Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

«Στο κόκκινο» η πόλωση- Εκλογές «κρας τεστ» για τον βαλλόμενο Ερντογάν

«ΑΡΕΝΑ» ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Κυριολεκτικά «αρένα» θυμίζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία. Oα αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής να αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα (επιβίωσης) για τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δέχεται σφοδρά πυρά εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής του σε σκάνδαλα, του αυταρχισμού του και της «φίμωσης» των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πολιτική επικαιρότητα στην Τουρκία μυρίζει «μπαρούτι» αφού το «μπλόκο» του ισλαμιστή Ερντογάν σε Twitter και YouTube, παράλληλα με τη διαρροή μια συνομιλίας κορυφής στο Διαδίκτυο -που έκανε λόγο για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία- προσθέτει μερικά κομμάτια ακόμα στο παζλ των πιέσεων κατά του Ερντογάν.
Οι κάλπες της Κυριακής λαμβάνουν, πλέον, τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον τούρκο ηγέτη και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, η ανάμιξη του Ερντογάν, του γιου του και κορυφαίων στελεχών του σε οικονομικά σκάνδαλα από το φθινόπωρο, έχουν φέρει σε δεινή θέση τον «σουλτάνο». Ο Ερντογάν κάνει λόγο για συνωμοσία εις βάρος του από τον άλλοτε συνοδοιπόρο και αυτοεξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όμως επιδίδεται σε κινήσεις πανικού βλέποντας παντού απειλές, όπως για παράδειγμα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στις αρχές Μαρτίου έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική αν το κόμμα του δεν κερδίσει στην εκλογική μάχη, όμως φαίνεται πως μιλάει εκ του ασφαλούς. Δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο, όμως λίγες ώρες πριν από τις κάλπες οι οιωνοί είναι καλοί γι' αυτόν.

Σε δημοσκόπηση του Konda, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι υποψήφιοι του ΑΚΡ συγκεντρώνουν το 46% των συνολικών ψήφων σε όλη την επικράτεια (έναντι 50% στις βουλευτικές εκλογές του 2011) ενώ η δύναμη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται μόλις στο στο 27% (ίδια ποσοστά το 2011). Τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν μαζί 22%. Σύμφωνα με άλλες έρευνες τα ποσοστά του ΑΚΡ κινούνται περίπου στο 38-42%, αριθμός που δεν απειλεί με ήττα τον Ερντογάν. Σημειώνεται ότι το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές του 2009 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 38,8%.

Κομβικό, πάντως, αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, πόλη όπου έχει διατελέσει δήμαρχος ο τούρκος πρωθυπουργός. Εάν τη χάσει ο στενός φίλος του Ερντογάν, Καντίρ Τοπμπάς από τον υποψήφιο του CHP, Μουσταφά Σαριγκιούλ, τότε ο κλονισμός του κυβερνώντος κόμματος θα είναι μεγάλος. Η μάχη θα είναι κρίσιμη και για την Άγκυρα, αφού συνολικά, από το τεστ των μεγάλων πόλεων, ο Ερντογάν θα μετρήσει τις δυνάμεις του κόμματός του, αλλά και τις προσωπικές του, για ενδεχόμενη προεδρική υποψηφιότητα στο άμεσο μέλλον.

Η προεκλογική περίοδος συνδυάστηκε με τη μεγαλύτερη κρίση της 11ετούς διακυβέρνησης Ερντογάν, διαμορφώνοντας ένα κλίμα πόλωσης με σκληρές εκφράσεις και αλληλοκατηγορίες. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλεσε πρόσφατα τον Ερντογάν «αρχικλέφτη», ενώ ο δεύτερος αποκάλεσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως «τρομοκρατική οργάνωση». Φυσικά, ο χαρακτηρισμός «ψεύτης» έγινε αντικείμενο καθημερινής ανταλλαγής μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων.

Η βραχνιασμένη φωνή του τούρκου πρωθυπουργού που ματαίωσε τις εμφανίσεις του χθες αποτύπωσε την ένταση...

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: