Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Ελληνας, σερ και ναύαρχος

Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας του Μιχαήλ αποκτά τον τίτλο του πρώτου λόρδου της Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Νικ Χάλμοντ, ο οποίος εξήρε τη σημαντική προσφορά του ναυάρχου στον εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής σκέψης του βασιλικού Ναυτικού. Πράγματι, όπως προκύπτει και από το βιογραφικό του, το 2006, όταν είχε τον βαθμό του αντιναυάρχου, του ανατέθηκαν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προσαρμογής και της αντιμετώπισης των ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας γεννήθηκε το 1958 στη Ροδεσία, τη σημερινή Ζιμπάμπουε, από Ελληνα πατέρα και Βρετανίδα μητέρα. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια, όμως για τις μεταπτυχιακές σπουδές του μετέβη στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, όπου απέκτησε δύο πτυχία, ένα στην αεροναυπηγική και ένα στη μηχανική της αστρονομίας.

Το 1980 κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό με τον βαθμό του ανθυποπλοιάρχου και η εξέλιξή του ήταν τόσο εντυπωσιακή, ώστε τιμήθηκε δύο φορές από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Η τελευταία, μάλιστα, ήταν πέρυσι το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του αδαμάντινου ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο ναύαρχος Ζαμπέλλας έχει τιμηθεί ακόμη για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς του στον εμφύλιο πόλεμο της Σιέρα Λεόνε. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος υπηρετεί ως διοικητής της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη βάση Νόργουντ της Αγγλίας.

Τα σχόλια για την ανάληψη αυτού του σημαντικού πόστου από τον ναύαρχο Ζαμπέλλα είναι άκρως θετικά ακόμη και από απλούς ναύτες, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προαγωγή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωση και κυρίως στο Twitter.

Ορισμένοι, που δήλωσαν ότι υπηρέτησαν υπό τον ναύαρχο, είχαν μόνο τα καλύτερα να θυμηθούν και κυρίως ότι το κλίμα μεταξύ του πληρώματος ήταν πάντοτε πολύ ευχάριστο.

O σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για τις καλές σχέσεις και το υψηλό ηθικό των ναυτών και των αξιωματικών του, ενώ ρίχνει μεγάλο βάρος στην επόμενη γενιά. Οπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο περιοδικό ONFORM, «οι νέοι είναι το μέλλον και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα καταφέρουν με ευκολία να ξεπεράσουν όσα πέτυχε η δική μου γενιά». Στόχος του ως νέος επικεφαλής του Βασιλικού Ναυτικού θα είναι, όπως λέει, να συντονίσει καλά όλους τους εμπλεκομένους και κυρίως να τους εμπνεύσει τη διάθεση για καινοτομίες.

«Η διάθεσή μας να πειραματιστούμε και η ικανότητα να διαχειριστούμε έξυπνα τον κίνδυνο, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά». Ενα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει θα είναι το θέμα των νησιών Φόκλαντ, καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής επαναφέρει συχνά το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους.

ΠΗΓΗ: Εθνος

real

Δεν υπάρχουν σχόλια: