Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Στο χάος το Ιράκ: Eπελαύνουν προς Βαγδάτη οι ισλαμιστές, κίνδυνος τουρκικής εμπλοκής

Στο χάος βυθίζεται το Ιράκ, καθώς ομάδες ανταρτών που ενώθηκαν κατά του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι, κατέλαβαν την Τικρίτ γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν και επελαύνουν προς την Βαγδάτη. Στον πόλεμο απειλείται να συρθεί και η Τουρκία μετά την απαγωγή διπλωματών και άλλων τούρκων πολιτών, στη Μοσούλη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Iraqiya TV μετέδωσε ωστόσο ότι ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε το σύνολο της πόλης Τικρίτ.

Η κυβέρνηση του Ιράκ φέρεται να ζήτησε από την Ουάσιγκτον βοήθεια για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών λέγοντας ότι είναι "ανοιχτή" στην ιδέα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.


Εν τω μεταξύ, οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την πόλη Κιρκούκ, πετρελαϊκό κέντρο του βορείου Ιράκ, αφού οι δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Πεσμεργκά (κούρδοι μαχητές).

"Το σύνολο του Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των Πεσμεργκά. Δεν υπάρχει ιρακινός στρατός στο Κιρκούκ πλέον", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πεσμεργκά.

Κίνδυνος τουρκικής εμπλοκής

Μαζί με τους αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα, βρίσκονται και στρατιωτικοί της περιόδου του Σαντάμ. Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που μιλά στους New York Times, τα σχέδια για ένωση των σουνιτών ανταρτών ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια.

"Η αποφασιστική μάχη θα δοθεί στη βόρεια Βαγδάτη. Αυτές οι ομάδες δεν θα σταματήσουν στην Τικρίτ αλλά θα συνεχίσουν μέχρι την πρωτεύουσα" τόνισε.

Πραγματικά, σε μια ηχογραφημένη συνομιλία η οποία αποδίδεται στον εκπρόσωπο των ανταρτών ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι ακούγεται να λέει στους στρατιώτες να προελάσουν στη Βαγδάτη και επικρίνει τον ιρακινό πρωθυπουργό για ανικανότητα.

Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει ένα νέο κύμα εκτοπισμένων.

Σύμφωνα με τους NYT, η επέλαση των ανταρτών, αντικατοπτρίζει την μετάδοση της εξέγερσης των Σουνιτών στη Συρία και την ανικανότητα της σιιτικής κυβέρνησης του Ιράκ να φέρει ειρήνη στη χώρα, μετά την αμερικανική κατοχή.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της ιρακινής κρίσης είναι η πιθανότητα να συρθεί στις εχθροπραξίες η Τουρκία. Στα χέρια των ανταρτών, που την Τετάρτη κατέλαβαν τη Μοσούλη βρίσκεται ο τούρκος πρόξενος, άλλοι τούρκοι διπλωμάτες και τουλάχιστον τρία παιδιά.

Ο Ερντογάν ακύρωσε ταξίδι στη Νέα Υόρκη και συγκάλεσε σύσκεψη με τους κορυφαίους στρατιωτικούς και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου. "Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει τα όρια της τουρκικής αντοχής" δήλωσε ο υπουργός.

Τουρκία: "Όχι" σε στρατιωτική δράση στο Ιράκ

Η τουρκική κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται κάποια νέα εντολή για την έγκριση στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός του ιρακινού εδάφους, όπου μαχητές κρατούν ομήρους 80 τούρκους υπηκόους, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

"Το ζήτημα του αν η υφιστάμενη εντολή είναι επαρκής (για μια στρατιωτική επιχείρηση) ή αν χρειάζεται μια νέα εντολή είναι μεταξύ των ζητημάτων που συζητούνται. Όμως αυτή τη στιγμή δεν επεξεργαζόμαστε μια νέα εντολή", δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η εντολή του τουρκικού κοινοβουλίου, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση της Τουρκίας να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ εκπνέει τον Οκτώβριο. Σχεδιάστηκε για να δώσει στην Άγκυρα τη δυνατότητα να πλήττει βάσεις των κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Πηγή: TheInsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: