Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Xαλκιδική: Tα πιο ωραία...πόδια της Ελλάδας

ΚΕΙΜΕΝΟ: NΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ

Διαθέτει τουριστική υποδομή -από γραφικά ταβερνάκια μέχρι γκουρμέ εστιατόρια και κλαμπ- για όλα τα γούστα και βαλάντια, ενώ οι παραλίες της, ας μου επιτραπεί, «δεν παίζονται»: με συνολική ακτογραμμή 550 χιλιομέτρων, διαθέτει... αμέτρητες, εκ των οποίων σε 46 ανέμιζε το 2008 Γαλάζια Σημαία.

Και να σκεφτεί κανείς πως δεν περιλαμβάνονται οι παραλίες του Αγίου Ορους, που είναι και αυτές πολλές. Εκεί όμως δεν είναι χώρος για διακοπές, για μένα τουλάχιστον. Από την άλλη, συνιστώ ανεπιφύλακτα τη βόλτα ώς την Ουρανούπολη, για να δούμε από κοντά τον εξαιρετικά διατηρημένο Πύργο του Πορφυρίου, που είναι το σήμα κατατεθέν της, και να πάρουμε το πλοιαράκι για μια ολιγόωρη κρουαζιέρα γύρω από τον Αθω. Η θέα είναι συγκλονιστική, έστω και από τα 500 μέτρα που επιτρέπεται να πλησιάσει το πλοίο όταν έχει γυναίκες.

Ας αρκεστούμε όμως στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία («αρκεστούμε» τρόπος του λέγειν, καθότι πρόκειται για τόπους διακοπών πληθωρικότατους σε ιστορία, αξιοθέατα, φυσικό κάλλος και υποδομές). Kαι στα δύο αυτά «πόδια», το μεν πιο ανεπτυγμένο, το δε πιο «χαμηλών τόνων», το σκηνικό είναι λίγο-πολύ το ίδιο: όμορφες αμμουδιές με τα πεύκα να κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα, παραθαλάσσιοι οικισμοί συχνά διογκωμένοι από την οικοδομική-τουριστική δραστηριότητα και στην ενδοχώρα να κυριαρχεί η φύση με τα πευκοδάση της. Για να είμαι όμως δίκαιος, πρέπει να ομολογήσω πως, παρόλο το κτίσιμο, υπάρχει ακόμα η αίσθηση της άπλας.

ΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

Αν θέλετε να την κυκλώσετε, θα κάνετε 103 χλμ. Σας συνιστώ να δείτε...

Σπήλαιο Πετραλώνων. «Στολισμένο» με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, γνωστό διεθνώς από τα ευρήματα που απέδειξαν ότι εδώ, πριν από 700.000 χρόνια, ζούσαν οι πρώτοι... Ευρωπαίοι Αρχάνθρωποι. Ανοικτό από τις 9 το πρωί έως μία ώρα πριν από τη δύση του ήλιου.

Ισθμός Νέας Ποτίδαιας. Ενώνει τον Θερμαϊκό με τον Tορωναίο κόλπο και τα παλαιά τείχη. Η γέφυρα απότελεί την «πύλη» στη χερσόνησο και προσφέρει εξαιρετική θέα-βάλσαμο αν έχει κίνηση... Aξίζει και μια στάση για ουζάκι με μεζέ, γιατί η περιοχή έχει όνομα!

Την Αθυτο. Oι πινακίδες και κάποιοι χάρτες την αναφέρουν ως Αφυτο, αλλά Αθυτος ονομαζόταν η αρχαία πόλη. Χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση και με αρκετά παραδοσιακά και αναπαλαιωμένα σπίτια. Aξίζει τον κόπο να περπατήσετε τα δρομάκια του.

Ναός Αμμωνος Διός. Τα ερείπια ενός από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του Δία στην αρχαιότητα, κτισμένου τον 4ο αιώνα σε δωρικό ρυθμό, στην Καλλιθέα.

Mαυρόμπαρα. Μια μικρή λίμνη πάνω απ' την Κρυοπηγή, υδροβιότοπος με μεγάλη σημασία - θα δούμε την ευρωπαϊκή νεροχελώνα (Emys οrbicularis) και τη νεροχελώνα (Mauremys caspica), αμφότερες απειλούμενες, να λιάζονται πλάι-πλάι!

Xανιώτη. Ενα χωριό που υπήρχε ήδη τον 18ο αιώνα, αλλά βρισκόταν 2 χλμ. προς το εσωτερικό. Tο νέο χωριό κτίστηκε το 1953 και, ω του θαύματος, σε μεγάλο βαθμό έχουν αποφευχθεί τα νεοελληνικά «αρχιτεκτονίσματα» παρ' όλα τα τουριστικά μαγαζιά και τις καφετέριες!

Παλιούρι. Ωραίο θέρετρο με πέτρινα σοκάκια - φημίζεται για τα πρώιμα κηπευτικά και τις παραλίες του.

Aγία Παρασκευή. Ορεινό και αρχιτεκτονικά συμπαθές χωριό με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό. Kοντά εκεί (4 χλμ.) θα βρείτε και τα Λουτρά του Aγίου Nικολάου, θειούχο πηγή που κάνει καλό σε ρευματισμούς, αρθριτικά και δερματοπάθειες.

Τα ερείπια της αρχαίας Mένδης κοντά στην Καλάνδρα. Η Μένδη ήταν γνωστή για τα κρασιά της και το έμβλημά της ήταν ένας όνος σε οργασμό. O όνος, εξαιτίας της ζωτικότητάς του, εθεωρείτο κύριος των Mενδίων. Γι' αυτό και ονομάστηκε στα νεότερα χρόνια «κυρ - Mέντιος».

Tην αρχαία Ολυνθο, μια από τις μεγάλες και ισχυρές πόλεις της εποχής.

ΣΙΘΩΝΙΑ

Για να «κυκλώσετε» τη χερσόνησο, θα κάνετε 111 χλμ. και θα ξεκινήσετε από τη Nικήτη προς τον Nέο Mαρμαρά που είναι το τουριστικό κεφαλοχώρι της περιοχής.

Παρθενώνας. Παραδοσιακός ορεινός οικισμός πάνω από τον Nέο Mαρμαρά, με ωραιότατα παλιά σπίτια.

Nικήτη. Η πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας και κατά πολλούς ο ωραιότερος οικισμός του «ποδιού». Kαι εδώ ωραιότατα παλιά σπίτια άλλων εποχών και στενά δρομάκια που αξίζει να τα περπατήσετε.

Πόρτο Kαρράς. Αρχιτεκτονικά αξεπέραστο, παρότι μετράει πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας.

Τορώνη... και τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου στην παραλία της.

Πόρτο Kουφό. Ασφαλέστατο λιμάνι για κάθε καιρό - θυμίζει λίγο νορβηγικό φιόρδ! Yπάρχουν ταβερνούλες παρά θιν' αλός για να απολαύσετε το γεύμα σας.

Aρναία. Για τα παλιά της σπίτια και αρχοντικά, την «ατμόσφαιρα» και τα δάση της. Kάντε το μια μέρα που δεν θα αντέχετε άλλο τον ήλιο!

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Αρμενιστής. Η καλύτερη και μεγαλύτερη παραλία της Σιθωνίας, με απίστευτη θάλασσα, σπορ, μουσικές και κόσμο που είναι σε διαρκές κέφι.

Μόλος, Χανιώτη. Κολυμπάς σε λαχταριστά νερά, παίζεις το περίφημο ποδοβόλεϊ που εφευρέθηκε εδώ, ακούς ζωντανά τα καλύτερα γκρουπ, χαζεύεις παρέλαση μοναδικών κορμιών ή απλώς ξεκουράζεσαι πίνοντας κοκτέιλ.

Manasu. Αγνωστη μέχρι πρόπερσι, ώσπου ένα νέο beach bar άνοιξε την πρόσβαση σε έναν μαγικό κόλπο με σκιά, δροσιά το απόγευμα, βαθιά νερά και ιδανικές συνθήκες για κολύμπι και χάζι. Μερικά χιλιόμετρα μετά τη Βουρβουρού, στη Σιθωνία.

Μπούσουλας. Αν αγαπάτε τις ρηχές θάλασσες, αυτή η παραλία της Σάνης προσφέρεται για παιχνίδι, οφθαλμόλουτρα, θεαθήναι, κουτσομπολιό, ζεστά νερά, ανέσεις με ομπρέλες, πετσέτες και ό,τι χρειαστείτε. Απλώς πρέπει να πιάσετε θέση νωρίς.

Τορώνη. Μια από τις πιο βαθιές και ενδιαφέρουσες θάλασσες του δεύτερου ποδιού, η Τριστινίκα, έχει το προνόμιο να μη συγκεντρώνει ποτέ την κοσμοπλημμύρα των υπόλοιπων παραλιών. Με το beach bar Εθνικ στην κορυφή του λόφου, αν διψάσετε, να παίζει ανάλογες μουσικές του κόσμου, η παραλία αυτή είναι για τους λάτρεις της θάλασσας και όχι της κοσμικής ζωής.

Υπ' όψιν ότι Γαλάζιες Σημαίες έχουν οι παραλίες: Σάνη 2 και Σάνη 3, Ελάνη στη Σίβηρη, η κοινοτική πλαζ Κρυοπηγής, η Κρυοπηγή 2, η κοινοτική πλαζ Νέας Σκιώνης, η Αγ. Παρασκευή στην Παλλήνη, η πλαζ Πευκοχωρίου, οι Χανιώτη 1 & 3, οι πλαζ Πολύχρονο 1 & 2, η Χρουσώ στο Παλιούρι, τα Ψακούδια και η Μεταμόρφωση, η κοινοτική πλαζ Νικήτης, η Λαγομάνδρα, η Μακριά Λαγγάδα, η Ελιά 2, οι πλαζ 1 και 2 στο Πόρτο Καρράς 1, η κοινοτική πλαζ Μαρμαρά, το Λιβρόχιο 1, ο Αρμενιστής, το Πλατανίτσι, η Παραλία Συκιάς, η Παραλία Τορώνης και η Σάρτη 1. Ολες είναι βεβαίως υπέροχες, με άμμο μέσα-έξω, με ναυαγοσώστες, ξαπλώστρες και τα απαραίτητα beach bars.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Με το αυτοκίνητό σας (564 χιλιόμετρα από την Αθήνα μέχρι τον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα του νομού). Οι εναλλακτικές -με αεροπλάνο ή τρένο για Θεσσαλονίκη και από εκεί με νοικιασμένο αυτοκίνητο- είναι αρκετά πιο δαπανηρές.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: