Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Αμμουλιανή: Νησί με σμαραγδένια νερά


Κυκλωμένη από τα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου του Αγίου Όρους και με το βλέμμα στραμμένο στην επιβλητική κορυφή του Άθω, η Αμμουλιανή αποτελεί επίγειο παράδεισο. Μια όαση με απόκρυφες εξωτικές ακρογιαλιές, ερημικά νησάκια και γραφικούς ορμίσκους. Το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Χαλκιδικής υπόσχεται στιγμές γαλήνης για όσους αποζητούν τη φυγή.

Το ταξίδι από την Τρυπητή μέχρι το λιλιπούτειο νησί της Αμμουλιανής διαρκεί μόνο 15΄. Ο επίγειος παράδεισος με τα καλά κρυμμένα μυστικά απλώνεται σε μόλις 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ένας περίπατος στο λιμάνι και τα δρομάκια της Χώρας αρκεί για να ανακαλύψετε πως το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Χαλκιδικής αναδίδει ατμόσφαιρα άλλων εποχών.

Το απάνεμο λιμανάκι με τα πολύχρωμα ψαροκάικα καλεί τον ταξιδιώτη για έναν περίπατο. «Σήμα κατατεθέν» ο παλιός ταρσανάς, χαρακτηριστικό δείγμα της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής. Εδώ προστάτευαν τις βάρκες τους οι μοναχοί του Αγίου Όρους, κάτοικοι του νησιού από τα βυζαντινά χρόνια έως τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Είχαν έρθει εδώ για να καλλιεργήσουν τους πλούσιους ελαιώνες του νησιού. Από το λιμάνι ο δρόμος ανηφορίζει για την κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτισμένη στα τέλη του 19ου αι. Περιδιαβαίνοντας τα ήσυχα, ανηφορικά σοκάκια θα βρεθείτε πλάι σε παλιά ασβεστωμένα σπίτια με ολάνθιστες αυλές. Μέχρι να φτάσετε στο υψηλότερο σημείο του οικισμού. Από εδώ ξεδιπλώνεται ένα μαγευτικό πανόραμα: ο μεγαλοπρεπής όγκος του Άθω περικυκλωμένος από τη θάλασσα.

Οι παραλίες

Ακολουθώντας το κεντρικό οδικό δίκτυο, τον μοναδικό μέχρι πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο σε όλο το νησί, προς τη νότια και ανατολική πλευρά θα βρεθείτε στις πιο δημοφιλείς παραλίες του. Μόνο 1,5 χλμ. από τη Χώρα απέχει η ακτή Αλυκές, στο νότιο άκρο της Αμμουλιανής. Ένας ανοιχτός κόλπος με ψιλή, λευκή άμμο και τιρκουάζ, ρηχά νερά, ξαπλώστρες και ομπρέλες από καλάμι συνθέτουν την εικόνα της κοσμικής παραλίας, η οποία φημίζεται για την πολυκοσμία της στην καρδιά του καλοκαιριού. Η θέα προς τη Χερσόνησο της Σιθωνίας είναι ανεμπόδιστη.

Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά του νησιού. Αφήνοντας πίσω τον όρμο Γλαστρί, ο δρόμος θα σας φέρει στην παραλία του Αϊ-Γιώργη. Δυο κολπίσκοι συνθέτουν την αμμουδερή ακτή, ενώ βραχώδεις σχηματισμοί ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα. Απέναντι διακρίνεται ο επιβλητικός Πύργος της Ουρανούπολης!

Στο ανατολικότερο άκρο της Αμμουλιανής (4 χλμ. από τη Χώρα) είναι η όμορφη παραλία της Μεγάλης Άμμου. Μεγάλη ξανθή αμμουδιά με ρηχά και πεντακάθαρα νερά.

Η πιο όμορφη εικόνα ξεδιπλώνεται την ώρα του δειλινού από το πετρώδες ύψωμα στην άκρη της ακτής. Τα ερημικά νησάκια Δρένια (Γαϊδουρονήσια για τους ντόπιους) με τις απόκρημνες βραχώδεις ακτές φωτίζονται από τις πορφυρές ακτίνες του ήλιου, ενώ στο βάθος υψώνεται η επιβλητική κορυφή του Άθω. Το μπάνιο στις αμμουδιές που απλώνονται στη βόρεια πλευρά τους είναι εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε. Εδώ θα βρείτε εστιατόριο και αναψυκτήριο. Μπορείτε να φτάσετε στα νησάκια είτε με σκάφος είτε με καραβάκι από το λιμάνι της Ουρανούπολης.

Αν επιθυμείτε να ανακαλύψετε το άγνωστο πρόσωπο της Αμμουλιανής, ακολουθήστε τον δρόμο για τη δυτική πλευρά της, όπου κρύβονται όμορφες ακρογιαλιές. Εκπληκτική είναι η παραλία Καραγάτσια, όπου θα φτάσετε από έναν καινούργιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Ένας κόλπος κυκλωμένος από καταπράσινες ψηλές πλαγιές, μια χρυσή αμμουδιά με νερά γαλαζοπράσινα δημιουργούν ένα τοπίο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μέρη τροπικά.

Πηγή: Τα Νέα

Η ιδανική διαδρομή είναι: Θεσσαλονίκη - Πολύγυρος (στάση στις έξι βρύσες για κρύο νερό) - Συνεχίζουμε προς Βράσταμα - Ιερισσό - Τρυπητή - Αμμουλιανή - Ουρανούπολη. Η διαδρομή είναι γύρω στα 100 χλμ. μείον 20 χιλιόμετρα από τις υπόλοιπες διαδρομές με πολύ καλό δρόμο από Γαλάτιστα μέχρι Ιερισσό.

Όποιος πάει από άλλες διαδρομές είναι 20 χλμ παραπάνω και έχουν και πολλές στροφές οι δρόμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: