤΑ θα τους αποφασίζει με προκριματικές εκλογές η βάση. Τα κομματικά στελέχη θα εκλέγονται από τα μέλη. Ο πρόεδρος πρέπει να έχει θητεία για να ακούει τη βάση και να έχει ανοικτές τις πόρτες».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: