Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Καλλικράτης: Όλα ανοιχτά προς το παρόν για τη Θεσσαλονίκη


Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας του σχεδίου «Καλλικράτης» βρίσκεται η κυβέρνηση. Στόχος είναι έως το τέλος του Φλεβάρη να έχει δοθεί στη δημοσιότητα και στους άμεσα εμπλεκόμενους προς διαβούλευση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποια στοιχεία του σχεδίου να δημοσιοποιηθούν νωρίτερα.

Του Νίκου Ηλιάδη

Ένα από αυτά είναι και το χωροταξικό, που αφορά τα όρια των νέων δήμων, όπως θα προκύψουν από τις συνενώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» έως το τέλος της εβδομάδας η ειδική επιτροπή του υπουργείου θα έχει ολοκληρώσει τις επεξεργασίες της επί του χωροταξικού και θα παραδώσει τις προτάσεις της στον Γιάννη Ραγκούση. Ο υπουργός παρακολουθεί στενά τις εργασίες της επιτροπής, στην οποία μεταφέρει τα συμπεράσματα της διαβούλευσης που έχει με κυβερνητικούς βουλευτές για κάθε νομό ξεχωριστά.

Από τις συναντήσεις αυτές προκύπτει ότι η υπόθεση των συνενώσεων περνά ευκολότερα στην περιφέρεια, ενώ συναντά δυσκολίες ιδιαιτέρως στο λεκανοπέδιο. Πηγές του υπουργείου επαναλάμβαναν χθες τη βούληση της κυβέρνησης να μην εξαιρεθεί των συνενώσεων καμία περιφέρεια, άφηναν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του τελικού αριθμού των δήμων από τους 370, όπως τους είχε προσδιορίσει ο κ. Ραγκούσης, στους περίπου 400.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην ειδική επιτροπή του υπουργείου έχει συζητηθεί και η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τελικές προτάσεις. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας και θα ακολουθήσει η συνάντηση των βουλευτών Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι γνωρίζοντες τις ζυμώσεις που έχουν γίνει σημειώνουν πως «ειδικά για το πολεοδομικό συγκρότημα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Επισημαίνουν πως «τα μόνα που έχουν αποκλειστεί είναι η εξαίρεση του πολεοδομικού συγκροτήματος από τις συνενώσεις, όπως και η περίπτωση όλοι οι δήμοι να συνενωθούν σε έναν μητροπολιτικό».

Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να γίνουν ευρείες συνενώσεις, ώστε να προκύψουν τέσσερις ή το πολύ πέντε νέοι δήμοι. Σε μία τέτοια περίπτωση στον κεντρικό δήμο θα προσκολληθεί η Τριανδρία, ανατολικά θα συνενωθούν Καλαμαριά με Πυλαία και Πανόραμα, βορείως θα υπάρξει συνένωση Συκεών, Αγίου Παύλου, Πεύκων, Ευκαρπίας, Πολίχνης και Νεάπολης και δυτικά συνένωση Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού. Εάν δημιουργηθεί πέμπτος δήμος οι Συκιές, ο Άγιος Παύλος και τα Πεύκα θα αποτελέσουν ξεχωριστό δήμο από Νεάπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία. Έκτος δήμος θα προέκυπτε στην περίπτωση συνένωσης της Σταυρούπολης (η οποία θα αποκολληθεί από το δυτικό δήμο) με την Ευκαρπία και της Νεάπολης με την Πολίχνη.

ΕΞΙ Ή ΟΚΤΩ ΔΗΜΟΙ

Ωστόσο πηγή του υπουργείου Εσωτερικών σημείωνε χθες στη «Θ» ότι «το σενάριο των τεσσάρων δήμων πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο, ενώ μακρινό φαντάζει και αυτό των πέντε ή έξι». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «η τύχη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το μοντέλο συνενώσεων που θα ακολουθηθεί για το λεκανοπέδιο, όπου ως γνωστόν υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανότερο θα φάνταζε το σενάριο των «απλών διευθετήσεων» με την κατάργηση των μικρών δήμων και τη δημιουργία συνολικά οκτώ ΟΤΑ έναντι δεκατεσσάρων σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση παραμένουν ως έχουν Καλαμαριά, Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη και Νεάπολη, συνενώνονται Πολίχνη με Ευκαρπία, ο Εύοσμος με Μενεμένη και Ελευθέριο Κορδελιό, οι Συκιές με Άγιο Παύλο και ενδεχομένως και με Πεύκα, ενώ η Τριανδρία προσκολλάται στον κεντρικό δήμο.

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη που έχουν μιλήσει δημοσίως έως τώρα για τον «Καλλικράτη» τάσσονται υπέρ των γενναίων συνενώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τη συντριπτική πλειονότητα των αυτοδιοικητικών στελεχών. Ερωτηθείς χθες από τη «Θ» σχετικά με το ενδεχόμενο περιορισμένων συνενώσεων τοπικός κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε πως «κάτι τέτοιο θα είναι σε βάρος της πόλης», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «θα επικρατήσει το σενάριο των γενναίων συνενώσεων».

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ολιγόμηνης αναβολής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες είναι προσδιορισμένες για τις 14 Νοεμβρίου. Το σενάριο κυκλοφορούσε εντόνως την προηγούμενη εβδομάδα στους διαδρόμους του κοινοβουλίου και συνδέεται με το αίτημα που διατυπώνεται από ορισμένες πλευρές να δοθεί επαρκής χρόνος στη διαβούλευση για τον «Καλλικράτη». Αρμόδια κυβερνητική πηγή πάντως διέψευσε χθες αυτό το ενδεχόμενο και παρέπεμψε σε σχετική παλαιότερη κατηγορηματική δήλωση του κ. Ραγκούση.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: