Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η Νορβηγία ψηφιοποιεί όλα τα βιβλία της και τα διαθέτει δωρεάν online

Πρωτοβουλία - ορόσημο για την κυβέρνηση της Νορβηγίας που προχωράει σε μια κίνηση που προκαλεί μόνο θετικά σχόλια

Χρήστος Δεμέτης

Η Εθνική βιβλιοθήκη της Νορβηγίας, αποφάσισε να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση όλων των βιβλίων της μέχρι τα μέσα του 2020.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, όλη η πολιτισμική συλλογή γλώσσας και λογοτεχνίας, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία και συγγράμματα, θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το νομικό σύστημα της Νορβηγίας, όλο το δημοσιευμένο περιεχόμενο, όλων των ειδών, πρέπει να βρίσκεται αποθηκευμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας θα έχουν πρόσβαση ακόμα και στα βιβλία εκείνα, τα οποία υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Όσα δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, θα παρέχονται για ελεύθερο "κατέβασμα", ενώ τα υπόλοιπα για online πρόσβαση διαδικτυακά.

Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στη Φινλανδία και τη Βρετανία, χωρίς όμως οι εκεί κυβερνήσεις να έχουν εξασφαλίσει την συναίνεση όλων των εκδοτικών οίκων, κάτι που έγινε τελικά στη Νορβηγία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ψηφιοποίηση θα συμπεριληφθούν και κείμενα - ιστορικά ντοκουμέντα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα.

Υπενθυμίζεται ότι ψηφιοποίηση είναι η διαδικασία μετατροπής στοιχείων όπως εγγράφου, κειμένου, εικόνας από αναλογική σε ψηφιακή μορφή, ώστε να μπορέσει να αποθηκευτεί το στοιχείο. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι οι σαρωτές καθώς και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Η ψηφιοποίηση τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ώστε να επιτευχθεί η διάσωση σπάνιων βιβλίων και εγγράφων καθώς και η εξοικονόμηση χώρου σε χώρους όπως οι βιβλιοθήκες.

(Με πληροφορίες από: The Verge, pediaup)

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: