Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Εξήγηση Μαρκογιαννάκη για τις ελλείψεις ελικοπτέρων



«Οταν στη βόρεια Ελλάδα βρέχει ακόμη, εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα βάλω σε διαθεσιμότητα όλα τα ελικόπτερα, τα οποία κοστίζουν κάθε μέρα το καθένα κάποια δεκάδες χιλιάδες ευρώ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης, με αφορμή την κριτική ότι στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου υπάρχουν μόνο δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

«Τούτη την ώρα εκτιμώ ότι χρειάζονται αυτά τα ελικόπτερα, αυτά θα διατίθενται. Από αύριο θα είναι περισσότερα, από μεθαύριο ακόμη περισσότερα, Τετάρτη-Πέμπτη που μας έρχονται βροχές θα κάνουμε λίγο φρένο και από την άλλη βδομάδα θα μπουν όλα στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», επισήμανε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος απέδωσε το ζήτημα σε οικονομικούς λόγους για περιορισμό των εξόδων.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των μέσων. Και αυτό διότι κάθε χρόνο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πέφτει έξω σχετικά με τον προϋπολογισμό που αφορά την πυρόσβεση με τα ελικόπτερα και μάλιστα, υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σε σημαντικά ποσά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη προς τις εταιρείες και να υπάρχει δυσκολία στην εξόφλησή τους.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στη Ριτσώνα το Σάββατο, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει κάψει 2.500 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, ενώ απείλησε αγροικίες, στρατόπεδο και έφτασε μέχρι τη βιομηχανική ζώνη. Η φωτιά πήρε διαστάσεις το μεσημέρι του Σαββάτου λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και των ξερών χόρτων. Την Κυριακή δόθηκε μάχη για την κατάσβεση των διάσπαρτων μικροεστιών.

Πηγή: Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: