ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στο σχέδιο του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και οι πρώτες αντιδράσεις εκφραστήκαν εν μία νυκτί.
Καταλήψεις, παραιτήσεις, σύσκεψη πρυτάνεων και παρεμβάσεις πολιτικών συνθέτουν το κάδρο των αντιδράσεων και των βολών που πρέπει να αντικρούσει το υπουργείο Παιδείας. Αν και ο υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος μάλλον είχε υπολογίσει ότι το σχέδιο «Αθηνά» θα ευδοκιμούσε σε ένα πιο στέρεο έδαφος έχοντας προσμετρήσει τις ανάγκες των ΑΕΙ και τις διάφορες απόψεις των πρυτάνεων, ωστόσο οι αλλαγές που προκύπτουν προσκρούουν κυρίως στην λειτουργία με τα νέα δεδομένα και συμφέροντα των πανεπιστημίων εκτός Αθηνών.
Επί παραδείγματι, η κυβερνητική πρόταση αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Κοντογιάννη, καταδεικνύοντας τις ισχυρές αντιδράσεις που θα υπάρξουν από βουλευτές περιοχών που χάνουν κάποιο Τμήμα. Την ίδια ώρα, αναστάτωση στον πανεπιστημιακό κόσμο προκαλεί η παραίτηση της διοικούσας επιτροπής Ιονίων Νήσων, που καταργείται.
Ο κ. Κοντογιάννης μάλιστα δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «νέα θεομηνία για την Ηλεία» το σχέδιο «Αθηνά». Από τα τέσσερα Τμήματα ΤΕΙ , δύο σε Πύργο και δύο σε Αμαλιάδα, ο νομός διατηρήσει μόνο το ένα στον Πύργο. «Έχω κάθε λόγο να διαμαρτύρομαι ότι πρόκειται για μια θεομηνία εάν εφαρμοστεί. Δεν με πειράζει να μιλήσω σαν Μαυρογιαλούρος. Όποιος ξέρει τι έχει υποστεί η Ηλεία δεν θα βάλει την υπογραφή του σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Κοντογιάννης.
Από την πλευρά της, η βουλευτής περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου, ζήτησε «την εκπόνηση σχεδίου μετάβασης, έτσι ώστε οι αλλαγές να προχωρήσουν χωρίς εκπαιδευτικές εκπτώσεις για τους εν ενεργεία φοιτητές και σπουδαστές και με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος». Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για όσους φοιτητές μετακινηθούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η χορήγηση επιδόματος 150 με 200 ευρώ σε φοιτητές που θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη.
Στα «ενδότερα» των πανεπιστημίων, η γραμματεία των πρυτάνεων έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να συνεδριάσει για τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» αύριο Δευτέρα, ενώ η Φιλοσοφική Αθηνών διαμαρτυρήθηκε για τη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων σε ένα, όμως η οξύτερη όλων αντίδραση προήλθε από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο συγχωνεύεται με τα ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου. Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ - πρόεδρος της οποίας είναι ο πανεπιστημιακός Ναπολέων Μαραβέγιας, στενός συνεργάτης του κ. Ευ. Βενιζέλου- παραιτήθηκε «σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ευθιξίας για την απόσταση μεταξύ των προτάσεών της για το ΤΕΙ και όσων εξαγγέλθηκαν».
Στην Πάτρα φοιτητές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αντιδρώντας στη μεταφορά των περισσότερων τμημάτων στο Μεσολόγγι.
Η διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπέβαλε την παραίτησή της, κατάληψη από τη Δευτέρα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, ενώ αναμένεται σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων για να συζητηθεί το θέμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από λεπτομερή μελέτη των προτάσεων που αφορούν το Ίδρυμά μας διαπιστώνεται ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η Διοικούσα Επιτροπή μετά τη διαβούλευσή μας με το υπουργείο Παιδείας στις 27 Δεκεμβρίου 2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα».
«Το ανωτέρω σχέδιο περιελάμβανε συγχωνεύσεις ομοειδών Τμημάτων Ιδρύματός μας σε μια προοπτική συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το σχέδιο αυτό πληρούσε βασικά επιστημονικά κριτήρια βιωσιμότητας και διοικητικής ενίσχυσης των ακαδημαϊκών μονάδων, καθώς τα οκτώ Τμήματά μας συνενώνονταν σε τέσσερα με ανάλογες κατευθύνσεις των παλαιών Τμημάτων και ταυτόχρονα δεν προκαλούσε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις.
Mε κατάληψη επ' αόριστον του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει τη Δευτέρα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος, αντιδρώντας στις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας, Κων. Αρβανιτόπουλο.
«Όχι» στη συγχώνευση τμημάτων λέει και η διοίκηση του ΤΕΙ, κάνοντας λόγο για «συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%». Η διοίκηση του ΤΕΙ χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες ανακατατάξεις «τουλάχιστον απρογραμμάτιστες» και ανορθολογικές και επισημαίνει ότι οδηγούν σε «απαξίωση» το ίδρυμα, με επιπτώσεις και στην οικονομία (βιομηχανία, αγροτοκτηνοτροφία) της ευρύτερης περιοχής, όπου παρέχει δυναμικό και τεχνογνωσία. Δηλώνει, δε, ότι θα σταθεί «στο πλευρό των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους».
Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με έδρα την Καστοριά και μη μετακίνηση του Τμήματος Πληροφορικής από την Καστοριά στα Γρεβενά θα διεκδικήσουν οι φορείς της Καστοριάς αποφάσισαν χθες το βράδυ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.
Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιούν οι φοιτητές την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι στο παράρτημα του ΤΕΙ στην Καστοριά, αναμένεται να αποφασίσουν για τον τρόπο αντίδρασης τους.
Αναστασία Γαλάνη
Πηγή: NewPost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου