Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Διπλά εκτεθειμένος ο Α. Λαφαζάνης


Μείζον θέμα προκύπτει με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αργύρη Λαφαζάνη, τον οποίο το κυβερνών κόμμα θέλει να τοποθετήσει ως μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνον στο ότι είχε κληθεί και στην Εξεταστική του 2009 να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση, αλλά και ότι, ως είχε αποκαλυφθεί κατά τις εργασίες της τότε Επιτροπής, ο ίδιος, ως νομάρχης Χαλκιδικής, είχε προχωρήσει στην εκχώρηση έκτασης στην Ουρανούπολη.

Ως γνωστόν, στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής, προ ημερών, η Ν.Δ. υπέβαλε ένσταση νομιμότητας της σύνθεσης της Επιτροπής. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αργύρης Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπουτσής θα πρέπει να εξαιρεθούν, καθώς είχαν εξετασθεί ως μάρτυρες το Νοέμβριο του 2009.

Να σημειωθεί πως ο κ. Λαφαζάνης, κατά την ακροαματική διαδικασία, είχε παραδεχθεί πως στην οκταετία 1995-2002, δηλαδή την περίοδο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είχαν παραχωρηθεί επτακόσια οικόπεδα έναντι ευτελέστατου τιμήματος, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή βλάβη το Ελληνικό Δημόσιο. Ο πρώην νομάρχης (2002-2007) είχε υποστηρίξει επίσης ότι επί εποχής του ουδεμία παραχώρηση έγινε. Ωστόσο, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιορδάνης Τζαμτζής αποκάλυψε, όπως είχε πει, «μία απόφαση της 11ης Αυγούστου 2005 για παραχώρηση κοινόχρηστης έκτασης αγροκτήματος “Προσφόρι” Ουρανούπολης σε αντικατάσταση ακαταλλήλου κληροτεμαχίου κληρούχου αγροκτήματος “Προσφόρι” Ουρανούπολης και μερική ακύρωση τίτλου κυριότητας».

Ο κ. Λαφαζάνης είχε παραδεχθεί την απόφαση, δηλώνοντας πως επρόκειτο για «αντικατάσταση». Ο κ. Τζαμτζής, πάντως, του είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για δάσος «και εσείς παράνομα λειτουργήσατε, κάνοντας ανταλλαγή». Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως ήταν «η Αρχαιολογική Υπηρεσία που ζήτησε να ανταλλαχθεί αυτό». Και πρόσθεσε: «Εγιναν 3-4 ανταλλαγές με αίτηση της Αρχαιολογικής». Ογδόντα οκτώ ανταλλαγές, ως γνωστόν, έγιναν στην περίπτωση της Μονής Βατοπαιδίου.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., όμως, του επισήμανε ότι «στις περιπτώσεις αυτές εκδίδεται κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, η οποία εκτελείται με μέριμνα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου». Και τόνισε: «Εσείς δεν κάνατε αυτό. Δεν έγινε η ανταλλαγή στη συγκεκριμένη περίπτωση βάσει του νόμου». Τότε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην νομάρχης αρχικώς ισχυρίστηκε ότι «δεν ισχύει ο νόμος», αλλά κατόπιν νέας παρέμβασης Τζαμτζή προχώρησε σε αναδίπλωση, λέγοντας πως πρόκειται για «νομοθεσία του 1987, που δεν ήταν επίκαιρη, και δεν είχαμε κανένα λόγο να υλοποιήσουμε κάποια νομοθεσία του 1987» (!). Κατόπιν τούτου, ο κ. Τζαμτζής τού υπογράμμισε πως «άλλο δεν ήταν επίκαιρη η νομοθεσία και άλλο δεν υπάρχει».

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η αναφορά Λαφαζάνη στην περίοδο 1995-2002. «Είχαν παραχωρηθεί -είπε- διαθέσιμα τεμάχια, οικόπεδα. Επτακόσια από αυτά τα τεμάχια μέσα στην 8ετία 1995-2002, και κυρίως μέσα στη δεύτερη τετραετία 1998-1999 με 2002, δεν εκποιήθηκαν ούτε ανταλλάχθηκαν. Παραχωρήθηκαν έναντι τιμήματος. Ο τρόπος παραχώρησης κρίθηκε ότι ήταν παράνομος για τα περισσότερα απ’ αυτά. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα 700 παραχωρήθηκαν με ευτελές τίμημα 1.000.000 δραχμές ή 1.500.000 παραλιακό στρέμμα!

Αυτό ήταν το ουσιαστικό αποτέλεσμα: Η βλάβη του Δημοσίου». Εκ μέρους της Ν.Δ., η κ. Φ. Πατριανάκου τον είχε ρωτήσει «εάν οι πράξεις κατέστησαν άκυρες μεταγενέστερα», για να απαντήσει ο ίδιος: «Οχι, ισχύουν. Δεν αμφισβητήθηκαν, έγινε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, καταλόγισε ευθύνες και αναφέρει ότι υπέστη βλάβη το Δημόσιο. Δεν ακυρώθηκαν οι πράξεις. Στάλθηκε η ΕΔΕ και στην Εισαγγελία και πήρε τον υπηρεσιακό δρόμο για πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά, απ’ ό,τι ξέρω, δεν έγινε τίποτα».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: