Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Η φιλάνθρωπος της Κασσανδρείας



Στο χωριό της, την Κασσανδρεία Χαλκιδικής, την αποκαλούν «η δασκάλα μας» κι ας έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ κι έξι ολόκληρα χρόνια από το χώρο της εκπαίδευσης.

Ισως επειδή η Παναγιώτα Σταμπουλή, παρά την πολυετή απουσία της από τις σχολικές αίθουσες, εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα ήθους και ανθρωπιάς μέσα από τις συνεχείς δωρεές της προς το κοινωνικό σύνολο.

«Από αγάπη»

Πριν από ένα χρόνο εξόπλισε το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας μ' ένα υπερσύγχρονο ασθενοφόρο αξίας 80.000 ευρώ και την ερχόμενη Παρασκευή θα παραδώσει στην Ενωση Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Χαλκιδικής εξοπλισμό αξίας 10.000 ευρώ.

«Από αγάπη. Για τον τόπο μου και τους συνανθρώπους μου», είναι η σεμνή απάντησή της κάθε φορά που κάποιος της λέει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και τη ρωτάει για ποιο λόγο έχει αναλάβει η ίδια να διορθώσει τα κακώς κείμενα της πατρίδας της.

«Μια δασκάλα που βοηθάει τον κόσμο»

Το πιο γλυκό «ευχαριστώ», όμως, ήταν αυτό που διάβασε πριν από λίγες ημέρες στο γράμμα μιας 10χρονης μαθήτριας από το χωριό Σήμαντρα στη Χαλκιδική. «Με είχε δει κάποια στιγμή στην τηλεόραση και φαίνεται πως της είχα κάνει μεγάλη εντύπωση. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, όταν με συνάντησε από κοντά, μου έδωσε μία ζωγραφιά μ΄ένα ασθενοφόρο σαν κι αυτό που είχα χαρίσει στο Κέντρο Υγείας κι ένα γράμμα στο οποίο έγραφε: ''Κυρία Παναγιώτα, όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω σαν κι εσάς. Μία δασκάλα που βοηθάει τον κόσμο''. Ηταν μία πράξη που με συγκίνησε βαθύτατα», μας διηγείται η κ. Σταμπουλή.

Υποτροφίες για τους αριστούχους μαθητές

Αλλωστε, η ίδια δεν κρύβει τη μεγάλη αγάπη που τρέφει για τους λιλιπούτειους μαθητές, καθώς, μετά από 35 χρόνια διδασκαλίας σε σχολεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, πέρασαν από τα χέρια της χιλιάδες παιδιά. «Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι να συναντώ παλιούς μαθητές μου και να διαπιστώνω πως έχουν προοδεύσει στη ζωή τους», αναφέρει.

Μάλιστα, παρά τη συνταξιοδότησή της, η κ. Σταμπουλή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να βοηθάει τους μαθητές να φτάσουν λίγο πιο κοντά στα όνειρά τους. Ετσι, από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα καθιερώσει τη βράβευση -με μία οικονομική ενίσχυση- όλων των αριστούχων μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κασσανδρείας, στο οποίο φοίτησε και η ίδια ως μαθήτρια.

Κοινωφελές ίδρυμα «Σταμπουλή»

Οσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά την κ. Σταμπουλή μιλούν με μεγάλο σεβασμό κι αγάπη για την ίδια και το έργο της. «Δεν είναι μόνον οι δωρεές που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει. Δίνει ψυχή, δίνει αγάπη. Διδάσκει σε όλους εμάς ήθος και με τις πράξεις της μας βοηθά να γίνουμε ακόμη καλύτεροι άνθρωποι», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Χαλκιδικής, Βασίλης Τσούγκαρης. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ορισμένοι γνωστοί και φίλοι της αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός κοινωφελούς ιδρύματος προς τιμήν της κ. Σταμπουλή, προκειμένου να την τιμήσουν για την προσφορά της, αλλά και να εμπνεύσουν κι άλλο κόσμο μέσα από τις φιλανθρωπίες της. «Είμαστε περήφανοι που έχουμε τέτοια συμπολίτισσα. Αυτό το ίδρυμα θα αποτελέσει την ελάχιστη αναγνώριση του έργου της και μία συνέχιση της προσφοράς ζωής στην οποία έχει ''επιδοθεί'' τα τελευταία χρόνια καλύπτοντας τα κενά της κρατικής μηχανής», δήλωσε και ο πρόεδρος της ένωσης, Θεόδωρος Νικολαΐδης.

Τιμητική εκδήλωση

Εξάλλου, την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τελετή παραλαβής δωρεάς του εξοπλισμού από την κ. Σταμπουλή προς τους εθελοντές πυροσβέστες του νομού Χαλκιδικής. Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα πραγματοποιηθεί ειδική τιμητική εκδήλωση, κατά την οποία θα απονεμηθούν διακρίσεις στη δωρήτρια από την ένωση, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσει και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κεσαπίδης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: