Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Χιλή: Ένα ελληνικό μουσείο μεταφέρθηκε στο Μετρό του Σαντιάγο


Γεωργία Παπαδημητρίου

Δείτε φωτογραφίες έκθεσης αντιγράφων του ελληνικού πολιτισμού που κοσμούν τον σταθμό «Grecia» της γραμμής 4 της χιλιανής πρωτεύουσας και «διαφημίζουν» την χώρα μας σε περισσότερους από 22.000 επιβάτες καθημερινά

Έργα που «υμνούν» το αρχαιοελληνικό κάλλος κοσμούν ,από την Παρασκευή 7 Μαρτίου, τον σταθμό «Ελλάδα» του Μετρό του Σαντιάγου της Χιλής που πλέον θυμίζει έντονα την «δική» μας στάση «Ακρόπολη» του αθηναϊκού μετρό.


Οι 22.000 επιβάτες που περνούν καθημερινά από την συγκεκριμένη στάση του μετρό, της χιλιανής πρωτεύουσας έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, πιστά αντίγραφα του αρχαιολληνικού πολιτισμού, ανάμεσα τους, μία προτομή του Ομήρου, πορτραίτα αθλητών και θεατρικές μάσκες,. Τα έργα- είκοσι τρία στον αριθμό- φτιαγμένα από γύψο, χαλκό και ασήμι της έκθεσης αυτής που αποτελεί μια από τις πρώτες προσπάθειες λειτουργίας ενός «ανοιχτού μουσείου» στη Χιλή, ήταν μία δωρεά του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά από πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Χιλής στην Ελλάδα και της ελληνικής Πρεσβείας στη Χιλή, καθώς και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Σχέσεων του χιλιανού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης, το Σαντιάγο φέρνει την τέχνη στο κέντρο της πόλης και στη ζωή των εκατομμυρίων ανθρώπων που χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινά.


Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης, Γιώργος Αναστασίου, «φέρνοντας τον πολιτισμό κοντά στους ανθρώπους με τρόπο ανοιχτό και δημόσιο είναι κάτι που έχει σχέση με την ανάπτυξη της χώρας. Επεκτείνοντας την πρόσβαση στον πολιτισμό μέσα από μια έκθεση που δείχνει τις ρίζες και τις αξίες της δυτικής κοινωνίας εμπλουτίζουμε πνευματικά όλους όσους μπορούν να επωφεληθούν από την τέχνη».



«Η έκθεση επιτρέπει στους επιβάτες να έρθουν λίγο πιο κοντά στον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό, που ήταν η κοιτίδα σπουδαίων αξιών που σεβόμαστε μέχρι σήμερα, όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη», δήλωσε ο Javier Pinto, εκτελεστικός διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας MetroArte.




Η τελευταία αυτή δωρεά έγινε μέρος της μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Ένα μέτρο από την Ελλάδα» και η οποία αποτελείται από 18 γνήσια αντίγραφα έργων από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και σε άλλα εννέα μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση αυτή λειτουργεί στον Σταθμό Grecia από το 2009 χάρη στην τότε δωρεά των αντιγράφων από την ελληνική κυβέρνηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: