Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Κόντρα στην κρίση λειτουργούν τα θερινά σινεμά της Βόρειας Ελλάδας


Της Μαρίας Καραούλη

Ο θεσμός αναβιώνει στις μέρες μας χάρη στις προσπάθειες κάποιων ρομαντικών

Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου η καλοκαιρία διαρκεί περισσότερο από τέσσερις μήνες, τα θερινά σινεμά είναι ένας τρόπος διασκέδασης σταθερός, όσο και αν έχουν αλλάξει οι συνήθειες των νεοελλήνων.

Μεγάλη άνθηση γνώρισε το θερινό σινεμά την εικοσαετία 1950-1970, οπότε το καλοκαιρινό σινεμαδάκι ήταν σχεδόν ο αποκλειστικός τρόπος διασκέδασης, κυρίως στις πόλεις.

Τα χρόνια πέρασαν, η τηλεόραση κυρίευσε τα πάντα, και τα θερινά σινεμά έπεσαν θύματα της αντιπαροχής.
Ο θεσμός αναβιώνει στις μέρες χάρη στις προσπάθειες κάποιων ρομαντικών επιχειρηματιών και των δήμων, ειδικά όσον αφορά τις επαρχιακές πόλεις και τους περιφερειακούς δήμους.

Στις επαρχιακές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας οι θερινοί κινηματογράφοι, ιδιωτικοί ή δημοτικοί, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Οι πολίτες τούς προτιμούν λόγω και της οικονομικής, αφού θεωρείται η πλέον φθηνή διασκέδαση.

Η Χαλκιδική, με έξι ιδιωτικούς και έναν δημοτικό, όπως είναι φυσικό λόγω του τουρισμού, έχει τους περισσότερους θερινούς κινηματογράφους, αλλά και τους λιγότερους θαμώνες, αφού οι παραλίες κερδίζουν περισσότερο την προτίμηση των τουριστών. Στα Νέα Μουδανιά λειτουργεί ο κινηματογράφος “Κλειώ”, στα Νέα Πλάγια το “Σινέ Σάββας”, στη Σάνη ο θερινός κινηματογράφος “Ορφέας”, στο Πευκοχώρι το σινεμά “Αίθριο”, ενώ στη Σιθωνία λειτουργούν το “Σινέ Κάτια” στη Νικήτη και το “Σινέ Τιτάνια” στη Σάρτη.

Οι ιδιοκτήτες θερινών κινηματογράφων του νομού καταγράφουν πτώση 20% φέτος, παρόλο που προβάλλουν ταινίες πρώτης προβολής. Η πτώση οφείλεται βεβαίως στην οικονομική κρίση, αφού οι Έλληνες έχουν μειώσει τον χρόνο των διακοπών τους και περικόπτουν ό,τι μπορούν από τα επιπλέον έξοδα κατά την παραμονή τους στα θέρετρα.

Επίσης, επισημαίνεται και το φαινόμενο οι θεατές να μην αγοράζουν φαγώσιμα από τα αναψυκτήρια, αλλά να φέρνουν μαζί τους τρόφιμα από τα κοντινά σουπερμάρκετ.

Σινεμαδάκι με πέντε ευρώ

Δυστυχώς η οικονομική συγκυρία που βιώνουμε χτύπησε και τους θερινούς κινηματογράφους, κυρίως τους δημοτικούς. Το λειτουργικό κόστος κρίνεται απαγορευτικό για ορισμένους δήμους, γι’ αυτό οι κινηματογράφοι τους είτε υπολειτουργούν είτε κάποιοι έχουν κλείσει. Δύο από τις πιο σοβαρές προσπάθειες λειτουργίας θερινών κινηματογράφων στη Βόρεια Ελλάδα γίνονται στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, με την υπογραφή των τοπικών κινηματογραφικών λεσχών.

Ο θερινός κινηματογράφος “Ζέφυρος”, ο μοναδικός της Καβάλας (και της ευρύτερης περιοχής, καθώς θερινό σινεμά δεν υπάρχει πλέον ούτε στη Θάσο), λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια από την Κινηματογραφική Λέσχη του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επανεκδόσεις κλασικών ταινιών και λιγότερες εμπορικές ταινίες.

Η μειωμένη επισκεψιμότητα των θεατών στις πρώτες φετινές προβολές κάθε άλλο παρά αποθάρρυνε τους υπεύθυνους λειτουργίας του κινηματογράφου. Στην οικονομική κρίση απαντούν με μειωμένο εισιτήριο κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (πέντε ευρώ), με εθελοντική εργασία των μελών της Κινηματογραφικής Λέσχης, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, με δωρεάν μεταμεσονύχτιες προβολές κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος “Φλοίσβος” από τον δήμο της περιοχής σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη σινεφίλ ταινίες πρόσφατης παραγωγής.

Στην Κομοτηνή λειτουργεί προσωρινά και για λίγες ημέρες μόνο ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος “” στο προαύλιο της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Ο κινηματογράφος έκλεισε για τέσσερα χρόνια και τώρα επαναλειτουργεί με στόχο την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS Θράκης. Στους χώρους του έχει στηθεί κουτί ενίσχυσης για τις ανάγκες του Παιδικού Χωριού και σημείο συλλογής υλικών για την κάλυψη άμεσων αναγκών του.

Στην Ξάνθη ο θερινός κινηματογράφος που λειτουργεί ονομάζεται “Ολύμπια” και βρίσκεται στην παλιά πόλη. Εκτός από προβολές ο κινηματογράφος φιλοξενεί συχνά και συναυλίες.

Στο Κιλκίς βρίσκεται ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος “Δημήτρης Ζωηρός”, αφιερωμένος στη μνήμη του πρώτου προέδρου της Κινηματογραφικής Λέσχης Κιλκίς. Ο κινηματογράφος, που λειτουργεί για τρίτη συνεχή χρονιά, στεγάζεται στο θέατρο του λόφου Αγίου Γεωργίου και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει παλιές και καινούργιες ταινίες. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για μαθητές, πολύτεκνους και ΑΜΕΑ.

Στην ταράτσα του δημοτικού μεγάρου της Κατερίνης στεγάζεται ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος της πόλης, που όμως φέτος δεν θα λειτουργήσει, έπειτα από 14 χρόνια παρουσίας του στα δρώμενα της πόλης. Αιτίες, σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου, η οικονομική κρίση, καθότι απαιτείται αυξημένη δαπάνη για τη λειτουργία του, αλλά και η προγραμματιζόμενη ανακαίνισή του. Να σημειωθεί ότι και πέρυσι ο κινηματογράφος λειτούργησε μόνος για λίγες ημέρες με ελεύθερη είσοδο.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος έκλεισε προσωρινά φέτος μετά από οκτώ χρόνια λειτουργίας και ο λόγος ήταν οι καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του “Καλλικράτη”. Το κοινό του νομού Ημαθίας μπορεί να παρακολουθήσει προβολές μόνο στη Βέροια, όπου λειτουργεί ιδιωτικός θερινός κινηματογράφος με την επωνυμία “Σταρ”.

Στην Κοζάνη την παράδοση του θερινού κινηματογράφου αναβιώνει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος της περιοχής, που διοργανώνει προβολές στην αυλή του.

Στις Σέρρες λειτουργεί μόνο ένας κινηματογράφος, ιδιωτικός, το “Θερινό Σινέ Κρόνιο”. Ιδιωτικός είναι και ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος της Δράμας, με την επωνυμία “Αλέξανδρος”.

Στην πολυπληθή Λάρισα έχει έδρα μόλις ένας θερινός κινηματογράφος, στον πολυχώρο “Μύλος του Παπά”. Ο κινηματογράφος λειτουργεί με ευθύνη του δήμου από τη δεκαετία του ’80.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: